MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN

MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN

Ruby
0
Assalammualaikum semua! Penumpang Business Class boleh memilih hidangan Malaysia baharu pada perkhidmatan Kuala Lumpur – Doha mulai Julai 2022. Qatar Airways telah bekerjasama dengan ikon chef selebriti Malaysia, Chef Wan, melancarkan menu Business Class baharu. Mulai Julai 2022, menu makanan lazat berinspirasikan tempatan yang lazat akan tersedia untuk penumpang Business Class yang berlepas dari Kuala Lumpur ke Doha.

Pada 23 Jun, Qatar Airways menganjurkan sesi merasa makanan eksklusif dengan ahli media dan pengaruh media sosial. Sangat menggembirakan tetamunya, Chef Wan mengadakan demonstrasi memasak Nyonya Curry Laksa yang terkenal serta menjadi kegemaran orang ramai.MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN


Qatar Airways meraikan ulang tahunnya yang ke-25 tahun ini, dan sebagai pemenang Skytrax World’s Best Business Class Onboard Catering 2021, syarikat penerbangan itu terus mengembangkan tawaran hidangan atas kapalnya dengan kerjasama masakan yang menarik dengan chef selebriti dan tempat makan di seluruh dunia.

Dari kiri Dato’ Muzammil Mohamad, Regional Manager ASEAN of Qatar Airways, Celebrity Chef Icon, Chef Wan, Decha Mingkwan, Culinary Development Manager of Qatar Airways.

Naib Presiden Perkhidmatan Katering Qatar Airways, Encik Shashank Bhardwaj, berkata: “Sebagai satu-satunya syarikat penerbangan di dunia yang memenangi anugerah Skytrax Airline of the Year sebanyak enam kali, Qatar Airways komited untuk menyediakan pengalaman dalam penerbangan terbaik. Memastikan makanan dalam penerbangan kami tidak dapat dilupakan pastinya merupakan tumpuan utama, dan ini amat penting untuk negara yang kaya dengan warisan makanan seperti Malaysia. Kami sangat teruja untuk bekerjasama dengan kebanggaan dan kegembiraan masakan Malaysia, Chef Wan, kerana hidangan istimewanya tersedia di dalam Kelas Perniagaan kami pastinya satu lagi sebab hebat untuk terbang dengan Qatar Airways.”

Chef Wan berkata: “Bekerja dengan Qatar Airways adalah satu penghormatan kerana ia bermakna bekerja dengan syarikat penerbangan terbaik dunia. Komitmen syarikat penerbangan itu untuk menyajikan makanan berkualiti tinggi tidak dapat ditandingi, terbukti daripada pelbagai anugerah yang diterima Qatar Airways. Kami telah mengambil berat untuk mempersembahkan masakan Malaysia di platform global, dan saya berharap hidangan itu akan memberikan penumpang ingatan kekal tentang Malaysia. Saya juga gembira kerana berpeluang memberi penghormatan kepada masakan tradisional Malaysia dan berkongsi budaya makanan Malaysia yang sangat saya sayangi kepada pengembara antarabangsa melalui syarikat penerbangan terbaik dunia.”

Menu Chef Wan menampilkan teknik masakan Melayu klasik dan perisa tradisional Malaysia. Sorotan termasuk isi ikan bakar arang dengan sos Portugis pedas, digandingkan dengan nasi lemuni, bendi dan cili padi, serta kuzi kambing yang dihidangkan dengan nasi ala Terengganu, kacang gajus dan acah buah. Menu ini juga termasuk resipi warisan eksklusif laksa kari nyonya yang diturunkan melalui generasi berbeza daripada keluarga Chef Wan. Hidangan manis kegemaran Malaysia iaitu “Goreng Pisang” turut menjadi menu, dan telah diberi sentuhan Chef Wan sebagai Pisang Karamel Goreng.


QATAR AIRWAYS DATUK CHEF WAN BUSINESS CLASS MENU

Selebriti Chef iaitu Datuk Redzuawan Ismail yang sangat mesra dipanggil sebagai Datuk Chef Wan mempunyai personaliti hebat dalam mengendali demo masakan dalam melayani para peminat kulinari. Beliau sangat dikenali seantero dunia. Kemunculan beliau sering dinantikan, sama ada secara langsung semasa sesi demo masakan di lokasi acara atau di dalam rancangan televisyen. 

Selebriti chef Datuk Chef Wan terkenal dengan sikap suka berkongsi ilmu masakan. Malah setiap buku masakan keluaran beliau pasti best seller kerana resepi yang confirm menjadi, mudah dan sedap. 

Datuk Chef Wan dikenali di seluruh dunia, kerana beliau membawa signature masakan authentic Malaysia. Kini, beliau menguruskan perniagaan restoran dengan jayanya. Ramai pelanggan memberi maklumbalas positif keenakan semua hidangan di restoran beliau. 

MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN

Datuk Chef Wan emiliki sebanyak 4 cawangan restoran De.Wan 1958 dan akan membuka lagi cawangan sehingga 13 dalam masa 2 tahun ini. Tahukah anda, pada bulan Ogos 2022 adalah 30 Tahun Jubli Mutiara Datuk Chef Wan sebagai Chef?

Tahniah Datuk Chef Wan untuk kerjasama bersama Qatar Airways dalam menyediakan menu baharu. Glass noodle signifikasi dengan Datuk Chef Wan yang berasal dari keluarga Peranakan. Glass noodle menandakan panjang umur dan kesejahteraan kehidupan. 

Manakala buah Betik Muda adalah buah yang sihat dan harus diketengahkan. Somtam dari Thailand, Malaysia ada Rojak Betik dari Terengganu. Ayam Perchik pula dari Kelantan. Di dalam menu ini, Datuk Chef Wan ingin membawa semua menu dari Malaysia di atas awan. Hehehe. Tahniah Datuk Chef Wan. 
TRIO APPETIZERS


MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WANPoached Prawns and Mango Salad with Glass Noodles
Ginger flower, spring onions and lime cheek

Duo Pomelo Salad with Lime and Chili Dressing
Prawn cracker, cherry tomato and sesame


Seared Scallop and Tuna with Papaya Salad
Cucumber noodles, pine apple and malinja cracker

SOUPOxtail soup
Blanch vegetables and fried shallots

To follow..


Nyonya Curry Laksa
Prawns and Quail egg with sambal curry laksa

MAIN COURSE


MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN

Charcoal-grilled Fish Fillet with Spicy Portugis Sauce
Lemuni rice, okra and chili padi

ATAU

MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN

Lamb Kuzi with Terengganu Style Rice
Cashew nut and Acah buah

ATAUChicken Percik with Lemon Rice Pilaf
Pajeri nenas and percik sauce

SWEET PLATER


MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WANDeep Fried Caramel Banana

Mango Cream Brulée

PETIT FOURSPERKHIDMATAN TANPA HENTI DARI KUALA LUMPUR KE DOHA


Qatar Airways telah menjadi salah satu daripada beberapa syarikat penerbangan yang kekal beroperasi sejak bermulanya pandemik COVID-19 pada awal 2020, dan telah mengekalkan perkhidmatan Kuala Lumpur – Doha sepanjang tempoh pandemik untuk menyediakan sambungan global kepada pasaran Malaysia. Selain itu, Qatar Airways juga meningkatkan lagi perkongsian strategiknya dengan Malaysia Airlines pada Mei 2022 untuk melancarkan perkhidmatan tanpa henti dari Kuala Lumpur ke Doha. 

MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN
Dato’ Muzammil Mohamad, Regional Manager ASEAN of Qatar Airways.

Dengan pengembangan perkongsian kod ini, kedua-dua syarikat penerbangan kini mengendalikan sebanyak 14 penerbangan mingguan antara Kuala Lumpur dan Doha. Peluasan ini memberi manfaat kepada pelancong dari seluruh dunia, memberikan mereka rangkaian gabungan yang lebih hebat dan pengalaman perjalanan yang lancar.

Apabila sekatan perjalanan semakin berkurangan, syarikat penerbangan nasional Qatar itu terus membina semula rangkaiannya, yang kini berada di lebih 150 destinasi. Dengan lebih banyak kekerapan ditambah ke hab utama, Qatar Airways menawarkan sambungan yang tiada tandingan kepada penumpang, memudahkan mereka menukar tarikh perjalanan atau destinasi mereka jika perlu.

QATAR AIRWAYS - AIRLINE OF THE YEAR

Sebuah syarikat penerbangan yang memenangi pelbagai anugerah, Qatar Airways baru-baru ini diumumkan sebagai 'Syarikat Penerbangan Terbaik' di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia 2021, yang diuruskan oleh organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa, Skytrax. Ia juga dinobatkan sebagai ‘World’s Best Business Class’, ‘World’s Best Business Class Airline Lounge’, ‘World’s Best Business Class Airline Seat’, ‘World’s Best Business Class Onboard Catering’ dan ‘Best Airline in the Middle East’. Syarikat penerbangan itu terus berdiri sendiri di puncak industri setelah memenangi hadiah utama untuk kali keenam yang tidak pernah berlaku sebelum ini (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 dan 2021).

MENU BAHARU BUSINESS CLASS QATAR AIRWAYS OLEH DATUK CHEF WAN

Qatar Airways juga telah menjadi syarikat penerbangan global pertama di dunia yang mencapai Penilaian Keselamatan Syarikat Penerbangan COVID-19 5 Bintang yang berprestij oleh Skytrax. Ini susulan kejayaan Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad (HIA) sebagai lapangan terbang pertama di Timur Tengah dan Asia yang dianugerahkan Penarafan Keselamatan Lapangan Terbang COVID-19 Skytrax 5 Bintang. 

Anugerah ini memberikan jaminan kepada penumpang di seluruh dunia bahawa langkah-langkah kesihatan dan keselamatan syarikat penerbangan itu tertakluk kepada standard tertinggi profesional, penelitian bebas dan penilaian. Untuk butiran penuh tentang semua langkah yang telah dilaksanakan di atas kapal dan di HIA, sila lawati qatarairways.com/safety.

MENGENAI QATAR AIRWAYS

Sebuah syarikat penerbangan yang memenangi pelbagai anugerah, Qatar Airways diumumkan sebagai 'Syarikat Penerbangan Terbaik' di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia 2021, yang diuruskan oleh organisasi penarafan pengangkutan udara antarabangsa, Skytrax. Ia juga dinobatkan sebagai ‘World’s Best Business Class’, ‘World’s Best Business Class Airline Lounge’, ‘World’s Best Business Class Airline Seat’, ‘World’s Best Business Class Onboard Catering’ dan ‘Best Airline in the Middle East’. Syarikat penerbangan itu terus berdiri sendiri di puncak industri setelah memenangi hadiah utama untuk kali keenam yang tidak pernah berlaku sebelum ini (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 dan 2021).

Qatar Airways kini terbang ke lebih 150 destinasi di seluruh dunia, menyambung melalui hab Dohanya, Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad, yang diundi oleh Skytrax sebagai 'Lapangan Terbang Terbaik Dunia'.
Tags

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !