VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND

Assalammualaikum semua! Apabila bercerita tentang fesyen di Asia, Thailand pasti mengungguli carta dengan rekaan pakaian dan fabrik yang cantik serta selesa. Kebanyakan rakyat Malaysia sangat menyukai pakaian tradisional dari fabrik Thai Silk yang sering di pakai oleh masyarakat Thailand ketika majlis rasmi atau majlis perkahwinan. Khorat Plateau di Timur Laut Thailand dianggap sebagai pusat industri sutera di Thailand di mana penenun menternak ulat sutera untuk tujuan tunggal membuat sutera Thai. 

Namun, Thailand bukan sahaja mempunyai pakaian tradisional mewah sahaja. Thailand sangat terkenal dengan alam semula jadi yang indah, produk-produk kecantikannya, makanan halal yang lazat, kisah-kisah sejarahnya, dan pengeluar pakaian yang popular di Asia. Tahukah anda Thailand ialah pengeluar besi tungsten kedua terbesar di dunia dan pengeluar bijih timah ketiga terbesar? 

Selain itu, produk perkilangan di Thailand termasuk tekstil, minuman, produk tembakau, simen, barang kemas, perkakas, alat ganti automotif dan peralatan pertanian. Macam-macam ada di Thailand! Sebab itu peluang perniagaan sangat luas untuk masyarakat Malaysia. Kita beruntung berjiran dengan Thailand. Hehehe. Sekarang jom Ruby kongsikan dengan anda tentang fesyen Thai pula. Ready?

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


Bangkok, Thailand sudah pasti diiktiraf sebagai salah satu bandar paling bergaya di dunia. Dengan perhatian yang luar biasa diberikan pada reka bentuk, kualiti dan perincian, jenama Thai telah menjadi sangat popular di kalangan peminat gaya di Thailand dan seluruh dunia. Thailand kini mempunyai senarai panjang nama terkenal di peringkat antarabangsa dalam persada fesyen. Fashionista boleh mengisi almari pakaian mereka dengan barangan yang paling bergaya, menjadikan setiap jalan sebagai landasan untuk semua orang.


VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND
En. Worawan Wanwil, DITP Director. En. Worawan Wanwil, DITP Direktor menjelaskan, “VersaThai pameran fesyen akan memaparkan Jenama Fesyen Thai Terunggul 2022 oleh pereka Thai. Tema utama acara ini ialah VersaThai, yang berasal daripada perkataan "Versatile" di mana fesyen "pelbagai" dan "campur dan padan" tersedia untuk gaya hidup yang berbeza.” Acara ini dibawakan khas oleh Jabatan Promosi Perdagangan Antarabangsa (DITP) dan Kedutaan Diraja Thailand, Malaysia.

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


Pertunjukan ini menampilkan 10 jenama fesyen Thai dengan lebih 80 pakaian yang direka dengan sofistikated. Ia akan dikategorikan kepada 3 gaya Signature, iaitu:

The Dawn of PRIDE yang menampilkan Fesyen Thai Kontemporari

Kami mempamerkan pakaian yang diilhamkan oleh budaya dan fabrik Thai masa lalu. Mereka membawa kebanggaan masa lalu untuk mencipta inspirasi untuk fesyen moden hari ini. Reka bentuknya mempunyai potongan moden yang sesuai untuk pelbagai majlis. Gaya Signature ini akan dipamerkan oleh pereka: Mirah, Vertiaire dan Komuniti De Quarr.

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILANDVERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILANDVERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


The Shining Happiness menampilkan Fesyen Harian.

Kostum direka untuk semua orang dan untuk kegunaan harian, namun ia membantu meningkatkan keyakinan, kegembiraan dan kegembiraan apabila memakainya. Untuk mempamerkan gaya tandatangan ini, kami mempunyai pereka daripada Mira, Varithorn, Siri dan Shu.

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


The Bright Future menampilkan Fesyen Lestari.

Kostum ini dihasilkan berkonsepkan fesyen Lestari yang merujuk kepada pakaian yang direka bentuk, dikilang, diedar dan digunakan dengan cara yang mesra alam. Fesyen boleh digunakan untuk membuat kenyataan dalam membina masyarakat yang mampan. Kategori ini dipamerkan oleh pereka: Bwild Isan dan Black Sugar, Yano dan SC Grand and Circular

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND
VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


Sesi rangkaian perniagaan dirancang untuk menyediakan peluang perniagaan kepada bakal pengimport dan pelabur. Ini akan menjadi peluang besar untuk menguasai saiz pasaran melebihi RM5 juta dalam tahun ini sebagai penggerak pertama jenama Thai di Malaysia.

Untuk menyaksikan dengan lebih dekat pakaian berjenama, sila tampil ke ByThian Store di Uptown dan Central I-City Mall di Shah Alam.

VERSATHAI THINK FASHION THINK THAILAND


Untuk memeriahkan acara, kami telah menjemput khas En. Keng Tachaya Prathumwan dari Thailand, naib juara 1 dalam pertandingan Voice of Thailand, untuk memeriahkan acara tersebut. Beliau adalah Penghibur, Penghibur, Pencipta dan Fashionista. Beliau telah memenangi banyak anugerah, termasuk Anugerah KAZZ The Coolest Artist of The Year, Anugerah Seed dan Calon untuk Artis Baharu Terbaik, dan Anugerah Bang.

Post a Comment

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Previous Post Next Post