Datin Paduka Eina Azman, Sheila Rusly Dan Anne Idris Dilantik Sebagai Mentor Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi


Datin Paduka Eina Azman, Sheila Rusly Dan Anne Idris Dilantik Sebagai Mentor Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi
 | Assalammualaikum semua! Ramai wanita hari ini berani memulakan langkah pertama untuk meneruskan kehidupan. Sama ada bergelar seorang anak, kakak, isteri, ibu tunggal, nenek dan tanpa memandang rendah pada usia mereka. Mereka pasti berani untuk memulakan langkah pertama. Cuma, apa yang menginspirasikan mereka untuk berani dan yakin? Pasti ada kisah disebaliknya kan? Apakah Big Why untuk mereka terus melangkah? Memulakan perniagaan, bekerja untuk menyara keluarga. Peluang mencapai impian menanti sekiranya kita yakin untuk mulakan langkah pertama. Apabila mereka berjaya, mereka pula akan memberi inspirasi, sokongan dan panduan kepada wanita lain di sekeliling mereka. Ilmu berterusan dapat membantu komuniti untuk lebih berjaya.  Korang nak tahu bagaimana Ruby mula berani membuat langkah pertama dalam kehidupan Ruby? Teruskan membaca artikel ini sampai habis. Okay?

Datin Paduka Eina Azman, Sheila Rusly Dan Anne Idris Dilantik Sebagai Mentor Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi

MAGGI ®  dengan rasminya telah melancarkan Program Mentor Wanita Cukup Berani, sebuah program nasional yang dianjurkan hasil kolaborasi bersama Women Will oleh Google Malaysia. Program ini terdiri daripada siri bengkel dalam talian bagi wanita di seluruh Malaysia bertujuan memperbaiki kemahiran mereka untuk menjadi usahawan. Selain itu, menyokong peningkatan keyakinan diri, membina kemahiran digital, memasak dan ilmu keusahawanan asas. Dalam fasa seterusnya, 3 orang wanita terpilih akan diberi peluang untuk dibimbing oleh tiga personaliti hebat, yang bukan sahaja menjadi inspirasi, malah akan menjadi panduan dalam perjalanan mereka untuk menjadi usahawan yang berjaya. 

Sehingga kini, bengkel dalam talian Program Mentor Wanita Cukup Berani telah menerima sambutan yang menggalakkan melebihi 800 pendaftaran. Pusingan Akhir akan menyaksikan pemilihan seramai 20 peserta untuk menjalani beberapa siri temu bual dan penilaian. Seterusnya menjadi salah seorang daripada tiga mentee terpilih. Mereka kemudiannya akan dibimbing secara peribadi selama 8 minggu oleh mentor mereka iaitu Datin Paduka Eina Azman, Sheila Rusly atau Anne Idris.

Pelancaran program ini telah dirasmikan oleh Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlรฉ (Malaysia) Berhad dan Ketua Wilayah bagi Nestle Malaysia, Singapura dan Brunei; Geetha Balakrishna, Pegawai Eksekutif Perniagaan Maggi ® , Nestlรฉ (Malaysia) Berhad dan Marc Woo, Ketua Google Malaysia.

Women Will in Malaysia

Women Will merupakan sebuah program Grow with Google yang bertujuan mencipta peluang ekonomi untuk wanita di mana jua, supaya mereka boleh berkembang dan berjaya. Matlamat program ini adalah untuk membantu wanita menggunakan teknologi dalam membina kemahiran serta mendapatkan inspirasi. Sehingga Januari 2020, program Women Will dijalankan di 44 buah negara melalui Google Partners, iaitu Google Business Groups yang dikendalikan oleh sukarelawan, dan juga aktiviti dalaman Grow With Google. Program ini menyediakan latihan dalam dan luar talian di negara-negara tersebut, dengan kerjasama NGO tempatan dan komuniti sukarelawan serta sektor swasta.

Di Malaysia, Women Will membantu wanita menambahkan keyakinan mereka dalam penggunaan teknologi untuk memajukan perniagaan – dengan memberikan panduan kepada mereka dari aspek kepimpinan, akumen perniagaan, komunikasi, produktiviti dan juga pemasaran digital. Ini semua dilaksanakan melalui siri bengkel Women Will.

Bangkitkan Keyakinan Dan Menginspirasikan Antara Satu Sama Lain! 

Hai para wanita berani! Mencuba sesuatu yang baru adalah bagaimana kita bina keyakinan. Jadi marilah kita sama-sama membina keyakinan dan saling memberi inspirasi antara satu sama lain. Semoga kisah yang dikongsi dapat meningkatkan keyakinan dan rasa tekad dalam diri kita semua untuk memulakan langkah pertama dalam mencuba sesuatu yang baru.

Ikuti langkah mudah berikut:

1. Ceritakan kisah yang mendorong keyakinan anda dalam memulakan langkah pertama bagi mencapai impian, tidak kiralah kecil atau pun besar, sama ada soal kerjaya ataupun menyediakan hidangan lazat untuk keluarga.

2. Kongsikan melalui gambar atau video di akaun sosial anda.

3. Gunakan hashtag #wanitacukupberani #takkenaltakcinta #MAGGICukupRasa. Jangan lupa letakkan akaun anda di mod ‘umum’.

Kami ingin membantu anda memulakan langkah pertama dengan menjadi mentee dibawah bimbingan tokoh-tokoh wanita terkemuka seperti Eina Azman dalam Program Mentor Wanita Cukup Berani MAGGI®. Program ini adalah inisiatif yang bertujuan membantu berkongsi ilmu dan kemahiran kepada para wanita untuk membina keyakinan dalam memulakan langkah pertama merealisasikan impian mereka. Ini termasuk memberikan wang modal perniagaan dan bantuan bimbingan mentor.

Anda juga berpeluang mendapat ganjaran lain bagi membantu meningkatkan keyakinan seperti:

Latar Belakang 3 Mentor Program Mentor Wanita Cukup Berani 

Datin Paduka Eina Azman 

Mentor - Program Mentor Wanita Cukup Berani, Duta Jenama untuk MAGGI CukupRasa, Pelakon, Usahawanita & Penggemar Makanan.

Sumber gambar: Instagram @eina_azman

 "Mempelajari kemahiran dan pengetahuan baru adalah langkah pertama untuk membina keyakinan."

Eina tidak selalu dikenali sebagai tukang masak yang baik. Sebenarnya, dia ditegur oleh kedua-duanya nenek dan ibu di dapur kerana sering cuai. Namun, ia tidak menghalangnya. Malah, ia mendorongnya untuk meningkatkan kemahiran masakannya. Hari ini, Eina terkenal dengan video masakan buatannya yang popular di Instagram @itsdonebyeinaazman

Dilantik sebagai Jurucakap dan Duta Jenama untuk Maggi® CukupRasa pada bulan Jun 2019, semangat #TakKenalTakCinta Eina mendorongnya untuk menyempurnakannya memasak.  Dia kini menjadi role model yang berpengaruh bagi rakyat Malaysia, memotivasi mereka untuk mencuba memasak makanan sederhana tetapi lazat.

Eina adalah ibu cantik kepada dua orang anak kembar, seorang pelakon dan usahawan. Sebagai selebriti tempatan kelahiran Pahang, Eina memulakan kerjaya lakonannya pada usia 13 tahun, di TV drama bersiri 5 Jingga, yang disiarkan di TV9.  Popularitinya meningkat setelah dia mengambil alih peranan utama dalam drama bersiri Mimpi Cinderella, ditayangkan di slot Lestary TV3. Sejak 2008, dia telah berlakon dalam banyak drama dan filem tempatan. Beberapa peranan lakonannya baru-baru ini adalah di Pesan Makan (2020), Rahsia Hati Perempuan (2018), Doa Ku Mohon (2018) dan Suri Hati Mr. Pilot (2016).

Sheila Rusli

Mentor - Program Mentor Wanita Cukup Berani, Pengarah, Penerbit, Pelakon dan Pemilik The Dim Sum Place KL

Sumber Gambar: Instagram @sheilarusly_jspictures

“Don’t limit your challenges, challenge your limits.” 

Dengan lebih dari 1 juta LIKE di laman Facebook Resepi Sheila Rusly dan lebih daripada 164,000 pelanggan di Saluran YouTube Resepi Sheila Rusly. Sheila adalah benar-benar peminat makanan. Baru-baru ini, dia telah membuka sebuah restoran dim sum bernama The Dim Sum Place KL, sebuah francais restoran dari Singapura, setelah menyedari bahawa tidak banyak restoran yang menyediakan Dim Sum pada harga berpatutan, enak dan halal di Malaysia. Dia sudah merancang untuk mengembangkan perniagaannya dengan membuka lebih banyak cawangan di seluruh negara. Jika, dia mendapat maklum balas dan sambutan luar biasa penggemar Masakan Cina. 

Kejayaan Sheila sehingga kini, tidak semuanya manis. Dia pernah menutup restorannya yang menjual nasi dagang dan juga melabuhkan tirainya setelah 15 tahun menjadi tuan rumah rancangan memasak Ketuk-Ketuk Ramadan yang dihasilkan oleh JS Pictures iaitu milik suaminya, Azman Yahya. Menerima anugerah sebagai pengarah, penerbit dan pelakon hari ini, adalah dari kesungguhan dan semangatnya dalam bakat komedi. Pada peringkat awal, Sheila memulakan karier lakonannya di bawah arahan pelawak terkenal, AR Badul, dan dia terus menjadi pelawak wanita paling popular di Malaysia.

Kemuncak karier Sheila meningkat setelah muncul di dalam drama Enot Trilogy pada tahun 2002. Kemahiran lakonannya yang santai menjadikan Sheila salah seorang pelakon komedi wanita pertama yang berjaya di Malaysia, wajahnya sering terpapar di sisipan majalah dan akhbar. Diantara anugerah yang Sheila telah terima sepanjang karier lakonannya adalah Pelakon Komedi Terbaik kerana peranannya dalam MX3 (Festival Filem Malaysia ke-17) dan Pelakon Pembantu Terbaik untuk Pontianak Menjerit (Festival Filem Malaysia ke-18) dan beberapa anugerah lain.

Anne Idris

Mentor - Program Mentor Wanita Cukup Berani, Usahawanita dan Pengasas My Mum’s Bakery. 

Sumber gambar: Instagram Anne Idris @mymumsbakery

“Kalau kita nak berjaya, jangan ada ‘tapi’, jangan ada ‘nanti’. Nak buat, terus buat saja!”

Ketika Anne berumur 9 tahun, dia selalu melihat ibunya membakar kek dan membersih dulang kedai Ipoh Bakery di Taiping. Dia kemudiannya menanam impian untuk berjaya menjadi usahawan suatu hari, dan memberitahu ibunya bahawa mereka akan memiliki kedai sendiri.

Dia akhirnya memenuhi impiannya dan memulakan kedai roti miliknya, My Mum’s Bakery, pada tahun 2006, walaupun dengan hanya sijil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Anne belajar membuat roti melalui saluran YouTube dan tidak pernah berputus asa walaupun mendapat kritikan dan cabaran yang dihadapi, setelah menyuarakan hasratnya untuk memiliki  perniagaan kedai roti dan kedai dalam talian.

Semangat #TakKenalTakCinta mendorongnya untuk terus mengejar impiannya sebagai pengusaha roti. Hari ini, Anne adalah pengusaha roti terkenal dan menerima anugerah seperti "Ikon Usahawan Muda 2019” di Minggu Usahawan Nasional 2019, “Ikon Perniagaan” untuk TM, UNIFI (2018) dan Ikon Wanita Inspirasi Ekonomi (WISE) 2018 dan beberapa anugerah yang lain.

Berniaga perlu ada ilmu. Berani. Diri sendiri perlu bertindak. Mentee perlu menerima semua ilmu seikhlas hati, mentor akan memberi seikhlas hati. Cekal mental. Ingin berubah dan semangat berkomunikasi dengan orang sekeliling. 

“Kalau kita nak berjaya, jangan ada ‘tapi’, jangan ada ‘nanti’. Nak buat, terus buat saja!” 

Kisah inspirasi kehidupannya yang sebenar juga dipaparkan dalam salah satu video kempen #WanitaCukupBerani Maggi (www.youtube.com/watch?v=WpUuTiAzEZs

www.anneidris.com

Jom Daftar Bengkel Dalam Talian Program Mentor Wanita Cukup Berani 

MAGGI juga menyediakan Bengkel Dalam Talian PERCUMA, tarikh tutup pendaftaran adalah 22 Ogos 2020. Daftar segera! Bengkel Online Wanita Cukup Berani akan dihoskan oleh Penganjur melalui pautan Youtube. Dalam masa yang sama anda boleh menyertai pencalonan mentee Program Mentor Wanita Cukup Berani, layari www.maggi.com.my/takkenaltakcinta untuk maklumat lebih lanjut. 

Siri 1: 1 hingga 3 September 2020
Siri 2: 20 hingga 22 Oktober 2020
Masa: 10 Pagi hingga 11.30 Pagi



Hari Pertama: Bina Kesedaran dan Keyakinan Diri
๐Ÿ’ช Membina keyakinan dalam mengambil langkah pertama mencuba sesuatu yang baharu! 
๐Ÿ’ช Berkomunikasi dengan petua menulis e-mel yang efektif. 
๐Ÿ’ช Pelajari kemahiran digital untuk meningkatkan produktiviti & perniagaan anda.

Hari Kedua: Memperoleh Ketrampilan Dalam Perniagaan
๐Ÿ’ช Cara memulakan dan memperluaskan perniagaan.
๐Ÿ’ช Cara menguruskan kewangan secara lebih efektif. 

Hari Ketiga: Mempelajari Kemahiran Baru
๐Ÿ’ช Petua untuk menambahkan kehadiran digital untuk perniagaan.
๐Ÿ’ช Meningkatkan kemahiran memasak bersama Chef MAGGI; cara menyediakan hidangan nutrisi lengkap dan memasak dalam kuantiti besar.
๐Ÿ’ช Keselamatan dan kebersihan makanan. 

Pengalaman Langkah Pertama Ruby

Langkah pertama dalam kehidupan kita pastinya ada cabaran. Tambahan untuk melakukan sesuatu lain dari yang lain dari orang sekeliling kita. Memang penuh pancaroba. Setiap langkah pertama Ruby, memang ambil masa yang lama. 

"Boleh ke aku buat? Nanti mak marah? Apa orang kata nanti? Habislah kalau gagal macam mana? "

Belum apa-apa dah banyak "doubt" tentang diri sendiri. Sedangkan berapa ramai ingin menjadi seperti Ruby dan berapa ramai terinspirasi dengan apa yang Ruby lakukan. Permulaan langkah pertama adalah, mulakan dengan langkah kecil. Ya langkah kecil. Daftar akaun gmail, cipta domain blog dan keluarkan 1 artikel. Konsisten setiap hari lakukannya. Sentiasa kemaskini teknik penulisan dan SEO. Maka, Ruby berjaya menjana pendapatan dari Google AdSense. Alhamdulillah. Langkah kecil ini bermula dari tahun 2003 sehingga kini. Jangan berhenti belajar. Hormat mentor dan sentiasa ikhlas. Mentor kita boleh jadi sesiapa. Even Pakcik Google juga mentor paling dekat untuk berjaya menjadi Penulis Blog. Betul tak!

2003 adalah waktu Langkah Kecil. Belajar tentang teknologi maklumat dan penulisan blog.

Ruby ingat lagi kata-kata 3 mentor DP Eina Azman, Sheila Rusly dan Anne Idris.

"You never try, you never know. It's a process of learning. Don't be afraid. Failing once does not mean failing forever."- DP Eina Azman

"If you dont push yourself, who will? I can help you, but don't waste my time if you are not ready. Have courage and just do it!"- Sheila Rusly

"Mentors bring in much needed experience, wisdom, focus and connections that is required for success of your business. Not having a mentor is like travel in a unknown city with a Google Maps. Eventually you will reach your destination but you have lost time and fuel. Follow me, listen and learn. No complain & argument"- Anne Idris

Semoga informasi ini bermanfaat dan Ruby doakan anda semua berjaya! Yakin!

Catat Komen

30 Ulasan

  1. Eina Azman tu selalu juga tengok IG dia masak2. Sheila Rusly pun ada juga tengok IG dia. Lagi seorang tu tak berapa familiar. Pandai Maggi pilih duta mereka. Membuatkan orang rajin memasak walaupun makanan yang simple untuk dihidangkan kepada keluarga yang tersayang. Air tangan kita akan mengeratkan hubungan kekeluargaan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan Kak Ezna, MAGGI kalau pilih duta memang bukan biashe biashe. Pastu jadi pula mentor. Fuhhhh harap mereka buat la rakaman untuk tengok progress mentor mentee ni. Baru best.

      Padam
  2. cantik gila Datin Paduka Eina Azman ! dia always nampak stylish... and maggi mmg product yang kekal dari dulu kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhh DP Eina Azman memang pandai la berhias. Fesyen dia, lemah lembut dia, lifestyle dia memang kita terinspirasi. Hehehe.

      Padam
  3. so good that u got the chance to listen to them on stage for such a great program for women...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah memang best. Kalau yang join jd mentee tu lagi la best.

      Padam
  4. eina ni cantik. pandai masak sesuai sangat jadi mentor. semua pun bagus untuk jadi mentor. menarik program tajaan maggi cukup rasa ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulah perjalanan karier mentor semua berbeza. Berjaya dengan cara masing-masing kan.

      Padam
  5. Wow!!!!! Bagus nyer Maggi buat program kursus usahawan utk wanita. This is a good program to participate.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yaaaa different lain dr yang lain kan. Sesi perseorangan nak timba ilmu pula tu. Untung betul siapa dapat berguru dengan mentor ni.

      Padam
  6. Suka sangat tengok Eina Azman, memang sesuai sangat dia jadi duta Maggi Cukup Rasa ni sebab dah banyak suntik semangat wanita untuk memasak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suntik semangat memasak satu, suntik mak mak pun boleh langsing. Hahhhh ini paling penting. Semua mentor aktif, cantik dan langsing.

      Padam
  7. program ni agak menarik. dapat membantu di luar sana yg ingin menyertai bidang ushawanan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul kak. Ilmu berniaga kena ada mentor. Baru boleh sustain lama dan kuat mental.

      Padam
  8. Rawlins suka la jika ada Sheila Rusly nie. And nanti nak ajak kengkawantry The Dim Sum Place la plak. All the best Ladies.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe memang best. Tegas giler tau Sheila Rusly. Tapi semua tu untuk kebaikan bersama. InsyaAllah.

      Padam
  9. Wah, semua nama2 besar yang dilantik jadi mentor kali ini. Nak suggest wife untuk join jugak la. Untung2 dapat barang dapur rm500 tu haha. Tahniah kpd 800 peserta yang dh join, do your best

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannn barang dapur rm 500 tu best sangat tau. Hehehe

      Padam
  10. Kenapalah LH tak tau program dari awal lagi. Inspired teruk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Faham perasaan itu apabila tarikh pendaftaran dah tamat. Huwaaaa.

      Padam
  11. Peegh bgus sangat program ni.. Bantu wnaita untuk lebih berkeyakinan.. Baru tau anne tu owner mombakery.. Sebeluk ni tertanya2.. Mentor2 pun semua hebat2 belaka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. AI ni femes kan. Cuma tak tau betol ke tak dia yang empunya My Mum's Bakery tu. Bila dah tau. Wowww ni ke akak tu. Muda!!!

      Padam
  12. https://iamizzati.com/

    Suka sangat tengok video masak-masak eina azman
    Senang nak follow. Sedap2 pulak tuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kari Ayam Is Done!!!! Hehehe. Trademark itu sampai dah buka bisnes tau kak. Sila beli. Sambal bilis petai dia mengancam. Laksa dia fuhhh best. Semua sedap.

      Padam
  13. wahhh menariknya Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi nie..alahai cantik sangat Datin Paduka Eina Azman ni,iena suka tengok video video masak dia

    BalasPadam
  14. memang bagus sangat program mentor macam ni...ciktom memang suka sgt kalau dpt join..cuma syg jauh..hehe

    BalasPadam
  15. Setuju sangat deorang lantik wanita hebat ni jadi role model memasak. Suka tengok Datin Eina post pasal masak kat IG dia.

    BalasPadam
  16. Cantik Datin Paduka Eina Azman and shiela rusli pernah jpa dia skli kat event maggi, mmg bagus program mcm ni

    BalasPadam
  17. Bagus initiative macam ni, it helps to encourage more women out there to be brave, learn new skills, and be successful.

    BalasPadam
  18. tadi ada tengok kat TV3 ada up pasal event nih , tak silap akak program untuk golongan B40 ...nampak Eina Azman ada ,Sheila Rusly dan artis lain juga ada sama ....apapun tahniah MAGGI ...hebat2 rasa maggi cukup rasa....

    BalasPadam

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.