LAPANG SASAR MEMANAH APS 3D ARCHERY SELAMA, PERAK

LAPANG SASAR MEMANAH APS 3D ARCHERY SELAMA, PERAK

Ruby
0

LAPANG SASAR MEMANAH APS 3D ARCHERY SELAMA, PERAK | Assalammualaikum semua. Aktiviti sukan memanah semakin mendapat perhatian dalam kalangan rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi bagi umat Islam kerana ia sunnah Rasulullah SAW. 

Rasulullah bersabda sebagaimana yang diriwayatkan oleh Bazzar dan Thabarani: “Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” 

LAPANG SASAR MEMANAH APS 3D ARCHERY SELAMA, PERAK

Sukan memanah menguji kita untuk fokus kepada sasaran. Ia memberi arahan kepada mata dan tangan untuk target sasaran. Apabila melepaskan anak panah, anda akan tahu sama ada anda benar-benar fokus atau sebaliknya. Setiap pemanah mempunyai teknik tersendiri. 

Memanah adalah kemahiran melepaskan anak panah dengan menggunakan busur. Ia telah digunakan sejak zaman dahulu untuk memburu dan berperang. Namun, pada masa kini ia lebih bertujuan untuk bersukan dan pertandingan.

Melalui pertandingan, sukan memanah melibatkan anak panah yang disasarkan daripada jarak yang ditetapkan. Ini adalah cara paling popular bersaing memanah di seluruh dunia. Ramai atlet berjaya menempa nama di persada dunia dengan menyertai pertandingan Sukan Olympic, Paralympic, SEA, Asean, Commonwealth dan banyak lagi.

Memanah ialah salah satu acara di Sukan SEA yang diadakan di temasya itu sejak edisi 1977 di Kuala Lumpur. Sebagai rakyat Malaysia, selain ia adalah sunnah Rasullullah S.A.W. Kita patut melatih anak-anak sehingga ke peringkat antarabangsa. Bina impian untuk bergelar juara memanah. InsyaAllah.

Jika anda di Selama, join APS Archery Excellent Centre untuk mahirkan diri dalam sukan memanah. Kepuasan apabila berjaya memanah sampai ke sasaran adalah nikmat yang sukar digambarkan. Cubalah.

Lapang Sasar Memanah, Laman Sunnah APS, Log 2372, Kampung Ulu Mengkuang, Rantau Panjang, 34140 Selama, Perak

Hubungi: +60199390409

“Program Lawatan Produk Eko-Pelancongan (Homestay, Water Rafting, Climbing, Caving) di Selama - Gopeng, Perak Darul Ridzuan pada 6-9 Disember 2022 merupakan anjuran Unit Nature Adventure, Tourism Malaysia dengan kerjasama Unit Pelancongan Majlis Daerah Selama, Selama Rafting dan Gua Tempurung Extreme. Diharap dengan perkongsian ini dapat membantu anda untuk merancang percutian ke Selama & Gopeng, Perak.”

Tags

إرسال تعليق

0تعليقات

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

إرسال تعليق (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !