Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

Jom Sertai Medical Travel Media Awards MTMA2021 | Medical Travel Media Awards 2021 (MTMA2021) mengiktiraf kecemerlangan dan pengaruhnya kewartawanan di peringkat global. Sama ada anda media tempatan, antarabangsa atau influencers, anda mempunyai masa kurang dari sebulan untuk mengambil bahagian dan menyampaikan artikel anda ke Medical Travel Media Awards (MTMA) 2021. 

MTMA adalah anugerah perjalanan perubatan antarabangsa yang pertama yang menghormati dan memuji karya dan sumbangan luar biasa kedua-dua media dan influencers, menyokong dan mempromosikan perjalanan perubatan terutamanya mengenai Penjagaan Kesihatan Malaysia.

Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

 

Mohd Daud Mohd Arif, Chief Executive Officer of MHTC berkata, “MTMA dibuka untuk penyerahan sehingga 8 Oktober 2021. Anda mempunyai masa kurang dari sebulan untuk menghasilkan cerita perjalanan Perubatan & Penjagaan Kesihatan Malaysia. Sehingga kini, kita menerima lebih daripada 200 penyertaan berkualiti dari peserta tempatan dan antarabangsa. 
Kami sedang mencari lebih banyak kisah menarik. Kami benar-benar menyedari bahawa media, freelancer dan influencer telah memainkan peranan penting dalam mengembangkan dan membentuk reputasi Malaysia sebagai destinasi penjagaan kesihatan dan kami berharap dapat memanfaatkan MTMA sebagai platform untuk meraikan kejayaan pencapaian mereka."

Tahun ini, semua peserta berpeluang untuk menghantar beberapa kategori anugerah, iaitu Best Print Medical Travel Report, Best Online Medical Travel Report, Best Broadcast Medical Travel Feature, Medical Travel Editorial Team of the Year, Medical Travel Journalist of the Year, dan kategori baru - Best Medical Travel Influencer. Pemenang akan dapat bawa pulang wang tunai sehingga RM100,000.


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021



Penyerahan akan dinilai oleh panel hakim serantau yang bercampur dengan komprehensif sistem pemarkahan berasaskan mata. Kriteria penilaian akan tertumpu pada lima bidang, iaitu kualiti penyelidikan, kualiti teknik atau persembahan, kreativiti, kandungan, dan digital atau sosial jangkauan dan perkongsian. Pasukan penjurian akan diawasi oleh Mohd Daud Mohd, Chief Executive Officer of MHTC as the Chief Judge dan diketuai oleh Manminder Dhillon, Chief Executive Officer of Supernewsroom as the Head Judge.

MTMA menerima artikel, video dan catatan media sosial yang berkaitan dengan mempromosikan Penjagaan Kesihatan Malaysia dan industri perjalanan perubatan. Selain itu, memandangkan kesan wabak itu berlaku industri, laporan berita dan cerita yang berkaitan dengan COVID-19 juga diterima. Untuk kelayakan material, penyertaan untuk MTMA2021 perlu bertarikh antara 21 Oktober 2020 dan 8 Oktober 2021. Semua penyertaan mesti dihantar pada jam 5.00 petang pada 8 Oktober 2021 (MYT) ke Laman web MTMA.

MTMA2021 Virtual Awards Presentation Ceremony akan berlangsung pada 9 Disember 2021 untuk mengumumkan pemenang. Selain dari pengumuman pemenang, semua peserta adalah digalakkan untuk menyertai acara ini untuk mengambil bahagian dalam cabutan bertuah yang menakjubkan.

MTMA2021 Best Medical Travel Influencer Meraikan Pencipta Kandungan Seperti Anda!


Pencapaian seseorang pencipta kandungan akan lebih manis apabila menerima anugerah berprestij seperti Medical Travel Media Awards. Jom hasilkan kandungan yang berkualiti dalam bahasa inggeris di platform yang anda aktif. Sama ada di blog (blogger, wordpress, wix dan lain-lain), Facebook, Instagram, YouTube dan TikTok. Anda boleh menyertainya! Baca syarat penyertaan di bahagian Kriteria Penilaian. All the best!


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021


Barisan Juri Dari Negara Serantau


Barisan panel juri ini akan diselia oleh Mohd Daud Mohd Arif, Ketua Pegawai Eksekutif MHTC sebagai Juri Terutama, dan diterajui oleh Manminder Dhillon, Ketua Pegawai Eksekutif Supernewsroom sebagai Ketua Juri. Juri-juri berkaliber yang lain terdiri daripada Dr. Izzal Asnira Zolkepli, Pensyarah Kanan Universiti Sains Malaysia; Haikel Fahim, Ketua Rantau, Asia Tenggara Telum Media; Hanizah Hamzah, Ketua Televisyen Asia-Pacific Broadcasting Union; Profesor Dr. Kiranjit Kaur, Universiti Teknologi MARA; Shannon Teoh, Ketua Biro Malaysia, The Straits Times; dan Cristian Rahadiansyah, Ketua Editor DestinAsian.


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021



Dalam pada itu, Mohd Daud Mohd Arif, Ketua Pegawai Eksekutif MHTC berkongsi, “Sebagai Juri Terutama bagi MTMA 2021, saya berbesar hati untuk mengumumkan barisan panel juri MTMA tahun ini. Kami yakin panel juri ini mampu menawarkan kepakaran dan sumbangan yang baik berdasarkan kepelbagaian latar belakang mereka.


Juri yang dipilih adalah bebas, warga-warga profesional yang teriktiraf, dan ada antara mereka yang telah bersama kami sejak kali pertama anugerah bertaraf antarabangsa ini diperkenalkan. Berbekalkan ilmu pengetahuan dan pengalaman mereka, banyak potensi kewartawanan yang dapat kita realisasikan daripada golongan media serta personaliti media sosial menerusi acara ini."


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

“Meskipun industri pelancongan kesihatan sedang mengalami kadar pemulihan yang perlahan, kita seharusnya memberi penghargaan kepada warga media, personaliti media sosial dan karyawan bebas atau ‘freelancer’ yang juga berperanan sebagai petugas barisan hadapan negara di atas kesungguhan mereka dalam terus menyampaikan berita yang terkini serta konten yang menarik buat kita semua.


Sebagai anugerah media pelancongan kesihatan yang pertama di dunia, kami ingin melihat lebih ramai wartawan, penyiar, karyawan bebas, dan personaliti media sosial di seluruh dunia diiktiraf atas sumbangan mereka yang tidak ternilai kepada industri ini,” kata Mohd Daud Mohd Arif.


“Saya berasa teruja dan berbesar hati untuk menjadi Ketua Juri bagi MTMA 2021. Saya juga bersukacita untuk mengambil bahagian dalam MTMA 2021 buat kali yang ketiga, dan berhasrat untuk berganding bahu dengan rakan-rakan juri saya dalam mengiktiraf kecemerlangan para peserta dalam landskap kewartawanan pelancongan kesihatan,” jelas Manminder Dhillon, Ketua Pegawai Eksekutif Supernewsroom.
 
Manminder telah meraih pelbagai anugerah atas sumbangan beliau dalam bidang Perhubungan Awam menerusi hasil kerjanya bersama konglomerat besar, Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta.


Metodologi Penghargaan Dan Proses Penghakiman


Terdapat kaedah yang berbeza yang diikuti oleh Malaysia Healthcare untuk memilih pemenang bagi setiap kategori. Keperluan untuk setiap kategori adalah di bawah:


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021

Satu ciri atau rangkaian ciri berkaitan yang disampaikan pada platform media cetak, dalam talian, penyiaran dan media sosial yang:

  • Mengkaji industri perjalanan perubatan dalam konteks Malaysia.
  • Menyediakan bahan latar yang berguna untuk pembaca memahami perkaitan.
  • Menunjukkan bakat kewartawanan - gaya yang menarik, memancing pemikiran dan dapat diakses oleh penontonnya.
  • Jangkauan untuk dikongsi dari segi kehadiran digital / sosial

Dikemukakan kepada wartawan yang telah memberikan laporan berita paling tepat waktu, tepat dan asli mengenai industri perjalanan perubatan Malaysia (di seluruh cetak, dalam talian dan siaran).

Dianugerahkan kepada pasukan editorial yang telah memberikan analisis yang paling mendalam mengenai semua aspek perjalanan perubatan (Malaysia dan antarabangsa).

Garis Masa


Penyerahan Penyertaan: 4 Mac 2021 - 8 Oktober 2021
Kelayakan Bahan / Kandungan: 21 Oktober 2020 - 8 Oktober 2021
Majlis Penyampaian Anugerah Maya: 9 Disember 2021

Kategori Anugerah



Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2021



Best Print Medical Travel Report
(Malaysia / Antarabangsa)
Terbuka ke media cetak yang menghasilkan ciri perjalanan perubatan di Malaysia.

Best Online Medical Travel Report
(Malaysia / Antarabangsa)
Terbuka kepada media dalam talian yang menghasilkan ciri perjalanan perubatan di Malaysia.

Best Broadcast Medical Travel Feature
(Malaysia / Antarabangsa)
Terbuka ke media penyiaran yang menghasilkan ciri perjalanan perubatan di Malaysia.

Best Medical Travel Influencer
(Malaysia / Antarabangsa)
Terbuka kepada media sosial influencer / freelancer wartawan / blogger yang menghasilkan ciri perjalanan perubatan di Malaysia.

Medical Travel Editorial Team of the Year
(Malaysia / Antarabangsa)
Terbuka kepada semua pasukan editorial tempatan dan antarabangsa yang menghasilkan dan memaparkan karya perjalanan perubatan di Malaysia.

Medical Travel Journalist of the Year
(Malaysia / Antarabangsa)
Terbuka kepada semua wartawan tempatan dan antarabangsa (cetak, dalam talian atau siaran) yang menghasilkan ciri-ciri luar biasa dalam perjalanan perubatan di Malaysia.


Kriteria Penilaian




Anugerah akan dinilai berdasarkan lima bidang utama berikut:

  • Kualiti Penyelidikan
  • Kualiti Teknik / Persembahan
  • Kreativiti
  • Kandungan / Tajuk utama
  • Kehadiran / Perkongsian Digital / Sosial

Had Posting Perkataan dan Sosial:

  • Media Cetak / Dalam Talian: Panjangnya minimum 800 patah perkataan
  • Media Siaran: Panjang minimum 60 saat
  • Influencers / Pemimpin Pendapat Utama / Freelancer:
    • Platform yang layak: Facebook, Instagram, YouTube TikTok, Blog
      • Minimum 1 kandungan media sosial dalam bentuk:
        • 1 video dengan panjang video minimum 15 saat; ATAU
        • 1 siaran media sosial statik dengan satu atau beberapa gambar; ATAU
        • 1 artikel blog dengan panjang minimum 500 perkataan ATAU
        • Komen / Surat / Potongan Pendapat: 1 artikel dengan panjang minimum 500 patah perkataan

Kelayakan:

  • Wartawan dan penulis profesional, dan agensi media yang secara tetap dan / atau berkontrak, diambil bekerja oleh organisasi media cetak, elektronik dan dalam talian di seluruh dunia. Wartawan sepenuh masa yang bekerja untuk agensi kabel juga layak untuk mengambil bahagian berdasarkan peranannya sebagai penyedia berita kepada organisasi media.
  • Freelancer dan stringer / paruh waktu dipersilakan untuk berpartisipasi dengan persetujuan terlebih dahulu dari editor / agensi berita tempat laporan itu diterbitkan atau disiarkan.
  • Freelancer, stringer / paruh waktu, dan pengamal media di institusi yang dikontrak oleh MHTC dan / atau mereka yang berafiliasi dengan Sekretariat MTMA TIDAK LAYAK untuk mengambil bahagian.
  • Influencers dipersilakan untuk menghantar kandungan yang tidak ditugaskan oleh MHTC dan / atau yang berafiliasi dengan Sekretariat MTMA
  • Semua penyerahan mestilah dalam Bahasa Inggeris. Penyertaan dalam bahasa lain mesti dihantar bersama dengan terjemahan rasmi dalam bahasa Inggeris.
  • Semua penyerahan mesti dibuat dengan ketat pada Borang Kemasukan MTMA dan mengandungi maklumat hubungan penuh peserta, termasuk, gambar berukuran pasport, alamat kerja rasmi, telefon, dan e-mel. Penyertaan mesti sampai ke urus setia selewat-lewatnya jam 5 petang. pada 8 Oktober 2021 (MYT). Sebarang penghantaran lewat tidak akan dikira.

Terma dan syarat:


  • Borang penyertaan rasmi mesti disertakan semua penghantaran.
  • Semua penyertaan mesti merangkumi jangkauan artikel mereka di media sosial. Sila berikan fail dengan perincian penglibatan dalam setiap platform media sosial.
  • Salinan asal atau salinan yang diimbas dalam format PDF laporan cetak / dalam talian mesti disertakan dalam penyerahan. Untuk sebarang entri yang mengirimkan video, sertakan transkrip rakaman dan dikongsi melalui pautan Google Drive, pautan WeTransfer atau pautan YouTube.
  • Influencers diminta untuk berkongsi senarai metrik dengan MTMA untuk penilaian berdasarkan platform pengeposan. Sila dapatkan metrik terperinci kotak ‘Best Medical Travel Influencer (Malaysia / International) di bawah Kategori Anugerah.
  • Hadiah akan diberikan kepada pemenang kategori.
  • Peserta bersetuju untuk menghasilkan semula penyerahan mereka untuk tujuan menilai dan mempromosikan anugerah. Para hakim berhak untuk tidak membuat penghargaan dalam kategori apa pun dan keputusan mereka adalah muktamad.
  • Penganjur mempunyai budi bicara mutlak untuk tidak memberikan kategori tertentu untuk mengekalkan prestij dan / atau integriti Anugerah.
  • Untuk Terma dan Syarat terperinci untuk setiap kategori, sila klik pada setiap bahagian Kategori Anugerah.


Pemenang MTMA 2019 Dan 2020


Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2020

MTMA2020

Jom Sertai Medical Travel Media Awards 2019

MTMA2019


Untuk maklumat dan maklumat penyerahan lebih lanjut mengenai MTMA2021, lawati www.mhtc.org.my/mtma dan ikuti halaman Facebook MTMA untuk kemas kini terkini di https://www.facebook.com/MyMTMA/.

Catat Ulasan

6 Ulasan

  1. Ooo maksudnya kalo bloggers tu semua layak la ek tapi penyertaan mesti dlm english ek

    BalasPadam
  2. Waa macam menarik juga ni, kebetulan qeela baru share berkaitan catatan pengalaman rawatan anak di sebuah hospital, mungkin boleh try join kan, tapi nanti nak baca betul-betul semula kehendak contest ni hehe. Thanks kak for sharing yea 😍

    BalasPadam
  3. Macam best je contest ni. Saya rasa macam nak masuk tapi belum ada apa-apa idea lagi.

    BalasPadam
  4. Nice. All the best to all participants who will be joining this. A very good platform for all! Chaiyok!

    BalasPadam
  5. ada pelbagai jenis award ditawatkan. dan para juri semuanya yg terbaik dan hebat

    BalasPadam
  6. Terus teringat si Miera ni hehehe.. dia bagus ni join ni, tapi boleh gak kan untuk yang dalam bahasa.. buat mereka yangs ertainya, good luck yaaa..

    BalasPadam

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.