Little Miss & Mister Malaysia 2021

Little Miss & Mister Malaysia 2021

Ruby
0

Little Miss & Mister Malaysia 2021

Little Miss & Mister Malaysia 2021 | Assalammualaikum semua! Pasti ramai tertanya-tanya apakah program ini. Jika anda masih ingat artikel Ruby berkenaan adik Ilyn dan Elyn yang telah mengharumkan nama Malaysia di Little Miss & Mister United World 2019. Maka, Little Miss & Mister Malaysia 2021 adalah kesinambungan dari acara tersebut tetapi ia adalah versi untuk anak-anak Malaysia. Ia adalah Festival Sosial, Seni dan Budaya Kanak-kanak yang menghimpunkan anak-anak berbakat dari semua wilayah di Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama. Semua boleh menyertai!

Little Miss & Mister Malaysia 2021 

Festival kebangsaan tahunan ini terbuka untuk kanak-kanak dari pelbagai etnik dan budaya, berumur di antara 4 hingga 15 tahun. Pemenang setiap kategori akan mendapat hak untuk menjadi perwakilan Malaysia ke festival seni & budaya kanak-kanak terbesar dan paling berprestij di dunia iaitu Little Miss & Little Mister United World 2022 yang finale akan diadakan di Antalya, Turki. Edisi Malaysia akan diadakan secara maya pada tahun ini.

Little Miss & Mister Malaysia 2021 dianjurkan oleh Dance V Me dan diketuai oleh Pengasas dan Presiden iaitu Jessie Foo. Festival kanak-kanak berprestij ini pertama kali ditubuhkan sebagai Little Miss Malaysia pada tahun 2014, tetapi akhirnya diubah menjadi Little Miss & Mister Malaysia untuk memasukkan kanak-kanak lelaki untuk memberi peluang yang sama bagi mereka untuk belajar, berkongsi, menjalin persahabatan dan mengembangkan sifat kepemimpinan.

Tetamu kehormat yang bercakap pada sidang media maya hari ini termasuk Natalya Kovalyova, Pengasas & Presiden Little Miss & Little Mister United World, Tyra Angel Odeny, Pemenang Grand Prix 2018 & Duta Besar UNESCO dari Kenya dan Srisupa Kesawapitak, pemenang Grand Prix 2019 dari Thailand.

Festival kanak-kanak antarabangsa "Little Miss & Little Mister United World" diasaskan oleh Natalya Kovalyova pada tahun 2000. Perwakilan yang mengambil bahagian dari seluruh dunia setiap tahun berkumpul di festival itu untuk mengeratkan hubungan persahabatan di antara negara mereka, berkenalan dengan warisan budaya dunia, tunjukkan bakat mereka dan bergabung tenaga dalam usaha menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik, bersih dan selamat. 

Festival antarabangsa sebegini memberikan pengalaman dan keyakinan diri kepada setiap peserta. Pemenang festival dari pelbagai peringkat umur menjadi "Children of the Year" di negara mereka dan mengambil bahagian dalam aktiviti budaya di negara mereka. Festival ini telah pergi ke pelbagai negara, menjadi semakin popular pada setiap tahun. Sejak tahun 2000, ia dihadiri oleh peserta dari 65 negara.

Little Miss & Mister Malaysia 2021

Pemenang 2018 Tyra Angel Odeny, yang juga pengasas Organisasi Gorgeous and Cool yang mencipta acara Little Miss Gorgeous dan Little Mister Cool. Dia juga seorang dermawan yang membantu golongan memerlukan melalui projek amal yang dibiayai oleh syarikatnya Miss Tee yang menjual braids bergaya yang menyinari dunia. Dia berkongsi pengalaman, kejayaan dan apa yang diperlukan untuk menjadi pemenang di Little miss dan Little Mister United World, semasa sidang media.

Little Miss & Mister Malaysia 2021

Pemenang Grand Prix 2019 Srisupa Kesawapitak juga merupakan Johan Asia Figure Skating 2017 & 2018. Pada usia 12 tahun, lulus sekolah menengah dan memegang banyak anugerah mengenai projek kemasyarakatan.

Tema Little Miss & Mister Malaysia 2021: Magical Kingdom

Tema festival tahun ini adalah "Magical Kingdom". Cerita sihir dan dongeng membawa impak positif dan harapan, kegembiraan dan kebahagiaan kepada semua kanak-kanak dan keluarga mereka. Pandemik wabak COVID-10 ini telah menimpa setiap orang dewasa dan terutama kanak-kanak, oleh itu diharapkan bahawa projek keluarga kecil "My Family, My World" sebagai sebahagian daripada festival akan membantu mencerahkan suasana dan mengeratkan hubungan kekeluargaan.

"Little Miss & Mister Malaysia 2021 lebih daripada sekadar pertandingan. Ia dirancang untuk mempromosikan dan menanamkan kesedaran sosial, budaya dan nilai keluarga kepada anak-anak kita,"jelas pengasas Jessie Foo dalam ucapan alu-aluannya.

Love, Care, Helping & Sharing

Tema projek festival tahun ini adalah "Love, Care, Helping & Sharing". Projek sosial / budaya terbaik akan menerima hadiah wang tunai RM1,000, yang akan disumbangkan kepada organisasi amal atau projek sosial pilihan mereka.

"Percayalah pada anak-anak kita dan jagalah mereka dengan kasih sayang, perhatian dan nilai sosial dan kita akan menyaksikan kualiti ajaib mereka terbongkar. Ingatlah impian besar bermula kecil," Jessie Foo

Dua sorotan utama festival ini merangkumi pertunjukan bakat dan pertunjukan fesyen di mana para finalis dapat mempamerkan bakat terbaik mereka dan juga kemahiran mereka. 

Sudah tentu bahagian yang paling menggembirakan dari festival ini adalah menyaksikan pemahkotaan anak-anak kita iaitu di Majlis Anugerah Gala yang dinanti-nantikan.

Festival ini juga akan merangkumi program pengayaan untuk kedua-dua jantina dan keluarga mereka. Juri profesional dan jurulatih induk akan mengadakan sesi live maya yang merangkumi pelbagai topik yang merangkumi dandanan diri, solekan, catwalk & cara memperagakan pakaian, berucap di tempat awam, tarian, fotografi, dan kesedaran sosial & budaya.

Pertandingan utama akan berlangsung hampir dari 10 Ogos hingga 18 September 2021

Little Miss & Mister Malaysia 2021 Memberi Pendedahan Terbaik Kepada Anak-Anak Tentang Dunia Di Luar Sana.

Juga menghadiri dan berkongsi kisah festival mereka adalah ibu bapa pemenang masa lalu - doktor O & B terkemuka Dr Tan Ee Ping dan Swan Lum, pengasas dan pemilik Ampang Glasshouse. Kedua-duanya adalah penyokong setia festival ini.

Tan adalah ibu kepada pemenang Little Miss World 2015, Jarellyn Cheong sementara Swan adalah ibu kepada Mini Miss World 2019 Elyn Loh & Silver Prix International Model 2019 Ilyn Loh. Gadis-gadis itu menunjukkan bakat mereka semasa sidang media."Di belakang setiap anak yang percaya pada dirinya sendiri, ada ibu bapa yang mempercayainya," kata Dr Tan dengan persetujuan semasa sesi perkongsiannya.

Sebagai ibu bapa kita harus terus mencabar mereka untuk berfikir lebih baik, berbuat lebih baik dan lebih baik ”tambah Swan yang sama-sama bangga dengan anak-anaknya yang berbakat.


Jarellyn juga merupakan pemenang Little Miss Malaysia 2014 dan juara pemerintahan Ballroom Dancesport Malaysia. Dia juga merupakan wakil Malaysia untuk Sukan SEA yang akan datang di Vietnam dan Sukan Indoor Asia di Thailand pada 2021/2022.

"Kejayaan tidak datang dari kemenangan, itu datang dari semua pengalaman yang kita buat."

Ampang Glasshouse adalah Rakan Penyokong Rasmi Little Miss & Mister 2021 dan merupakan salah satu penyokong utama festival ini.

Antara penaja platinum yang menjayakan festival ini ialah Jeong Family dan Vivian Lai Aesthetics. Penaja emas termasuk Mega Music World, Hair Atelier, Alist Academy sementara penaja perak termasuk Johan Talking Academy, Farmskin Malaysia, Scuba G Mermaid, Selangor Fashion Week dan PV Pageant Vote, Smile Studio adalah Jurugambar Rasmi sementara Rentak Sejuta adalah Rakan Media Rasmi.

Senarai Lengkap Program Acara Little Miss & Mister Malaysia 2021

SOCIAL and FAMILY Project Theme - Love, Care, Sharing & Helping:

"Kerja Amal / Sosial Bermula di Rumah" (10 hingga 15 tahun)

Seluruh negara kita kini dalam keadaan terkurung. Lebih daripada sebelumnya, kita mesti menunjukkan kasih dan sayang kita dengan berkongsi dan menghulurkan bantuan. Semua boleh bermula dari RUMAH. Buat video projek amal atau projek sosial anda. Contoh (tetapi tidak terhad kepada): Kitar semula di rumah, menolong anak-anak lain dalam kerja sekolah dan memberi tuisyen dalam talian, menjual atau memberikan buku / mainan / pakaian lama untuk menyumbang kepada kebajikan, membersihkan kawasan kejiranan, menolong haiwan sesat dll. Banyak lagi yang anda boleh meneroka - amal, sosial atau budaya.

"Keluarga Saya, Dunia Saya" (4 -9 tahun) F.A.M.I.L.Y

Ini adalah salah satu kata terkuat yang dapat diucapkan oleh sesiapa sahaja kerana surat-surat keluarga bermaksud "Bapa dan Ibu I Love You" !! Keluarga kita bermaksud dunia bagi kita. Dalam acara ini, kami ingin anda menunjukkan kepada kami bagaimana anda suka meluangkan masa dengan keluarga anda, jadi kenalkan mereka kepada kami! Sediakan video pendek. Contoh: mengapa anda mengasihi keluarga anda atau bagaimana keluarga sangat penting bagi anda? Adakah anda mempunyai tradisi keluarga? Lakukan sesi memasak atau projek kecil bersama-sama.

Hanya perlu ada satu penyertaan bagi setiap peserta. Format - MP4 & LANDSCAPE SAHAJA. (boleh diambil dengan telefon bimbit atau kamera). Saiz - JANGAN melebihi 2GB Durasi video - 2 minit hingga 5 minit (maksimum).

Persembahan ART COSTUME:

"Biarkan Kreativiti anda bersinar"

Setiap peserta akan menyiapkan kostum Art mereka sendiri. Persembahan model dan biarkan dunia menyaksikan transformasi anda dalam video. Hidupkan watak pilihan anda!

Hanya perlu ada satu penyertaan bagi setiap peserta. Format - MP4 & LANDSCAPE SAHAJA. (boleh diambil dengan telefon bimbit atau kamera). Saiz - JANGAN melebihi 2GB Durasi video - 2 minit (maksimum). Termasuk pengenalan diri ringkas.

Persembahan TALENT:

 "Setiap orang mempunyai Bakat. Biarkan Bakat Anda Bersinar! "

Pamerkan kemahiran dan bakat terbaik anda dalam prestasi anda. Sama ada menari, nyanyian, sihir, alat muzik, lakonan, bercerita, akrobatik, dll. Tangkap dalam video dan serahkan rakaman terbaik anda. Pastikan anda memasukkan pengenalan ringkas. (mis. Saya… ..., saya berumur 7 tahun dari… ..?. Saya akan menyanyikan lagu berjudul “Biarkan….”)

Hanya perlu ada satu penyertaan bagi setiap peserta. Format - MP4 & LANDSCAPE SAHAJA. (Boleh menggunakan telefon bimbit atau kamera) Ukuran - JANGAN melebihi 2GB Durasi video - 2 minit (maksimum) Amaran! Sekiranya anda melebihi had masa 2 minit, 10% mata akan ditolak.

MODEL Catwalk Fashion

Peserta dalam kategori Model diminta untuk menyiapkan dan menghantar: 1. Portofolio / Buku Pandang (e-salinan) - untuk memasukkan 6 hingga 10 foto.- pemotretan, pertunjukan fesyen, pentas atau landasan. 2. Pemodelan Fesyen Catwalk dengan satu (1) pakaian kasual dan satu (1) pakaian rasmi.

Format - MP4 & LANDSCAPE SAHAJA. (boleh menggunakan telefon bimbit atau kamera) Saiz - JANGAN melebihi 2GB Durasi video - 1 min / video Pastikan anda memasukkan pengenalan diri ringkas. (mis. Saya Amanda, saya berumur 7 tahun dari Sarawak.)

Calon peserta boleh klik di sini: https://forms.gle/DfuKWMpyEcyR6c746

Penganjur akan melihat pendaftaran anda. 

  • Finalis akan bertemu untuk membina persahabatan dan perbincangan mengenai projek dari 10 hingga 15 Ogos 2021. 
  • Keperluan akhir dan penyerahan projek dan penyerahan video akan berlangsung dari 16 hingga 31 Ogos 2021. 
  • Bengkel pengayaan bersama dengan ceramah langsung akan dijalankan dari 20 Ogos hingga 8 Ogos September 2021.
  • Diikuti dengan penilaian langsung dari 10 September 2021, yang berakhir dengan upacara penganugerahan pada 18 September 2021.

"Terima kasih kepada penaja yang murah hati, para perwakilan berpeluang memenangi biasiswa dan hadiah bernilai hingga RM 100,000 pada festival tahun ini. Ini adalah peningkatan besar berbanding tahun-tahun sebelumnya, ”Jess menyimpulkan.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Little Miss & Mister Malaysia 2021, hubungi penganjur festival di:

Facebook: Little Miss & Mister Malaysia

Instagram: @littlemissmistermalaysia

Whatsapp: + 6012-3301543 (Jessie)

Tags

إرسال تعليق

0تعليقات

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

إرسال تعليق (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !