Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas

Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas

Ruby
0
Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih LuasSamsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas | Assalammualaikum semua! Kembali bersiaran buat semua Samsung-rians, kali ini berita tentang teknologi Samsung yang ramai tidak ketahui. Ruby akan berkongsi apa sahaja berita Samsung dari telefon pintar, barangan rumah hingga produk-produk lain. Kali ini adalah berkenaan PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM). Ia adalah cip yang digunakan di dalam pelbagai peranti.

Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas.


Integrasi HBM-PIM dengan sistem pemecut Xilinx Alveo AI akan meningkat prestasi keseluruhan sistem sebanyak 2.5X sambil mengurangkan penggunaan tenaga lebih daripada 60%. Seni bina PIM akan digunakan secara meluas di luar HBM, untuk memasukkan modul DRAM arus perdana dan memori mudah alih

Samsung Electronics Co., Ltd., peneraju memori canggih dunia teknologi, hari ini mempamerkan kemajuan terbarunya dengan teknologi processing-in-memory (PIM) di Hot Cip 33 - persidangan semikonduktor terkemuka di mana inovasi mikropemproses dan IC yang paling terkenal dilancarkan setiap tahun. Pendedahan Samsung merangkumi penyatuan pertama yang berjaya dari PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) menjadi sistem pemecut yang dikomersialkan, dan memperluas aplikasi PIM ke merangkul modul DRAM dan memori mudah alih, dalam mempercepat langkah menuju penumpuan memori dan logik.

Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas

Integrasi Pertama HBM-PIM Ke Pemecut AI


Pada bulan Februari, Samsung memperkenalkan HBM-PIM pertama (Aquabolt-XL) industri, yang menggabungkan AI memproses fungsi menjadi Aquabolt HBM2 Samsung, untuk meningkatkan pemprosesan data berkelajuan tinggi di superkomputer dan aplikasi AI. HBM-PIM sejak itu diuji di Xilinx Virtex Ultrascale + (Alveo) AI accelerator, di mana ia menghasilkan peningkatan prestasi sistem hampir 2.5X serta lebih dari satu pengurangan penggunaan tenaga sebanyak 60%.

"HBM-PIM adalah penyelesaian memori AI yang pertama di industri yang diuji dalam sistem pemecut AI pelanggan, menunjukkan potensi komersial yang luar biasa." kata Nam Sung Kim, Naib Presiden Kanan DRAM Product & Technology at Samsung Electronics "Melalui standardisasi teknologi, aplikasi akan menjadi banyak, berkembang menjadi HBM3 untuk aplikasi superkomputer dan AI generasi seterusnya, dan bahkan ke dalam memori mudah alih untuk AI pada peranti dan juga modul memori yang digunakan di pusat data."

"Xilinx telah bekerjasama dengan Samsung Electronics untuk membolehkan penyelesaian berprestasi tinggi untuk pusat data, aplikasi rangkaian dan pemprosesan isyarat masa nyata bermula dengan keluarga Virtex UltraScale + HBM, dan baru-baru ini memperkenalkan produk siri Versal HBM baru dan menarik kami, " kata Arun Varadarajan Rajagopal, Pengarah Kanan, Product Planning at Xilinx, Inc. “Kami gembira dapat meneruskan kerjasama ini dengan Samsung kerana kami membantu menilai sistem HBM-PIM untuk potensi mereka mencapai prestasi dan tenaga utama-peningkatan kecekapan dalam aplikasi AI. "

Modul DRAM Dikuasakan Oleh PIM


Acceleration DIMM (AXDIMM) membawa pemprosesan ke modul DRAM itu sendiri, meminimumkan data besar pergerakan antara CPU dan DRAM untuk meningkatkan kecekapan tenaga sistem pemecut AI. Dengan AI mesin yang dibina di dalam buffer chip, AXDIMM dapat melakukan pemprosesan selari dari pelbagai peringkat memori (sets of DRAM chips) daripada mengakses hanya satu peringkat pada satu masa, sangat meningkatkan prestasi sistem dan kecekapan. Oleh kerana modul dapat mengekalkan faktor bentuk DIMM tradisionalnya, AXDIMM memudahkan proses masuk penggantian tanpa memerlukan pengubahsuaian sistem. Sedang diuji pada pelayan pelanggan, AXDIMM dapat menawarkan prestasi lebih kurang dua kali dalam aplikasi cadangan berasaskan AI dan penurunan 40% dalam penggunaan tenaga di seluruh sistem.

Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas

Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas

Samsung Membawa Teknologi PIM-enabled High Bandwidth Memory (HBM-PIM) Ke Peringkat Yang Lebih Luas


"SAP telah terus berkolaborasi dengan Samsung pada teknologi memori baru dan baru mereka untuk memberikan prestasi optimum pada SAP HANA dan membantu percepatan pangkalan data," kata Oliver Rebholz, head of HANA core research & innovation at SAP. “Berdasarkan unjuran prestasi dan potensi integrasi senario, kami mengharapkan peningkatan prestasi yang signifikan untuk in-memory database management system (IMDBMS) dan kecekapan tenaga yang lebih tinggi melalui pengkomputeran terasing di AXDIMM. SAP sedang berusaha untuk meneruskan kerjasama dengan Samsung di kawasan ini. "

Memori mudah alih yang membawa AI dari pusat data ke peranti Teknologi memori mudah alih Samsung LPDDR5-PIM dapat menyediakan keupayaan AI bebas tanpa data penyambungan pusat. Ujian simulasi telah menunjukkan bahawa LPDDR5-PIM boleh meningkatkan prestasi dua kali ganda sambil mengurangkan penggunaan tenaga lebih dari 60% apabila digunakan dalam aplikasi seperti pengecaman suara, terjemahan dan chatbot.

Memberi Tenaga Kepada Ekosistem


Samsung merancang untuk mengembangkan portfolio memori AI dengan bekerjasama dengan pemimpin industri lain untuk menyelesaikannya penyeragaman platform PIM pada separuh pertama tahun 2022. Syarikat juga akan terus memupuk tahap yang tinggi ekosistem PIM yang mantap dalam memastikan penerapan yang luas di pasaran memori.

إرسال تعليق

0تعليقات

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

إرسال تعليق (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !