Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021

Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021 |  Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, penyakit jantung kekal sebagai punca utama kematian di Malaysia, dan ia telah meragut 16,325 nyawa yang mencakupi 15% kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019. 

Jaga pemakanan anda, lakukan senaman, ambil omega-3 secukupnya – anda mungkin pernah diberikan nasihat ini untuk memelihara kesihatan jantung anda. Namun tahukah anda bagaimana amalan tersebut mampu mempengaruhi fungsi jantung anda? Jom ikuti perkongsian Lou Ignarro, PhD, Pemenang Nobel* dalam Bidang Perubatan Anggota, Lembaga Penasihat Herbalife Nutrition. 


Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021Lou Ignarro, PhD, Pemenang Nobel* dalam Bidang Perubatan Anggota, Lembaga Penasihat Herbalife Nutrition berkongsi "Sebagai ahli farmakologi penyelidikan, dan Pemenang Nobel* Laureate dalam bidang perubatan bagi kajian saya mengenai nitrik oksida, selama beberapa dekad saya telah meluangkan masa dan fokus untuk mendidik orang ramai mengenai kesan pemakanan dan gaya hidup pada jantung, dan anda ingin tahu apa yang saya telah temui? 
Ramai individu tidak memahami bagaimana tindakan mereka mampu memberi kesan ke atas kesihatan dan kesejahteraan tubuh mereka."


Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021


Lou Ignarro, PhD, Pemenang Nobel* dalam Bidang Perubatan Anggota, Lembaga Penasihat Herbalife Nutrition


Sedikit informasi berkenaan Lou Ignarro, nama penuh beliau adalah Louis J. Ignarro adalah ahli farmakologi Amerika. Untuk menunjukkan sifat isyarat oksida nitrat, dia bersama penerima Hadiah Nobel Fisiologi atau Perubatan 1998 bersama Robert F. Furchgott dan Ferid Murad. Dilahirkan pada 31 Mei 1941. Kini berusia 80 tahun. 

Pada masa ini, beliau adalah profesor emeritus farmakologi di bahagian farmakologi molekul dan perubatan UCLA School of Medicine di Los Angeles, yang disertainya pada tahun 1985. Sebelum berpindah ke California, dia adalah profesor farmakologi di Tulane University School of Medicine, New Orleans, selama 12 tahun. Ignarro juga sebelumnya bekerja sebagai saintis kakitangan, jabatan penyelidikan, untuk bahagian farmasi CIBA-GEIGY Corporation di New York.

Ignarro telah menerbitkan banyak artikel penyelidikan. Dia menerima Hadiah Penyelidikan Asas Persatuan Jantung Amerika pada tahun 1998. Ini sebagai penghargaan atas sumbangannya yang luar biasa untuk kemajuan sains kardiovaskular. 

Pada tahun yang sama, beliau dimasukkan ke National Academy of Sciences dan tahun berikutnya, ke American Academy of Arts and Sciences. Kerana oksida nitrat secara tidak langsung terlibat dalam tindakan ubat ini, ia kadang-kadang disebut sebagai "Father of Viagra". 

Beliau adalah pengasas Nitric Oxide Society, dan pengasas dan ketua editor Nitric Oxide Biology and Chemistry. Ignarro memegang B.S. di farmasi, Universiti Columbia, 1962, dan Ph.D. dalam bidang farmakologi, University of Minnesota, School of Medicine, 1966. 

Dia juga mendapat persekutuan postdoctoral dalam farmakologi kimia dari National Institutes of Health pada tahun 1968. Dia adalah ahli jawatankuasa saintifik Nicox, sebuah syarikat farmaseutikal Perancis, anggota Lembaga Pengarah Antibe Therapeutics, sebuah syarikat penemuan ubat Kanada, anggota Lembaga Pengarah Operasi USA, sebuah organisasi bukan untung, dan pernah menjadi ahli Lembaga Penasihat Pemakanan untuk Herbalife.

Bagi memudahkan kita melakukan sesuatu amalan untuk jangka masa yang panjang, kita perlu memahami impaknya. Dengan menurunkan berat badan, kita boleh melihat perubahan pada diri kita. Namun untuk melihat perubahan pada jantung kita, ia bukan semudah itu. 

Berikut merupakan lima amalan yang sihat dan bagaimana ia mampu mempengaruhi jantung anda.


1. Bersenam untuk Memperbaiki Aliran Darah.


Saya telah dibesarkan di Long Beach, NY, dan saya sentiasa aktif sejak usia yang muda. Saya suka berenang di laut dan bermain ‘stickball’, pada masa yang sama, saya juga sentiasa mempunyai minat untuk memahami bagaimana sesuatu perkara berfungsi. Ketika saya sedang menuntut di sekolah perubatan, saya telah tertarik dengan fisiologi sistem kardiovaskular.

Justeru, ia telah mengorak haluan bagi saya untuk membuat penemuan tentang keberadaan dan penghasilan nitrik oksida dalam tubuh badan, termasuk tingkah laku molekul ini dalam melindungi sistem kardiovaskular. Kajian saya merupakan yang pertama menunjukkan bahawa nitrik oksida (NO) meregulasi tekanan darah, aliran darah, dan penggumpalan darah.

Kita sedia maklum bahawa aktiviti seperti berlari, berbasikal, dan berenang adalah baik untuk kita, tapi mengapakah ia sihat untuk jantung kita? Senaman membantu saluran darah kita untuk meruai (relax) dan mengembang, membolehkan darah mengalir dengan lebih efisien di samping merangsang penghasilan nitrik oksida dalam badan, sekali gus menyihatkan jantung.

Oleh kerana nitrik oksida mengawal, meregulasi dan melindungi sistem kardiovaskular, tuntasnya ialah, lebih kerap kita bersenam maka lebih banyak nitrik oksida yang akan terhasil, justeru jantung kita akan menjadi lebih sihat.


2. Amalkan Diet Seimbang yang Kaya dengan Omega-3.


Diet yang sihat memainkan peranan yang penting bagi kesihatan jantung kita. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar, protein serta bijian penuh membekalkan tenaga dan khasiat yang diperlukan oleh tubuh kita untuk kekal sihat.


Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021Makanan seperti ikan berlemak (salmon, tenggiri, dan tuna), biji flaks, walnut, benih labu, dan kacang soya kaya dengan asid berlemak omega-3. Pengambilan asid berlemak omega-3 EPA (asid eikosapentaenoik) dan DHA (asid dokosaheksaenoik) juga mampu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Ikan bukan sahaja merupakan alternatif yang baik bagi makanan seperti daging yang banyak mengandungi lemak tepu, malah nutrien omega-3 dalam ikan juga dapat menyumbang kepada sistem kardiovaskular yang lebih sihat dengan menjaga kolesterol dan trigliserida pada paras yang normal.


3. Belajar untuk Menangani Stres dengan Lebih Baik.


Yoga, meditasi, dan pernafasan dalam (deep breathing) merupakan antara aktiviti yang dapat membantu menangani stres. Dengan mengurangkan stres, kesan positif yang dapat dialami oleh tubuh anda adalah lebih besar daripada apa yang mungkin anda sangkakan.

Stres mempengaruhi paras tekanan darah dan kolesterol, maka atas sebab inilah kita harus mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk mengurangkan stres kita. Malah kajian juga telah menemui kaitan antara stres kronik dan penyakit jantung.


Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021


Di sebalik pelbagai teori yang mencadangkan bagaimana pengurangan stres dapat memelihara kesihatan jantung, ramai penyelidik percaya bahawa kenaikan dalam tahap stres dapat memberi kesan negatif pada bahagian tubuh yang lain. 

Sebagai contoh, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi, stres boleh menyebabkan parasnya melonjak naik. Stres juga boleh mempengaruhi cara darah kita menggumpal, lantas mampu meningkatkan risiko berlakunya serangan jantung.

Individu dengan paras stres yang rendah mungkin lebih cenderung untuk bersenam dan menjaga pemakanan, iaitu dua komponen utama bagi jantung yang sihat. Jadi, dengan mengurangkan stres anda bukan sahaja secara umumnya akan berasa lebih baik, malah tubuh anda juga akan menjadi lebih seimbang dan ia turut membantu memelihara paras tekanan darah dan kolesterol yang ideal.


4. Kecapi dan Pelihara Berat Badan yang Sihat.


Tahukah anda bahawa berat badan berjaya yang diturunkan walaupun dalam jumlah yang sederhana mampu memberi impak yang besar ke atas kesihatan jantung anda? Berat badan yang sihat mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi, dan diabetes—malah ia juga mampu memberi impak yang positif ke atas kesihatan fizikal anda secara keseluruhan. 

Namun bagaimanakah proses ini berlaku? Selain pelbagai manfaat yang kita dapat nikmati dengan memiliki berat badan yang sihat, impaknya pada peredaran darah kita merupakan antara yang paling signifikan. Terdapat satu kajian yang telah mendapati bahawa jika berat badan—terutamanya lemak perut—berada dalam paras yang sihat, arteri akan dapat mengembang dengan lebih baik, lantas memperbaiki aliran darah.


Oleh kerana aliran darah yang optimum merupakan antara kunci yang utama bagi kesihatan sistem kardiovaskular kita, maka penurunan berat badan (atau pemeliharaannya, jika anda mempunyai berat badan yang sihat) merupakan langkah penting yang anda boleh ambil jika anda ingin memiliki jantung yang sihat.

5. Jaga Organ Endotelium yang Berfungsi untuk Menghasilkan Nitrik Oksida.


Seperti yang saya telah temui dalam kajian saya, nitrik oksida merupakan salah satu molekul yang paling penting dalam sistem kardiovaskular. Peningkatan nitrik oksida menyebabkan jumlah darah yang mampu mengalir ke organ juga meningkat, lantas paras tekanan darah dan sistem kardiovaskular kita akan menjadi lebih sihat. 

Namun untuk mengecapinya, “wadah pengeluaran” nitrik oksida, iaitu endotelium, perlu diberi perhatian yang sewajarnya.

Tubuh kita mengandungi 6 trilion sel endotelium, yang menyusun saluran darah sepanjang 60,000 batu dengan satu lapisan. Bersama, sel-sel ini membentuk sebuah organ yang dinamakan endotelium. 

Endotelium merupakan satu-satunya jaringan selular dalam seluruh sistem kardiovaskular yang mampu menghasilkan nitrik oksida, maka kita perlu memastikan kesihatan endotelium ini terpelihara.

Endotelium yang sihat bermakna sel-sel endotelium vaskular anda juga sihat dan aktif pada setiap masa. Nitrik oksida wajib ada dalam tubuh kita untuk memelihara paras tekanan darah, aliran darah, dan penggumpalan darah yang normal pada setiap saat.

Dengan bersenam, mengamalkan diet yang sihat, mengurangkan stres, serta menurunkan berat badan, maka organ endotelium anda akan menjadi lebih sihat.

Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021

Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021

Lou Ignarro Berkongsi Tips Amalan Miliki Jantung Yang Sihat Pada Tahun 2021
Pengambilan nutrien seperti asid berlemak omega-3, CoQ10, kril, bawang putih, dan teh hijau juga boleh membantu menjaga kesihatan endotelium dengan membekalkan nutrien yang diperlukan oleh organ ini untuk berfungsi dengan sebaiknya. 

Dan endotelium yang sihat menjurus kepada penghasilan nitrik oksida yang ideal, lantas memberi impak yang positif ke atas aliran darah dan tekanan darah, termasuk kebolehfungsian seluruh tubuh badan kita.


Manfaat Jantung yang Sihat untuk Jangka Panjang.


Satu pengajaran yang anda sekurang-kurangnya boleh ambil daripada artikel ini ialah, jagalah kesihatan jantung anda, kita semua hanya memiliki satu organ ini di dalam tubuh kita dan jangka hayat kita ditentukan olehnya.


Saya menjaga jantung saya dengan mengamalkan gaya hidup yang dapat mengekalkan kesihatannya untuk jangka waktu yang lebih lama, iaitu gaya hidup yang juga sesuai dengan fungsinya. Ia melibatkan program senaman aerobik berstruktur dan diet sihat yang mengandungi nutrien khas bagi menyihatkan jantung.


Pengalaman saya selama ini telah mengajar betapa pentingnya untuk saya menjaga diri saya dahulu sebelum kerjaya saya. Saya mengamalkan gaya hidup yang sihat di rumah dan di tempat kerja. Saya memulakan setiap pagi dengan mengambil sarapan yang sihat dan berkhasiat di samping melakukan aktiviti senaman dengan berlari, berjalan laju, atau berbasikal.


Suri teladan saya ialah ayah saya. Beliau merupakan seorang yang sangat aktif dan rajin bekerja sebagai seorang tukang kayu, yang turut meluangkan masa beliau di tempat kerja enam hari setiap minggu. Beliau juga sentiasa mengamalkan disiplin diet yang sihat, dan senaman merupakan sebahagian daripada kerjaya beliau.

*The Nobel Foundation tiada kaitan dengan Herbalife Nutrition dan tidak mengulas, memperkenankan atau mengendors produk Herbalife Nutrition.

Post a Comment

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Terbaru Lebih lama