SHOP GREEN WITH SHOPEE

SHOP GREEN WITH SHOPEE

Ruby
1
Shopee Melihat Peningkatan 14% dalam Permintaan untuk Produk Isi Rumah Mampan. Shop Green with Shopee menghubungkan pengguna untuk membeli-belah secara mampan dan menyokong penjual mesra alam.

Shopee menyerlahkan lebih ramai penjual tempatan dan mampan untuk menawarkan nilai terbaik untuk produk mesra alam bagi memenuhi permintaan apabila lebih ramai rakyat Malaysia menjadi semakin sedar alam sekitar. Mengikut aliran data Shopee (Data Platform Shopee: 1 Julai 2021 - 25 Julai 2022), pengguna sedang mencari produk isi rumah yang lebih mesra alam seperti lampu solar, panel solar dan penghawa dingin penyongsang, dengan carian kata kunci lebih tinggi sebanyak 14% antara 1 Januari hingga 25 Julai 2022 berbanding enam bulan sebelumnya.

SHOP GREEN WITH SHOPEEPengguna ingin mempercayai bahawa apa yang mereka beli adalah mampan dan bermanfaat untuk kegunaan jangka panjang. Dengan memperkenalkan Shop Green bersama Shopee, pengguna boleh menghubungi lebih ramai penjual mesra alam, mengetahui lebih lanjut tentang kehidupan dan tabiat mampan serta memberi inspirasi kepada orang lain untuk mengambil tindakan untuk alam sekitar.

Lonjakan permintaan untuk alternatif mesra alam mencerminkan kesedaran dan keinginan rakyat Malaysia yang lebih besar untuk kehidupan yang mampan. Semasa separuh pertama 2022 berbanding separuh kedua 2021, penjual Shopee menyaksikan peningkatan permintaan untuk barangan terbiodegradasi yang membantu alam sekitar seperti beg boleh guna semula dan pinggan terbiodegradasi (19%) dan barangan kebersihan diri seperti deodoran semula jadi, syampu dan sabun badan ( 33%).

Keinginan pengguna Malaysia untuk menjalani gaya hidup mampan telah mewujudkan peluang pasaran baharu untuk penjual tempatan, terutamanya dalam industri kesihatan, kosmetik dan penjagaan diri. Beli Hijau dengan Shopee akan membolehkan penjual yang menawarkan produk mesra alam memperoleh penglihatan yang lebih tinggi dan kesedaran jenama yang lebih besar.


Huiyan Pan, Head of Brand Marketing at Shopee Malaysia said: “Hidup secara mampan bermakna membuat pilihan yang lebih hijau hari ini yang akan memberi kesan positif kepada alam sekitar esok.  Walaupun kami melihat permintaan yang konsisten dan sihat untuk produk mesra alam di Malaysia, kami akan terus bekerjasama rapat dengan penjual untuk menawarkan pengguna produk yang lebih mampu milik dan bertanggungjawab.”

“Shop Green with Shopee ialah satu cara kami menghubungkan pengguna kepada penjual yang telah menyatakan dengan jelas komitmen mereka terhadap kelestarian alam sekitar, dikenal pasti sebagai bahan kitar semula atau boleh guna semula, dan dibuat secara tempatan dalam semangat meminimumkan jejak karbon.”

Shopee mempunyai pelbagai jenis penjual mesra alam tempatan dan jenis produk yang merangkumi kategori seperti kosmetik dan dandanan, kecantikan dan fesyen, dan isi rumah, antara lain. Produk daripada jenama termasuk tetapi tidak terhad kepada HYGR, The Hive, Minus Zero Waste, PYNGzerowaste dan Green Eco Paradise.

Penjual mesra alam tempatan dan popular, HYGR, berkongsi perspektif berikut untuk menjadi sebahagian daripada Shopee.


“Dengan semua bahan kimia toksik yang terdapat dalam produk, kepentingan produk mesra alam tidak pernah menjadi penting.  Kami berharap lebih ramai rakyat Malaysia akan menyebarkan kesedaran dan mendidik satu sama lain tentang kehidupan mampan.  Dengan Shopee sebagai salah satu rakan kongsi kami, kami boleh mengembangkan pangkalan pelanggan kami dan menggalakkan komuniti untuk menjadi hijau.”  kata Ivor Lim Xian Z dan Chew Hoi Meng, Pengasas HYGR.

Memandangkan lebih ramai pengguna terus mencari alternatif yang mampan, Shopee akan menyokong penjual mesra alam dan inovasi mereka yang membolehkan pengguna mengurangkan kesan alam sekitar.

Shopee berharap dapat menghubungkan pengguna dengan lebih banyak pilihan jenama dengan misi impak sosial dan condong ke arah yang lebih mampan.

Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif Kedai Hijau dengan Shopee, layari https://shopee.com.my/m/shop-green-with-shopee.

Tags

Catat Ulasan

1Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

  1. Setuju! Pengguna sekarang ramai yang lebih peka dengan alam sekitar. Memang initiative yang bagus dari Shopee!

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !