OCREVUS® RAWATAN ALTERNATIF SKLEROSIS BERBILANG

OCREVUS® RAWATAN ALTERNATIF SKLEROSIS BERBILANG

Ruby
0

Assalammualaikum semua! Pada 7 Mac 2024, bertempat di Hotel Hilton Kuala Lumpur, Roche (Malaysia) Sdn. Bhd. telah mengumumkan kehadiran OCREVUS® di Malaysia, iaitu pilihan dos yang memudahkan untuk pesakit Sklerosis Berbilang. Pesakit hanya perlu mengambil dua kali setahun bagi Sklerosis Berbilang (RMS) dan Sklerosis Berbilang Progresif Primer (PPMS).


Sklerosis berbilang atau Multiple Sclerosis (MS) adalah keadaan yang berlaku apabila sistem imun menyerang otak dan saraf tunjang. Gejala MS berbeza kepada setiap individu dan bergantung pada lokasi dan keadaan kerosakan gentian saraf. Ini termasuk masalah penglihatan, keletihan, masalah berjalan, masalah mengekalkan keseimbangan, kebas atau kelemahan pada lengan dan kaki. Gejala boleh datang dan pergi atau kekal lama. 


OCREVUS® RAWATAN ALTERNATIF SKLEROSIS BERBILANG

Dari kiri Dr. Fariz Abdul Rani, Ketua Unit Neurosains dan Penyakit Jarang Jumpa, Roche (Malaysia) Sdn. Bhd.; Dr. Chey Shin Yee, Pakar Perunding Neurologi; Dr. Low Soon Chai, Pakar Perunding Neurologi; En. Rizal Aminuddin, Presiden Persatuan Multiple Sklerosis Malaysia (MSSM).


Pasti anda baru mengetahui tentang Sklerosis Berbilang (RMS) dan Sklerosis Berbilang Progresif Primer (PPMS) kan? Ruby pun begitu! Jom kita memahami apa itu Sklerosis Berbilang dengan lebih lanjut lagi.
 
1. APA ITU SKLEROSIS BERBILANG
2. PUNCA SKLEROSIS BERBILANG
3. STATISTIK PESAKIT SKLEROSIS BERBILANG
4. OCREVUS UNTUK SKLEROSIS BERBILANG
5. BAGAIMANA PESAKIT MENERIMA RAWATAN

1. APA ITU SKLEROSIS BERBILANG

Sklerosis Berbilang adalah penyakit neurologi yang menjejaskan otak dan saraf tunjung (sistem saraf pusat) yang mengawal semua fungsi badan. Ia merosakkan selaput yang melindungi saraf dikenali sebagai mielin. Kehilangan mielin atau demielinasi akan mengganggu keupayaan saraf untuk mengalirkan impuls elektrik ke otak dan dari otak.

OCREVUS® RAWATAN ALTERNATIF SKLEROSIS BERBILANGAkibatnya, individu yang mengalami Sklerosis Berbilang akan mengalami penglihatan kabur, pening, lesu, kebas, kekejangan otot, anggota badan menjadi kaku dan lemah, masalah pergerakan, masalah pertuturan, vertigo, rasa sakit, gangguan usus besar atau pundi kencing, dan sukar untuk menelan makanan. Sklerosis Berbilang adalah masalah kesihatan sepanjang hayat dan tidak dapat disembuhkan. Keadaan ini lima kali ganda di kalangan wanita berbanding lelaki.

Sklerosis Berbilang sangat sukar diramalkan. Bagi sesetengah orang, mereka melalui fasa reda di mana keadaan semakin baik (remisi) dan kemudian penyakit itu menyerang semula (relaps). Keadaan mereka juga mungkin bertambah buruk dari masa ke semasa. Namun, individu dengan semua bentuk Sklerosis Berbilang mengalami keradangan sistem saraf dan kehilangan kekal sel-sel saraf di otak, walaupun gejala klinikal mereka tidak ketara atau tidak kelihatan semakin teruk.

Matlamat utama apabila merawat Sklerosis Berbilang ialah untuk mengurangkan gejala secepat mungkin bagi memperlahankan perkembangan ketidakupayaan seseorang. Jika tidak diuruskan dengan baik, individu dengan Sklerosis Berbilang yang teruk mungkin boleh mengalami ketidakupayaan sepenuhnya atau yang tidak dapat dipulihkan.

Ia termasuklah individu yang mengalami Relapsing-remitting MS (RRMS), iaitu individu yang mengalami episod gejala neurologi yang berulang-ulang, diikuti tempoh reda atau remisi. Satu episod boleh berlarutan selama beberapa hari atau minggu, dan pemulihannya mungkin mengambil masa beberapa minggu atau bulan, bergantung kepada gejalanya, bahkan pada sesetengah pesakit ada gejala yang tidak hilang sepenuhnya.

Lama kelamaan, RRMS yang dialami sesetengah individu boleh berubah menjadi MS progresif sekunder (SPMS), di mana fungsi neurologi semakin merosot dan ketidakupayaan pula terkumpul secara berperingkat, walaupun tiada relaps. Perubahan ini biasanya berlaku selepas bertahun-tahun mengalami RRMS.

Sklerosis Berbilang Progresif Primer (PPMS) adalah jenis MS yang lebih jarang berlaku. Tidak seperti MS Relaps-Remisi (RRMS), di mana pesakit mengalami episod gejala yang semakin teruk dan disusuli tempoh remisi (reda), PPMS dicirikan oleh gejala yang semakin teruk dari awal, tanpa relaps atau remisi yang ketara. Individu dengan MS yang sudah teruk mungkin terpaksa bergantung kepada alat bantuan pergerakan atau menggunakan kerusi roda, tidak dapat bekerja dan lambat laun mereka juga akan memerlukan penjaga,

2. PUNCA SKLEROSIS BERBILANG

Punca MS masih tidak diketahui tetapi pesakit yang mempunyai sejarah keluarga yang menghidapi Sklerosis Berbilang (MS), boleh meningkatkan risiko. Walaupun tiada ubat untuk MS, rawatan berkala boleh mengurangkan simptom, mencegah relapse dan meningkatkan kualiti hidup.

3. STATISTIK PESAKIT SKLEROSIS BERBILANG

Sehingga 2020, MS memberi kesan kepada 2.8 juta orang di seluruh dunia. Maknanya, 1 dalam 3,000 orang di dunia mengalami MS. Kadar kelaziman yang lebih tinggi direkodkan di Amerika Utara, Eropah, dan sesetengah kawasan di Australia dengan catatan 1 daripada setiap 300 orang mengalami MS.

Walaupun kadar kelaziman (prevalens) MS di Asia lebih rendah, namun gejala yang dideritai oleh pesakit tetap sama seperti mereka yang tinggal di Barat. Di Malaysia, ia disenaraikan sebagai penyakit jarang jumpa dengan anggaran kadar kelaziman (prevalens) 6 kes bagi 100,000 penduduk.

Sklerosis Berbilang MS mungkin penyakit yang jarang ditemui tetapi terdapat keperluan yang mendesak untuk kita mempertingkatkan diagnosis, rawatan dan pengurusannya. Di Malaysia, 83% insiden MS adalah dalam kalangan wanita. Adalah menjadi harapan agar wanita tidak perlu mengharungi keadaan yang melemahkan diri ini, yang pastinya akan memberi kesan terhadap masa hadapan dan peranan mereka dalam masyarakat.

4. OCREVUS UNTUK SKLEROSIS BERBILANG

OCREVUS merupakan antibodi monoklonal yang direka untuk menyasarkan sel B CD20-positif iaitu sejenis sel imun khusus yang dianggap menjadi penyumbang utama kepada kerosakan mielin (penebat dan penyokong sel saraf) dan akson (sel saraf). Kerosakan sel saraf ini boleh menyebabkan kehilangan keupayaan pada individu yang menghidap sklerosis berbilang (MS).

Berdasarkan kajian praklinikal, OCREVUS melekat pada permukaan protein sel CD20 yang terzahir pada sel B tertentu, tetapi tidak pada sel stem limfoid atau sel plasma; dan dengan itu fungsi-fungsi penting sistem imun dapat dipelihara. Data klinikal menunjukkan bahawa OCREVUS® berkesan dalam memperlahankan perkembangan ketidakupayaan (RMS) dan merawat pesakit dengan PPMS.

Keberkesanan OCREVUS® untuk rawatan RMS telah ditunjukkan dalam dua ujian klinikal, OPERA I dan OPERA II, di mana 1,656 peserta dirawat selama 96 minggu. Dalam kedua-dua ujian, insiden relaps dalam kalangan pesakit yang menerima OCREVUS® didapati berkurang sebanyak hampir separuh (46%). 

Ia juga terbukti berkesan dalam memperlahankan perkembangan penyakit di mana peserta yang menerima OCREVUS® kurang berkemungkinan mengalami perkembangan ketidakupayaan (40%), manakala peratusan peserta yang mengalami perkembangan ketidakupayaan adalah kecil (9.8%). Ramai peserta (33%) juga menunjukkan peningkatan yang baik dari segi ketidakupayaan selepas 3 bulan mengambil OCREVUS®. Ubat ini juga terbukti dapat mengurangkan lesi otak. 

Kedua-dua kajian menunjukkan pengurangan lesi yang ketara menerusi imbasan MRI, dengan kadar 94% dan 95% masing-masing. Dalam kajian ORATORIO untuk PPMS ke atas 732 peserta yang dirawat selama sekurang-kurangnya 120 minggu, OCREVUS® didapati melengahkan perkembangan ketidakupayaan di mana peserta yang diberikan OCREVUS® kurang berkemungkinan mengalami perkembangan ketidakupayaan (24%).

OCREVUS® telah diluluskan oleh US FDA pada Mac 2017 untuk orang dewasa yang mengalami RMS dan PPMS. Di negara kita, ia telah diluluskan pada November 2023 untuk rawatan RMS dan PPMS.
 
OCREVUS® telah dimasukkan ke dalam Program Bantuan Pesakit Roche (RPAP) yang membantu pesakit berkelayakan mengakses ubat-ubatan Roche yang dipreskripsikan oleh doktor di bawah skim bersubsidi untuk menyokong keseluruhan kos rawatan mereka. Untuk maklumat lanjut mengenai MS, OCREVUS® dan RPAP, sila hubungi pakar neurologi atau doktor yang merawat anda.

5. BAGAIMANA PESAKIT MENERIMA RAWATAN

OCREVUS diberikan melalui suntikan infusi intravena setiap enam bulan, OCREVUS® telah menunjukkan keberkesanan tinggi yang berterusan dalam memperlahankan perkembangan penyakit, sekali gus memberi kesan positif kepada kualiti hidup pesakit MS. Dos awal diberikan dalam dua infusi 300 mg dalam jarak dua minggu. Dos seterusnya diberikan dalam satu infusi 600 mg. Data menunjukkan tahap MS yang dialami oleh 8 daripada 10 pesakit RMS tidak berkembang selepas 10 tahun.

6. PERSATUAN MULTIPLE SKLEROSIS MALAYSIA (MSSM)

MSSM percaya kepada pendekatan yang holistik dan inovatif untuk rawatan MS. MSSM sentiasa memperjuangkan agar ubatan baharu ini tersedia untuk pesakit dan menyokong pengamal perubatan am diberi latihan mengenali MS supaya mereka juga boleh membantu mengesan MS dari awal serta menyalurkan pesakit kepada pakar yang tepat untuk rawatan susulan.

Roche dan MSSM berkolaborasi untuk meningkatkan kesedaran nasional mengenai intervensi awal, rawatan dan pengrusan bagi mengelakkan perkembangan penyakit ini. MSSM percaya kepada pendekatan yang holistik dan inovatif untuk rawatan MS. 

Pengalaman sebagai penjaga MS yang pesakit mengalami gejala dan episod traumatik jika mereka tidak disalurkan kepada rawatan dan sokongan perubatan yang tepat dari awal. En Rizal yang menjaga isterinya sejak dia disahkan menghidap MS pada 2011, sangat menghargai usaha Roche Malaysia kerana menyokong pesakit dengan menyediakan program bantuan pesakit bagi membolehkan mereka mendapat akses kepada rawatan yang memberikan hasil yang lebih baik.

Program bantuan pesakit menolong meringankan beban kewangan pesakit dan keluarga mereka, memastikan pesakit boleh mengakses penjagaan yang diperlukan dengan fikiran yang tenang, Kolabrasi bersama MSSM itu sejajar dengan matlamat Roche ‘Melakukan sekarang apa yang pesakit bakal perlukan’ (‘Doing now what patients need next’.) “Dengan mengamalkan pendekatan yang menyeluruh dan menghapuskan sebarang bentuk halangan, Roche ingin memperkasakan setiap individu yang terkesan dengan MS agar mereka dapat menerima sokongan dan sumber yang diperlukan dalam perjalanan ke arah kesihatan yang lebih baik.  

Dr Low dan Dr Chey turut menegaskan kepentingan berjumpa pakar neurologi apabila mengalami gejala-gejala mirip MS untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.


Tags

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !