MalaysiaCarnival Virtual 2021

MalaysiaCarnival Virtual 2021

Ruby
0

MalaysiaCarnival Virtual 2021

MalaysiaCarnival Virtual 2021 | Assalammualaikum semua! Rindu dengan kernival tak? Bazaar? Jualan makanan sedap.. Persembahan LIVE? Seminar? Sesi bertemu Selebriti, Ratu Cantik, Idola? Mesti rindu kan? Oleh kerana kita dalam keadaan pandemik COVID-19 dan sedang dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), kita kena segera menyesuaikan diri dalam norma baharu. Betul tak? Jika anda risau dengan kes COVID-19 yang semakin meningkat, penganjur karnival juga lebih berganda risau. SOP ketat perlu dilaksanakan agar tidak wujud sebarang kluster. Jadi, apa yang terbaik adalah menganjurkan karnival maya pertama di Malaysia. Idea yang bagus kan? MalaysiaCarnival Virtual 2021 secara rasmi diumumkan dan telah bermula sejak 6 Ogos 2021 dan telah dirasmikan oleh Tourism Malaysia. 

MalaysiaCarnival Virtual 2021


Karnival maya itu adalah idea dari Miss Malaysia Kebaya (MMK) yang dipelopori oleh Presiden & Pengasasnya Dr Jason Hee Jee Pin dan rakan perniagaannya Nicole Fe Lynne. Karnival maya ini berkonsep inovatif yang menonjolkan perpaduan melalui kepelbagaian dan budaya. Ia diadakan sejajar dengan keadaan semasa pandemik wabak Covid-19 yang masih meningkat kes yang akan membawa vendor, hiburan dan pelbagai aktiviti secara langsung kepada anda melalui platform maya berteknologi tinggi yang baru dibangunkan. Keseluruhan projek ini bertujuan untuk mendorong negara untuk menyokong perniagaan tempatan yang telah terjejas teruk pada masa-masa yang mencabar ini, terutamanya kepada jenama tempatan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS). 

Menurut Dr Jason Hee, 

"Walaupun dengan situasi saat ini, kita harus terus maju dan tetap positif, dan berusaha untuk menjadi kreatif dan dinamis, untuk mengatasi semua cabaran. Kami bernasib baik kerana dapat mengembangkan dan mempersembahkan acara MalaysiaCarnival Virtual yang unik ini dengan sokongan teknologi canggih dari penaja utama kami Virtualtech Frontier & Recur Consult.


Perkhidmatan membeli-belah dan penghantaran dalam talian telah menjadi pilihan yang sangat digalakkan hari ini. Mengubah tabiat pengguna, dengan waktu layar tambahan yang dihadapi oleh semua orang hari ini, rakyat Malaysia kini telah menemui lebih banyak perniagaan tempatan dengan produk berkualiti untuk dibeli dari dalam talian.

Kami berhasrat mengumpulkan sekurang-kurangnya RM 20,000 dari inisiatif ini dan untuk membantu 200 keluarga" kata Dr Jason Hee.


Jom Ke MalaysiaCarnival Virtual 2021

MalaysiaCarnival Virtual 2021 akan berlangsung antara jam 8.30 pagi hingga 10.30 malam setiap hari, bermula dari 6 Ogos hingga 15 Ogos 2021. Pembukaan rasmi acara akan berlangsung pada jam 8.00 malam pada 8 Ogos 2021. Karnival ini boleh diakses dari www.malaysiacarnival.com. Kemasukan ke karnival adalah PERCUMA. 


Program Dan Aktiviti Menarik Di MalaysiaCarnival Virtual 2021


MalaysiaCarnival tidak hanya terhad untuk membeli-belah dalam talian. Karnival ini juga akan menampilkan jualan kilat, hadiah, permainan, persembahan dalam talian, bengkel dalam talian, aktiviti kecantikan, kesihatan & kecergasan, ceramah dalam talian, amal dan banyak lagi. MalaysiaCarnival meningkatkan acara dengan hari-hari keseronokan melalui pelbagai rakan kongsi yang mengambil bahagian.


Antara sorotan yang boleh anda nantikan termasuk 

  • Program rambut & solek dengan Lavigato, Sulusso, Seleb, Solaio, sesi fotografi asas dengan Why Not Studio, pertandingan mewarnai kanak-kanak oleh TY Malaysia dan senarai akan terus berjalan.

  • Bagi yang mementingkan kesihatan, akan ada sesi perkongsian oleh My Health Diary dan juga MD Pharma.

  • Forum Komuniti Dalam Talian juga akan menyampaikan ceramah oleh pakar dan pakar industri seperti Nicole Fe Lynnne (SFW Founder), Dr Jason Hee (MMK Founder), Datin WInnie Loo (A Cut Above Creative Director), Carrie Lee (Miss CosmoWorld Founder), Bon Zainal (Pengasas MBDA), Dato's David Gurupatham (Jurucakap Persatuan Bersatu).

  • Sesi yoga dan kecergasan live harian yang disampaikan oleh Yomaster Dr Adrian Suresh dari Anti Aging Yoga & Welnness Malaysia

  • Penyerahan pencalonan untuk eTravel Awards yang akan datang oleh Santai Magazine juga akan berlangsung di gerai yang telah mereka tentukan semasa karnival.

  • Acara amal "Do Something Good" dianjurkan bersama dengan rakan kongsi, sukarelawan, bakat, media, NGO dan keluarga untuk mengumpulkan dana untuk keluarga yang memerlukan makanan dan keperluan harian juga akan dipromosikan semasa acara maya ini.

  • Pelbagai program hiburan juga akan disertakan, bersama dengan pertunjukan yang menyasarkan tema budaya, fesyen dan bakat tinggi. Terdapat juga aktiviti untuk anak-anak, keluarga, komuniti dan perniagaan, kerana karnival ini disesuaikan untuk semua.

  • Penutup rancangan setiap hari (kecuali pada hari Isnin) akan diadakan persembahan muzik secara langsung dari penghibur terkenal Malaysia yang dipersembahkan oleh Musicians for Musicians.

Dua Bulan Plan Untuk MalaysiaCarnival Virtual 2021


Acara yang luar biasa ini telah membawa pasukan dari Virtualtech Frontier dan Recur Consult selama dua bulan bekerja keras secara berterusan, dari konsep, reka bentuk, pengembangan hingga ujian.


“Melalui usaha mereka dengan pasukan Miss Malaysia Kebaya dan rakan-rakannya, mereka dengan bangga melancarkan platform 2.5-dimensi yang menakjubkan ini, yang akan menjadi tuan rumah acara MalaysiaCarnival Virtual 2021. Ini diharapkan dapat mengejutkan dan menggembirakan semua pengunjung, ”kata Dr Jason Hee yang gembira.


Virtualtech Frontier (VTF) adalah syarikat inovasi teknologi yang bertujuan untuk merapatkan teknologi digital ke dalam aplikasi dunia nyata. Kami percaya bahawa dengan mencabar status quo, mereka dapat mencipta semula pengalaman digital dan mempromosikan kerjasama dan penglibatan. Sekarang, fokus kami adalah untuk menyampaikan pameran dan acara maya melalui teknologi visualisasi 3D dan 2D yang dipertingkatkan, dan metodologi gamifikasi kreatif. Penyelesaian maya VTF dapat membantu mengatasi banyak batasan fizikal dalam menjalankan acara, yang lebih penting lagi pada masa-masa yang mencabar ini. Ketua Pegawai Eksekutif Virtualtech; Encik Jason Loh berkata;

“Selama setahun terakhir, krisis Covid-19 telah membawa banyak cabaran bagi industri pelancongan. Oleh itu, melalui inisiatif ini, kami berharap dapat menyatukan rakyat Malaysia untuk menikmati pengalaman maya yang menyeronokkan sambil menyelami budaya tempatan. Fokus kami adalah untuk menyampaikan pameran maya dan acara maya melalui teknologi visualisasi 3D dan 2D yang ditingkatkan dan metodologi permainan kreatif," jelasnya sambil menyampaikan demo untuk platform Maya MalaysiaCarnival. 


Rakan kongsi VTF, Recur Consult, adalah konsultasi reka bentuk dan reka bentuk tingkah laku yang berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia yang mengkhususkan diri dalam mencipta pengalaman berdampak dan mendorong tingkah laku yang diinginkan melalui reka bentuk dan penglibatan. Reka bentuk empati adalah teras mereka, kerana mereka mengarahkan motivasi dengan cara positif yang sesuai dengan nilai proyek, memicu tingkah laku yang diinginkan untuk memupuk hasil perniagaan yang diinginkan.


Recur Consult bekerjasama rapat dengan pasukan Virtualtech Frontier untuk merancang kerangka gamifikasi untuk MalaysiaCarnival Virtual, termasuk persekitaran maya yang lancar, elemen permainan interaktif, dan pengalaman onboarding. Melalui perkongsian ini, VTF berjaya menyatukan reka bentuk, idea dan aktiviti yang unik. VTF yakin bahawa ciri dan aktiviti yang dimainkan dalam acara ini akan memberikan pengalaman yang menyeronokkan bagi semua orang dari semua peringkat umur.

Ingin Menyertai Sebagai Vendor? Jom!


Penjual masih dialu-alukan untuk mengambil ruang maya di karnival. Gerai ini kini percuma tetapi vendor perlu menyediakan beberapa produk atau perkhidmatan sebagai hadiah promosi atau sebagai hadiah untuk cabutan bertuah. Mereka juga diminta untuk menyumbang sejumlah kecil (setelah berunding) pada setiap penjualan yang diperoleh melalui karnival.Tulang Belakang MalaysiaCarnival Virtual 2021


MalaysiaCarnival Virtual 2021 disokong oleh MMK Couture, My Health Diary (MHD), TY Malaysia, Why Not Studio, Musicians For Musicians, Anti-Aeging Yoga & Wellness Malaysia, Santai Travel, Esobelle, Oilum, UV Care, Lavigato, Sulusso, Seleb, Solaio, Chloe Creations, My Cooking Story, Vanilla Crepe, Durian Mama, D'King, Koong Woh Tong, Bungan's Dapun, Target Fitness, Charnergy by One Mobile Gym Enterprise, Amber Chia Academy, A Cut Above, White Fairy, MoveKids, ELPIS Model, Alist Academy of Confidence, Little Miss & Mister Malaysia, Koref Eco Wellness Village, Bon Zainal, Batek oleh Rasta Rashid, Gib Idris, Malaysian Darlings dan JM Trading, sebagai penaja dan rakan kerjasama. Di antara rakan kerjasama dari Sabah termasuk Olumis Textiles, Dijen Models, Majlis Wanita KDCA & Majalah Breeze. Manakala rakan media rasmi untuk MalaysiaCarnival Virtual 2021 adalah Rentak Sejuta, dan Press Matters sebagai penerbit rasmi.

Jom kita ke MalaysiaCarnival Virtual 2021 dan memeriahkan karnival maya dengan norma baharu! Ia adalah satu pengalaman yang menyeronokkan walaupun anda berkarnival dari rumah. Hehehe.


Tags

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !