Kenali 8 Finalis Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020

Kenali 8 Finalis Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020

Ruby
12

Kenali 8 Finalis Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020. | Assalammualaikum semua! Hari ini Ruby ingin berkongsi senarai finalis Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020 (PMWCBM). Di dalam program ini, kesemua finalis berpeluang belajar bersama 3 orang mentor. Mentor mereka adalah Selebriti Datin Paduka Eina Azman, Sheila Rusly dan Anne Idris. Maka, cabaran akan berganda untuk mendapatkan juara yang benar-benar Cukup Berani! Lapan finalis itu adalah Aza Syima Abdullah, Bibiaminani A. Ghani, Haslina Mohd Idris, Mazzaton Miza Wahab, Nur Azreen Masera Albakri, Nur Hidayah Jeffri, Roslina Mohd Isa, dan Siti Aishah Abd Razak. Berdebar-debar kan? Teruja pun ada. Macam seronok, macam takut. Hahaha. Semua perasaan ada. Sebab pentas PMWCBM ini adalah untuk mereka yang benar-benar ingin berjaya. Jadi, amatlah rugi jika tidak memanfaatkan peluang yang ada. Betul tak?

Kenali 8 Finalis Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020


Sebagai 8 finalis, mereka juga perlu melalui pelbagai cabaran serta kelas pembelajaran. Silibus yang telah ditetapkan bersesuaian dengan konsep perniagaan di zaman digital. Setiap tindakan yang mereka lalui dirakam dan diterbitkan menjadi rancangan TV realiti enam (6) episod. Ia akan disiarkan setiap minggu bermula pada 14 Julai 2021, menampilkan 8 peserta yang akan melalui satu siri cabaran kulinari dan keusahawanan yang ditetapkan oleh 3 mentor MAGGI®. 


Jom kenali 8 finalis Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020, mereka terdiri dari pelbagai latar belakang dan pengalaman. Ruby amat kagum melihat mereka terus bangkit walau telah melalui pelbagai cabaran jatuh bangun dalam perniagaan. Memang benar kata pepatah, jika ingin berjaya perlu ada mentor yang berpengalaman. Semoga kesemua finalis dapat menimba ilmu dengan sebaiknya. Menang atau kalah adalah adat pertandingan. Jadi, manfaatkanlah ilmu yang telah dicurahkan oleh kesemua mentor. Bukan senang nak dapat sesi bimbingan dari Datin Paduka Eina Azman, Sheila Rusly dan Anne Idris. Ruby sudah perhatikan instagram kesemua finalis. Jiwa kacau melihat makanan yang mereka sediakan untuk jualan. Rasa nak beli semua produk mereka. Hahaha. Nak kek, laksam, pes cili belado, banana spring rolls, nasi ayam, tauhu bergedil, sandwich poket doraemon dan kuih muih tradisional. Arghhh telan air liur.  Hahaha. Lepas PKPD next time Ruby nak order dengan semua finalis. Jom sokong perniagaan mereka. Mereka semua terkesan dengan pandemik COVID-19. Mereka bangkit dengan lebih berilmu. InsyaAllah.


Aza Syima AbdullahBerusia 28 tahun dan sudah berumahtangga, kini memiliki dua orang cahaya mata. Berpengalaman sebagai Penyelaras Projek di sebuah syarikat perkhidmatan IT selama 6 tahun sebelum membuat keputusan menjadi suri rumahtangga sepenuh masa. Walau bagaimanapun, pandemik COVID-19 telah menyebabkan masalah kewangan kepada keluarganya yang ketika itu suaminya diuji dengan pengurangan gaji. 

Hasrat Puan Aza adalah untuk menjana pendapatan alternatif untuk keluarganya sambil memikul tanggungjawab sebagai peranan sebagai pengasuh kanak-kanak dan personal shopper yang memberikan kebebasana bekerja di rumah. Puan Aza yakin wanita perlu melangkah keluar dari zon selesa dan mencuba sesuatu yang baru dalam hidupnya sehingga berjaya.

Melalui penyertaannya di Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® dan pembelajaran
kemahiran pengurusan perniagaan, Puan Aza kini dapat menguruskan masa dan kewangannya dengan lebih baik, membolehkannya membahagikan kedua peranannya sebagai ibu dan usahawan. Berbekalkan pengetahuan yang diperoleh dari bengkel dan minatnya terhadap perkhidmatan penyediaan makanan, PuanAza kini sedang menyiapkan dirinya untuk menceburkan diri dalam perniagaan menjual makanan iaitu Banana Spring Rolls dalam masa terdekat. Ikuti Puan Aza di Instagram @ps_azasyima


Bibiamanani A. GhaniBibiamanani atau lebih dikenali sebagai Bibi, adalah pemilik Pes Kak Bi yang membekalkan pes masakan tradisi kepada pengedar dan jenama terpilih. Menjadi pencari nafkah tunggal sebagai ibu tunggal kepada dua orang anak, dia mengakui bahawa ibu tunggal mempunyai banyak cabaran emosi yang kadang-kadang dirasai keterlaluan. Tetapi kasihnya kepada anak-anaknya mendorong Puan Bibi untuk tidak menyerah kalah. Menghadapi banyak percubaan perniagaan yang gagal, PuanBibi menerima kegagalannya dengan baik. Ia menjadi pengalaman berharga untuk meningkatkan kemahiran keusahawanannya dan terus mencuba sesuatu yang baru. 

Puan Bibi kemudian memutuskan untuk membuat pes Asam Pedas mengikut resipi ibunya dan menerima maklum balas positif daripada pelanggannya. Sejak itu, Puan Bibi fokus untuk mengembangkan perniagaan pes masakan. Kini, Puan Bibi mempunyai beberapa jenis pes yang berbeza seperti Kari, Ungkep, Cili Berlado, Rendang, Sambal Tumis, Lemak Cili Padi dan Sambal Belacan.

Bibi selalu bertekad untuk mempelajari kemahiran pemasaran dan perniagaan baru untuk mengembangkan perniagaannya. Maka, dia mendaftar untuk Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI®. Sejak itu, Bibi telah mengembangkan perniagaan Pes Kak Bi dan kini mempunyai tiga ejen dalam rangkaiannya. Ikuti Puan Bibi di Instagram @peskakbi


Haslina Mohd Idris


Seorang ibu berusia 43 tahun kepada empat orang anak, Haslina mempunyai cinta dan minat yang tinggi untuk makanan dan pelancongan. Berkhidmat di dalam industri perkhidmatan kewangan selama 15 tahun sebelum mengambil kepercayaan meneruskan kerjaya yang diinginkan sebagai pemandu pelancong untuk agensi pelayaran pada tahun 2019. Namun, disebabkan oleh COVID-19 pandemik dan sekatan perjalanan, jumlah pelanggan menurun secara drastik dan akhirnya dia kehilangan pekerjaan.

Walaupun dipukul secara emosional, Haslina tetap bertahan dan ketika itulah Haslina memutuskan untuk menceburkan diri dalam perniagaan makanan, dengan menolong saudaranya menjual Nasi Ayam sebagai alternatifnya pendapatan. Dia memahami bahawa memerlukan keberanian, keyakinan dan kemahiran untuk mencapai kejayaan.Menyedari keperluan untuk meningkatkan lagi perniagaan dan kemahiran memasaknya, Haslina mendaftar Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI®. Berbekalkan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh dari bengkel, Haslina memperbaharui keyakinannya untuk memulakan Cafe Bikers Pitstop pada Oktober 2020. Haslina mempunyai banyak cabaran semasa mengendalikan kafenya seperti nasi yang belum dimasak dan ayam bakar. Tetapi di sebalik semua kemungkinan, Haslina tetap tidak terkawal dan terus meningkatkan kemahiran masakannya dan menginovasikan cara baru untuk mempromosikan perniagaannya. Ikuti Puan Haslina di Instagram @caffee.bikers


Mazzaton Miza WahabBerusia 42 tahun, Mazzaton adalah ibu kepada dua orang anak. Puan Mazzaton percaya bahawa mempunyai keluarga yang rapat adalah penting terutamanya pada waktu susah. Mazzaton pernah bekerja di syarikat telekomunikasi di Selangor. Namun, pada bulan April 2020, dia diberhentikan dari pekerjaannya kerana pandemik COVID-19. Walaupun kehilangan pekerjaannya, Mazzaton bertekad untuk mencari cara baru untuk menambah sumber kewangan untuk anak-anak dan ibu bapanya. Dia percaya bahawa daya tahan adalah kunci untuk bertahan melawan kemungkinan kejayaan.

Menyedari bahawa dia perlu meningkatkan diri, Mazzaton menghadiri kelas memasak maya di mana gurunya mendorongnya untuk memulakan perniagaan makanan dari rumah. Dengan sokongan penuh dan motivasi dari keluarganya, dia memulakan Miz Bite's Delight, menjual makanan yang dibungkus seperti sandwic. 

Terinspirasi untuk mengembangkan perniagaan di rumah dan ingin terus belajar kemahiran memasak baru, Mazzaton menyertai Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI®. Dengan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh dari bengkel, Mazzaton mula meneroka produk makanan lain seperti pes nasi goreng dan sambal balado. Mengimbas kembali ketika dia bermula, Mazzaton dapat merasakan bahawa dia telah menjadi lebih berdikari dalam menguruskannya perniagaan sambil menguruskan anak-anak. Ikuti Puan Mazzaton di Instagram @mizbitesdelight


Nur Azreen Masera AlbakriNur Azreen adalah ibu kepada tiga orang anak dan berusia 35 tahun. Bertekad untuk menjana pendapatan sampingan untuk menyara keluarga, dia memulakan perniagaan membuat roti di rumah. Tidak lama kemudian, pada tahun 2010, dia membuka sendiri kedai roti di Selangor bernama Dapur Kak Hajjah. Puan Nur Azreen menjual roti, pastri, biskut, kek cawan dan kek. Dia juga menawarkan pelbagai kelas belajar membuat kek.


Perniagaannya terus berkembang sehingga pandemik COVID-19 melanda tahun lalu dan dia terpaksa menutup kedainya buat sementara waktu. Penjualan turun sebanyak 30% kerana pelaksanaan pelbagai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Selama bertahun-tahun, dia menjalankan perniagaannya di luar talian melalui kedai, gerai atau di bazar tanpa menggunakan teknologi digital. Terdesak untuk meneruskan perniagaan, dia membuat penyelidikan sendiri dan akhirnya mula mempromosikan produknya secara digital melalui platform media sosial dan e-dagang seperti Facebook dan Shopee.

Ia amat mengejutkan apabila jualannya mendapat sambutan luar biasa dan berjaya menjual semua barang bakarnya dalam jangka masa yang singkat. Menyedari peluang untuk mengembangkan perniagaannya secara digital, Nur Azreen memutuskan untuk turut serta dalam Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® untuk meningkatkan kemahiran dirinya dengan kemahiran digital dan memperoleh pengetahuan perniagaan baru. Ikuti Puan Nur Azreen di Instagram @dapurkakhajjahhq


Nur Hidayah Jeffri


Nur Hidayah Jeffri berusia 24 tahun adalah anak kedua daripada tiga adik-beradik. Walaupun usianya masih muda, memiliki lulusan kuliner tidak pernah putus asa membantu mencari kaedah untuk memberi nafkah kepada keluarganya, menyara pendidikan dan menjaga keluarga bersama. Pada mulanya, dia tidak mempunyai rancangan untuk menceburkan diri dalam perniagaan kerana takut akan kegagalan dan dia selalu memilih bekerja di restoran yang mempunyai pendapatan stabil. Melihat minatnya dalam memasak, ibu mendorongnya untuk menggunakan kemahiran dan pengetahuan untuk memulakan perniagaan makanan.

Pada tahun 2019, Hidayah mula membekalkan Spaghetti ke kantin sekolah dan menjual Tauhu Begedil untuk memperoleh pendapatan tambahan. Namun, ketika pandemik COVID-19 melanda negara ini, pendapatannya terjejas. Dorongan kuat untuk terus menjana pendapatan demi kesejahteraan keluarganya, Hidayah begitu bertekad untuk keluar dari zon selesa dan mengembangkan perniagaan makanan masakan dari rumah iaitu Hidayah Kitchen. Menyediakan tempahan masakan makanan tengah hari yang telah dibungkus ke kawasan jiran dan pejabat berdekatan.


Hidayah percaya “The more you know, the more you grow”- kerana pembelajaran berterusan adalah kunci kejayaan. Dia memutuskan untuk mengambil bahagian dalam Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® dengan tujuan untuk membina keyakinannya dan meningkatkan kemampuannya mencari kaedah baru untuk meningkatkan perniagaannya. Dia berharap dia dapat menguruskan restorannya sendiri pada masa depan. Ikuti Cik Nur Hidayah di Instagram @hidayahkitchen1


Roslina Mohd IsaBerusia 43 tahun dan mempunyai kecenderungan yang kuat terhadap pembuatan kuih tradisional di Malina Kuih Muih. Diilhamkan oleh arwah ibu mertuanya yang mengajarnya bagaimana membuat pelbagai juadah seperti kuih koci dan kuih talam. Sebagai ibu kepada tiga anak perempuan, Roslina memulakan perniagaan dari rumahnya menjual pelbagai jenis kuih untuk menyara keluarganya. Setelah mendapat maklum balas positif dan mengalami peningkatan penjualan, dia mengembangkan perniagaannya dengan menerima pesanan katering dan akhirnya membuka gerai yang menjual pelbagai jenis kuih tradisional. Malangnya, pandemik COVID-19 telah melanda perniagaannya dengan teruk, menyebabkan pengurangan penjualan hampir 40% disebabkan oleh pembatalan pesanan dan permintaan pelanggan yang lebih rendah.


Bertekad untuk meneruskan perniagaannya, Roslina turut serta dalam Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® dengan objektif untuk mendapatkan kemahiran keusahawanan baru dan meningkatkannya kemahiran digital. Roslina akhirnya belajar bagaimana mempromosikan perniagaannya melalui platform digital dan sejak itu mencatat kenaikan 20% dalam penjualannya dan juga meluaskan asas pelanggannya. Roslina merancang untuk memperkenalkan produk sejuk beku ke dalam perniagaannya dalam masa terdekat. Ikuti Puan Roslina di Instagram @malina_kuihmuihSiti Aishah Abd Razak


Siti Aishah adalah tukang masak terlatih berusia 37 tahun dan bekas pengajar masakan. Ketika ibu mentua sakit, Aishah berhenti dari pekerjaan sepenuh masa untuk menemani suaminya kembali ke kampung halaman untuk menjaga ibunya yang sedang sakit. Aishah kemudian memulakan perniagaanmakanan dari rumah iaitu LelehBonda menjual makanan bungkus dan Roti John untuk melengkapkan pendapatan isi rumah mereka.


Ketika ibu mentuanya pulih, Aishah dan suaminya berpindah kembali ke Shah Alam dan terus mengembangkan perniagaan mereka. Mereka berusaha membuka restoran dan menjual makanan barat tetapi tidak berjaya. Di sebalik kekecewaan itu, Aishah nekad untuk kembali memasak sehingga hari ini.

Dengan penyertaannya dalam Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI®, Aishah kini memperoleh keyakinan diri yang baru, yang membolehkannya berkomunikasi dengan lebih baik dengan pelanggan dan fokus kepada perniagaannya. Sejak itu dia mengembangkan perniagaan makanan dari rumah, menjual Kek, Brownies, Laksa Johor, Laksam Kelantan, Nasi Kerabu dan banyak lagi. Ikuti Puan Siti Aishah di Instagram @lelehbonda

Rancangan TV Realiti Resipi Berani MAGGI®


Saksikan 8 Finalis 
Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI® 2020 di rancangan TV realiti Resipi Berani MAGGI®. Siapakah bakal bergelar juara yang akan menerima modal sebanyak RM8,000, dan program bimbingan peribadi selama 8 minggu bersama dengan ikon usahawan, Anne Idris? Rancangan ini akan ditayangkan secara mingguan. Pastinya mendebarkan dan mengujakan. Nantikan rancangan TV realiti Resipi Berani MAGGI® pada 14 Julai 2021, Khamis, 5.30 petang di TV3! Okay? 

Tags

إرسال تعليق

12تعليقات

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

 1. Wahhhhh siapa yang akan menang nanti ye?. Semuanya biodata bukan kaleng kaleng la orang kata. Semuanya memang terlibat dalam bidang masakan. Kalau macam ni la barisan finalis ni...siapa yang menang memang rezeki sebab 'terbaik' diantara yang terbaik. Ada buat pes, ada buat kek, ada lauk pauk, ada pastry.....tiba-tiba akak lapar...haha

  ردحذف
 2. saya rasa semua ni power. yang jenis suka masak kat rumah utk family. seronok juga kalau dapat rasa masakan diorang

  ردحذف
 3. Wah.........rajin btul Puan Ruby promote rancagan reality tv Maggie nie. Saya hanya prasan iklan nyer di tv. Tapi x pernah tengok lagi. Btw Puan Ruby, I ada DM you di FB. Pls check it ya. I'm interested to feature you on my bloggers interview.

  ردحذف
 4. masing-masing punya masakan nampak menarik dan sedap. siapalah yg akan menang dalam rancangan ni..

  ردحذف
 5. Semua peserta mmg nampak hebat dan berkeyakinan.. bagus bila mereka diberikan nentor untuk dibimbing sehingga berjaya

  ردحذف
 6. Tak sabarnya... siapalah yang berbakat dan berani dalam dapur tu ekkk..

  ردحذف
 7. Yang nama Bibiamanani tu cam familiar dekat akak punya timeline. Rupanya dia pun salah seorang yang jadi finalist yer. Tapi semuanya hebat dan bukan calang2 punya orang dalam bidang masakan. Ada yang bermula dari hobi tapi akhirnya jadi sumber pendapatan. Pertandingan ni just platform jer . Harap semuanya berjaya biarpun tak bergelar juara. All the best dan good luck kepada semua peserta.

  ردحذف
 8. they are very inspiration women! Good job to MAGGI® for recognise them and wish them keep it up

  ردحذف
 9. oh ini ke para finalis nya. baru tahu. tapi mana wakil kaum adam? hahaahah kaum adam pun hebat apa! hahaaha tahun depan harap ada lagi and ada wakil kaum ada. goodluck semua kalau ada resipi boleh share terus

  ردحذف
 10. Wahhh baru tahu pasal program ni. kelihatan semuanya hebat-hebat belaka :) Goodluck kepada semua.

  ردحذف
إرسال تعليق

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !