Hong Leong Bank 3 in 1 Junior Account-i Dan Aplikasi HLB Pocket Connect - RUBY.MY | Best Lifestyle Blog

Hong Leong Bank 3 in 1 Junior Account-i Dan Aplikasi HLB Pocket Connect


Hong Leong Bank 3 in 1 Junior Account-i Dan Aplikasi HLB Pocket Connect. | Assalammualaikum semua! Salam Ramadan! Ruby nak kongsikan dengan anda semua tentang aplikasi HLB Pocket Connect, Daftar akaun bank hanya di rumah dan serendah RM 1! Haaaaa mesti anda tertanya-tanya, betul ke ni? Pada kebiasaannya apabila ingin buka akaun simpanan, mesti fikir dua tiga kali untuk ke cawangan bank sebab beratur panjang atau paling kecewa adalah parking kenderaan tak ada! Lepas tu kena bawa anak-anak kecil lagi. Kelam kabut lah mak ayah camtu kan. Ini di antara salah satu punca tabung di rumah semakin banyak tapi tidak di simpan di saluran yang betul iaitu di Bank. Sebab itu, Ruby adalah orang yang sokong 100% program Hong Leong Bank tawarkan. Jom baca!

Hong Leong Bank 3 in 1 Junior Account-i Dan Aplikasi HLB Pocket Connect

Teknologi perbankan digital dengan HLB Pocket Connect, ibu bapa boleh mula memperkenalkan pengurusan kewangan dan pendidikan dan memberi nilai wang kepada anak-anak dari usia muda. Topik celik kewangan dan pendidikan telah lama menjadi cadangan yang mencabar dan mungkin juga topik yang sukar untuk dibincangkan oleh ramai dikalangan rakyat Malaysia. Malaysian Insolvency Department telah melaporkan data mengejutkan yang melibatkan kebankrapan belia berusia kurang dari 35 tahun - merangkumi 25.2% kes kebankrapan dari 2017 hingga 2019 di negara ini.

Ini menunjukkan keperluan mendesak untuk menjadikan anak-anak celik kewangan dan pendidikan sebagai kemahiran hidup utama yang perlu diajar kepada seluruh rakyat Malaysia. Sama seperti adab yang perlu diasuh dari rumah, membentuk hubungan sihat seumur hidup dengan wang seharusnya dimulakan dari rumah juga, seawal mungkin. Dalam usia semua digital, ibu bapa kini dapat memanfaatkan menggunakan alat digital untuk membantu mereka mendidik dan melibatkan anak-anak dengan gadget digital mereka dengan lebig berkesan dari segi kewangan dan bertanggungjawab.


Encik Zalman Zainal, Chief Marketing dan Pegawai Komunikasi HLB berkata, “Kami memahami cabaran dalam mengajar kanak-kanak kemahiran dan kebiasaan seumur hidup untuk menjimatkan kewangan. Sama seperti bagaimana kita mengajar anak-anak kita untuk membaca, menulis atau mengira, perlu bermula dari awal usia dan dipupuk sepanjang hidup mereka. Kita boleh melakukannya dengan menggunakan alat kewangan dan perbankan digital seperti aplikasi HLB Pocket Connect, platform perbankan mudah alih pertama untuk penabung muda di Malaysia. "

Webinar Raising DuitSmart Kids In A Digital Age


Webinar yang dihoskan oleh Sheahnee Iman Lee, ibu kepada tiga orang, menampilkan tetamu yang berkongsi pelbagai pengalaman mereka sebagai ibu bapa, pendidik dan usahawan muda.  Antara pendapat yang dikongsi, semua ahli panel bersetuju untuk satu perkara - celik kewangan harus diajar lebih awal. Ini supaya anak-anak dapat menjalin hubungan sihat seumur hidup dengan wang, yang memungkinkan mereka untuk membuat keputusan hidup yang lebih baik di jalan raya.


Kyle Tan, pengasas bersama Little Tauke, sebuah syarikat permulaan yang menyediakan pendidikan celik kewangan untuk kanak-kanak menjelaskan, “Seawal usia dua tahun, kanak kanak mula memahami konsep asas kewangan bermula dengan pertukaran melalui perdagangan barang dengan anda.  Mereka juga cepat mengambil pesanan anda corak perbelanjaan. Anak saya yang berusia 2 tahun dulu bermain dengan wang kertas di dompet saya, tetapi selepas sementara dia mula bermain dengan kad kredit sebagai gantinya. Mengajar anak anda tentang wang sebagai seawal mungkin adalah memberi mereka permulaan dan masa untuk mempraktikkan kemampuan kewangan mereka sebelum mereka menjadi dewasa. Oleh itu, kami sentiasa mendorong ibu bapa untuk bersikap bersikap terbuka dan terbuka mengenai kewangan di rumah.  Ini akan membantu anak anak anda membina tabiat dan sikap yang konsisten berjimat dan berbelanja dengan bijak, yang merupakan kelebihan besar yang akan mereka bawa sepanjang hayat mereka ” 


Lolitta Suffian, yang menggunakan HLB Pocket Connect dengan dua anaknya berusia 12 dan 9 tahun berkongsi pelajaran wang yang paling penting yang dia ajarkan kepada anak anaknya ialah anda harus memperolehnya dengan menetapkan matlamat dan berusaha ke arahnya. Dia juga menjelaskan bahawa ini adalah pelajaran yang sama dengan ibu bapanya disampaikan kepadanya. 

"Sebagai ibu bapa, kita adalah orang yang paling berpengaruh dalam kehidupan anak anak kita seperti yang mereka perhatikan dan belajar dari semua yang kita lakukan. Saya mengamalkan sistem ganjaran dengan anak anak saya di mana mereka mendapat wang dari nilai, tugas, tingkah laku dan perbuatan yang baik. Kami mengulas ini setiap hari Ahad menggunakan Aplikasi HLB Pocket Connect, dan saya memindahkan jumlah yang mereka peroleh ke akaun mereka. Aplikasi itu menolong anak-anak saya memahami jumlah yang telah mereka perolehi dan bagaimana bijak berbelanja. Berdasarkan pemahaman itu, mereka dapat menanamkan pengurusan wang yang lebih pintar di usia muda."


Claudia Tan, Pengasas bersama Revive Vintage Store berusia 23 tahun dan muda yang berjaya pengusaha berkongsi bahawa bapanya menanamkan idea menyimpan wang dan merebut peluang untuk menjana wang untuk anda ketika dia masih muda.  

"Ayah saya selalu mendorong saya untuk menjimatkan 20% wang saya atau sebarang pendapatan daripada membelanjakan atau berbelanja secara berlebihan ia semua. Dia juga mengajar saya untuk selalu mencari peluang kewangan untuk menjana wang saya, sama ada meletakkannya dalam Deposit Tetap atau pilihan perbankan lain. Saya bersyukur dia menanamkan kebaikan ini tabiat wang dan pengurusan kewangan dalam diri saya sejak usia muda. Lama kelamaan, saya mengetahui bahawa menabung adalah sebahagian daripada pelaburan saya dan masa depan saya.  Hari ini, ia membolehkan saya mengejar saya minatnmenulis dan fesyen yang lestari, yang membantu mempelbagaikan sumber pendapatan saya ”, kata Tan

Seorang lagi usahawan muda yang berjaya, Chai Chuan Fook, Ketua Pegawai Eksekutif Newave Products Sdn. Bhd., Sebaliknya, mengetahui nilai wang sebagai budak sekolah rendah melalui mini usaha perusahaan. Dia memperoleh mainan langka dari mesin penjual kapsul yang terdapat di kedai serbaneka dan menjualnya kepada rakan sekelas yang tidak dapat mengunjungi kedai tersebut. 

"Dari usaha ini, saya belajar bahawa wang dapat berkembang dengan perancangan yang baik dan bergantung pada kewangan yang betul pakar. Ini adalah pelajaran yang saya teruskan hingga dewasa dan perniagaannya ", jelas Chai. 

Dia juga sangat mendorong ibu bapa untuk mengajar kepentingan anak-anak mereka merancang kewangan dan nilainya dari usia muda. 


Aplikasi HLB Pocket Connect


HLB Pocket Connect adalah platform perbankan interaktif dan peribadi yang dibina untuk digital peribumi yang pandai memahami dan menuntut keperibadian hiper, masa nyata kepuasan dan kandungan serta pengalaman yang sangat interaktif.  Tersedia untuk semua Junior 3-in-1 HLB Pemegang akaun, ia mempunyai tiga ciri proprietari iaitu Earn, Save dan Spend, yang membolehkan anak belajar bertanggungjawab secara kewangan di bawah pengawasan ibu bapa mereka, yang mampu membimbing, mengurus dan memantau wang saku dan simpanan anak anak mereka.

Di bawah ciri Earn, ibu bapa dapat menetapkan tugas atau tujuan dan memberi ganjaran tambahan kepada anak-anak mereka wang saku semasa mereka menyelesaikannya.  Ini bukan sahaja mengajar anak-anak tentang nilai susah bekerja dan mendapat wang, ia juga memberi mereka rasa pencapaian apabila mereka dapat bertemu tujuan mereka.

Oleh kerana akaun dilengkapi dengan Kad Debit Junior yang boleh dimuat semula untuk anak-anak yang Spend, ibu bapa dapat mempunyai ketenangan hati mengetahui bahawa mereka dapat mengawasi dan mengawal wang saku anak-anak mereka perbelanjaan.  Mereka bukan sahaja dapat menambah wang saku melalui pemindahan wang dari mereka HLB Connect, mereka dapat menetapkan had perbelanjaan, mengawal tempat dan perbelanjaan anak-anak mereka dan juga memantau perbelanjaan masa nyata anak-anak mereka. Ibu bapa juga boleh menyekat atau membekukan Kad Debit Junior dengan serta-merta sekiranya mereka mengesyaki terdapat penipuan atau perbelanjaan yang tidak betul, semuanya dilakukan melalui HLB Connect mereka.  

Untuk menanam tabiat simpanan, HLB Pocket Connect tidak lama lagi akan mempunyai ciri Save yang dapat disesuaikan yang membolehkan kanak-kanak menetapkannya tujuan simpanan untuk perkara yang mereka mahukan dan membolehkan mereka mengesan simpanan mereka laporan kemajuan.


Paparan aplikasi HLB Pocket Connect terdapat beberapa fungsi menarik. Jumlah simpanan anak-anak tidak terpapar. Tetapi jumlah wang di dalam kad sahaja akan terpapar. Seterusnya adalah bahagian Earth Hero yang membolehkan anak-anak melakukan permainan interakrif menanam pokok. Bahagian paling Ruby suka adalah Your Task. Kategori tugasan seperti membantu mengemas rumah, siapkan kerja sekolah, mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan, melakukan perkara-perkara Earth Hero seperti kitar semula dan anda boleh tambah tugasan di bahagian Others.

Selain itu, terdapat bahagian Wishlist. Bahagian ini paling digemari oleh kita semua. Apa sahaja hajatmu, akan ibu ayah makbulkan wahai anak. Asalkan anak-anak mendengar kata dan mengikut plan yang ibu ayah sudah aturkan dengan izin Allah s.w.t.

Daftar Akaun HLB 3-in-1 Junior Account-i


HLB Pocket Connect anak anda akan lebih lengkap dengan mendaftar 3-in-1 Junior Account-i. Tertarik dengan tawaran pendaftaran RM 1 di Shopee. Ruby membeli RM 2 sebab ingin membuka dua akaun iaitu untuk Adam Solihin dan Alif Daniel. Jangan khuatir jika ibu bapa tiada akaun Hong Leong Bank. Anda boleh mendaftar akaun bank anda semasa proses pendaftaran akaun HLB 3-in-1Junior Account-i. anda semasa wakil HLB datang ke rumah. Hanya RM 20 sahaja untuk buka akaun simpanan di HLB. Itu pun bayar ke dalam akaun bank. Bukan bayar kepada wakil cawangan. Mudah kan?

Ruby beli di Shopee pada Sabtu 24 April 9.41 malam yang lalu. Pihak Hong Leong Bank Puan Azra dari cawangan HLB Ampang Point telefon pada Isnin 26 April 2021. Jam 2.30 petang lepas hantar Adam ke sekolah adalah sesi temujanji di rumah Ruby. Hanya kad pengenalan sahaja diperlukan. Anak tiada sebab ke sekolah oun takpe. Kita masih boleh daftar akaun mereka. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dalam masa 30 minit dah selesai daftar Basic Savings Account-i - Islamic Savings Account dan dua akaun HLB 3-in-1Junior Account-i. 


Hubungi Puan Azra di  nombor +60183828567 jika anda ingin mendaftar akaun atau bertanya berkenaan Hong Leong Bank. Puan Azra bertugas secara mobile ke sana ke sini. Dimana-mana dia boleh datang. Set temujanji dulu ok?


Mudah sangat dengan cara begini. Terima kasih Hong Leong Bank kerana menyediakan perkhidmatan seperti ini. Pada pendapat Ruby, ini adalah peluang keemasan untuk kita sebagai ibu bapa membuka akaun bank dan mendidik anak tentang manfaat menyimpan wang. 

HLB menjadikannya urusan perbankan sangat mudah untuk membuka akaun simpanan. Ibu bapa yang berminat untuk membuka 3-in-1 Junior Account-i boleh melakukannya dengan mudah. Kunjungi kedai rasmi Hong Leong Bank di Shopee Malaysia (www.shopee.com.my/hongleongbank.os) pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Setelah "membeli" akaun bernilai RM 1, wakil HLB akan menghubungi dan datang kepada anda untuk melaksanakan proses pembukaan akaun tanpa perlu mengunjungi mana-mana cawangan fizikal Hong Leong Bank.

Untuk rangkuman webinar, anda boleh tonton video penuh di sini

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai HLB Pocket Connect, sila layari: www.hlb.com.my/pocket

18 ulasan:

  1. Senang, anak2 dah ada akaun dia sendiri. Boleh la Ruby ajar macamana cara2 nak menyimpan nanti. Bagus la ada kakitangan datang terus ke rumah untuk buka buku akaun Hong Leong ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah kak. Best sangat. Rasa macam tenang je dunia. Saya dah la busy hantar ambil anak sekolah. Rasa memang tak cukup masa. Bila ada staff dtg. Saya lega sangat. Bleh la masukkan duit tabungan mereka dalam masa terdekat.

      Padam
  2. Wah. Menarik aplikasi sebegini sebab budak-budak sekarang suka guna aplikasi. And parents boleh pantau sekali penggunaan anak-anak kan. Pastu nie ada pula door to door service? Terbaik la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Rasa seiring dengan teknologi. Apps, debit card dan task dari henfon. Canggih kan.

      Padam
  3. bagus ni, lagi2 nak raya ni kan, duit raya tu boleh ajar anak2 menabung. nanti nak share untuk anak2 menakan

    BalasPadam
  4. This is a good service by Hong Leong Bank. Good for kids to start their own saving account. Thank you for sharing this news and the step-by-step tip, Puan Ruby.

    BalasPadam
  5. Tak pernah terfikir nak register akaun di HL ni utk anak2..bila baca ni kena reconsider blk..mcm best!

    BalasPadam
  6. bagus juga ada apps mcm ni.. anak-anak pasti teruja nak tambah saving.. mendidik dari awal memang banyak manfaatnya agar sifat boros boleh dikikis.

    BalasPadam
  7. a very nice initiative by HL Bank to educate kids to start savings at young age, bravo & sure our next generations will be wiser on money. cheers, siennylovesdrawing

    BalasPadam
  8. Bagus nya HLB ni, siap staff datang kerumah pulak tu, mudah kerja kita. Sikit sikit menabung lama lama jadi bukit. Dari umur berapa boleh buat saving ni ye kak ruby

    BalasPadam
  9. wahhh ruby dah daftar untuk Adam..baguskan didik anak untuk menabung dari kecil

    BalasPadam
  10. Menarik apps ni. Boleh menggalakkan anak-anak menyimpan duit sendiri dan memahami kebaikan menyimpan dari kecil lagi

    BalasPadam
  11. Menarik senang sekarang sebab dah ada apps, anak-anak pun kita boleh ajar semaki sendiri tabungan mereka kan...

    BalasPadam
  12. Satu inisiatif sangat berkesan untuk dekatkan anak-anak kecil mula menabung. Coolnya dengan RM1 je ye. Wah beli dekat Shopee aje ye.

    BalasPadam
  13. Bagus ada apps macam ni. Boleh ajar anak2 menyimpan dan track saving kita. Menarik ni

    BalasPadam
  14. This is a great invention, I totally agree with starting them young, after reading I'll open an account for my girls.

    BalasPadam
  15. bagus inesiatif ini. dulu kita ada tabung fizikal senang nak curi2 keluar, tapi ada nya akaun ni lebih terjamin. mungkin tiap kali nak masukkan duit tunjuk depan2 diorang supaya lagi excited

    BalasPadam
  16. wah bagus betul inovasi ni, mudah dah untuk anak-anak menyimpan duit dan boleh guna debit style macam orang dewasa sekali gus dorang terdidik mengikut zaman dari segi kewangan.

    BalasPadam

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Dikuasakan oleh Blogger.