KUMPULAN SYARIKAT SURIA KLCC MEMBERI SUMBANGAN KEPADA PIHAK HOSPITAL YANG TERKESAN DENGAN BENCANA BANJIR

KUMPULAN SYARIKAT SURIA KLCC MEMBERI SUMBANGAN KEPADA PIHAK HOSPITAL YANG TERKESAN DENGAN BENCANA BANJIR

Ruby
1
KUMPULAN SYARIKAT SURIA KLCC MEMBERI SUMBANGAN KEPADA PIHAK HOSPITAL YANG TERKESAN DENGAN BENCANA BANJIR | Assalammualaikum semua. Baru-baru ini kita semua dikejutkan dengan berita tentang bencana banjir yang melanda Semenanjung Malaysia. Kali ini, bencana alam berlaku disaat kita sedang melawan wabak pandemik COVID-19. 

Banyak dugaan kita telah lalui sebagai rakyat Malaysia. Malah, kakitangan hospital kerajaan juga terus bertugas dan tiada rehat yang secukupnya. Mereka terus memberi rawatan yang terbaik kepada mangsa banjir. Tahukah anda, kakitangan hospital juga terkesan dengan banjir yang melanda. 

Kediaman mereka juga terkesan. Jadi, pihak Kumpulan Syarikat Suria KLCC tampil memberi sumbangan kepada Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Putrajaya. 


KUMPULAN SYARIKAT SURIA KLCC MEMBERI SUMBANGAN KEPADA PIHAK HOSPITAL YANG TERKESAN DENGAN BENCANA BANJIR


Pusat membeli belah di bawah Kumpulan Syarikat Suria KLCC sekali lagi bangkit menghulurkan bantuan berikutan banjir yang melanda beberapa kawasan di Lembah Klang dengan sumbangan barangan keperluan kepada kakitangan dan pesakit yang terkesan di Hospital Kuala Lumpur.

Pada 20 Disember, Pusat Membeli Belah Alamanda Putrajaya telah menyumbangkan barangan bernilai RM10,000 kepada Hospital Putrajaya untuk membantu 168 kakitangan hospital yang terkesan dengan banjir yang melanda sebahagian negeri Selangor seperti Dengkil, Kota Warisan, Banting, Bukit Changgang, Labohan Dagang, Shah Alam dan Warisan Bestari bulan lalu.

Barangan yang disumbangkan termasuklah makanan sedia untuk dimakan dan air minuman yang selalunya sangat diperlukan selepas kejadian bencana alam seperti ini.

Pada 31 Disember pula, usaha Alamanda dilengkapkan dengan keprihatinan Suria KLCC yang telah menyumbangkan barangan makanan serta keperluan peribadi bernilai RM20,000 kepada mangsa banjir di Hospital Kuala Lumpur yang terdiri daripada pesakit dan kakitangan hospital itu sendiri. 

Kakitangan tersebut menetap di kawasan yang dilanda banjir seperti Sri Muda, Hulu Langat, Puchong, Shah Alam Dengkil, Gombak dan Jalan Ipoh. 

Sumbangan telah disampaikan oleh Pengurus Besar Suria KLCC, Ameer Thajudeen kepada Pengarah Hospital Kuala Lumpur, Datin Paduka Dr. Rohana Johan. 

Selain dari barangan makanan dan minuman, Suria KLCC turut menyumbangkan barangan keperluan peribadi, peralatan mencuci dan mandian. 

Hospital Kuala Lumpur dipilih kerana ia merupakan salah satu hospital yang paling sibuk dalam menangani pandemik Covid-19. 

Sepanjang tahun lalu, Kumpulan Syarikat KLCC juga telah menyumbangkan barangan makanan sedia untuk dimakan kepada anggota barisan hadapan perubatan di Hospital Sungai Buloh and Hospital Putrajaya. 

Berikutan sumbangan tersebut, Dr.  Rohana mengulas, “Kami berterima kasih kepada Kumpulan Syarikat Suria KLCC yang sentiasa  menghargai anggota barisan hadapan perubatan ketika waktu sukar ini. 

Sumbangan ini tepat pada waktunya yang sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban anggota barisan hadapan yang sebahagiannya begitu runsing dengan keadaan rumah mereka selepas dilanda banjir.”


Bersimpati dengan sebahagian rakyat Malaysia yang ditimpa musibah di penghujung 2021 and permulaan 2022 ini, Pengarah Eksekutif Kumpulan Syarikat Suria KLCC berkata, “Kami sangat berbesar hati untuk menghulurkan bantuan kepada anggota barisan hadapan perubatan dan penduduk yang terkesan dengan kejadian banjir disaat mereka memerlukan. 

Kami sangat bersimpati dengan penempatan yang musnah akibat banjir ini ketika kita menantikan kedatangan tahun baru. Kami percaya usaha kami ini dapat diterima sebagai solidariti bersama mangsa banjir,  di mana juga mereka berada. 

Di samping keadaan cuaca yang tak menentu, kami menyeru kepada semua untuk kekal selamat dan sentiasa siap siaga terhadap sebarang ancaman terhadap keselamatan dan kesihatan awam.”

Semoga inisiatif ini diteruskan sampai bila-bila. InsyaAllah. 
Tags

Catat Ulasan

1Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

  1. Ingat ke engko dalam gambo tu Ruby hehehe..
    Tahniah buat mereka yang terlibat, moga dapat meringankan beban mereka yang memerlukan..

    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !