Pengalaman Ke Sunway Lagoon Theme Park Zoo Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan


Pengalaman Ke Sunway Lagoon Theme Park Zoo Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan. Assalammualaikum semua! Sepanjang hampir 3 bulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hati mula rasa nak ke sana ke sini. Habis PKP nanti, nak bawa anak-anak Ruby ke Sunway Lagoon. Tapi, kerisauan seorang ibu pastinya menebal apabila tidak pasti status kebersihan dan keselamatan yang diamalkan oleh pihak taman tema. Ruby bersyukur menerima peluang menyertai program anjuran Tourism Malaysia yang pada 4 Julai 2020 iaitu hari kedua program telah membawa kami ke Pembukaan Semula Sunway Lagoon. Jadi, Ruby boleh perhatikan bagaimana keadaan di sini. 

Pengalaman Ke Sunway Lagoon Theme Park Zoo Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan.

Sunway Resort City tegas dalam mengamalkan SOP keselamatan dan kesihatan Pandemik COVID-19. Mereka melakukan pemeriksaan kualiti air yang konsisten termasuk ujian oleh kontraktor kawalan kualiti air. Sentiasa berterusan berhubung dengan KKM untuk memastikan bahawa maklumat disalurkan kepada orang ramai adalah benar dan konsisten. Seperti yang telah dipraktikkan sebelum MCO, para tamu diingatkan untuk mengamalkan kebersihan diri semasa menikmati taman tema Sunway Lagoon. Hand sanitizer disediakan dan wajib dipakai sebelum dan sesudah memberi makan kepada haiwan untuk melindungi manusia dan haiwan.

Amalan Keselamatan Dan Kesihatan Normal Baharu Sunway Lagoon

Amalan Keselamatan & Kesihatan baharu untuk memastikan hari terbaik anda di Sunway Lagoon. Pembukaan semula taman tema dengan menyediakan langkah-langkah SOP, Sunway Lagoon bersedia menyediakan pengalaman terbaik kepada kita semua. Sunway Lagoon telah meningkatkan usaha ini dengan membuat instalasi dan mengekalkan standard keselamatan dan kesihatan tertinggi dalam mematuhi garis panduan disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Langkah-langkah yang diperkenalkan meliputi:

1. Kakitangan Sunway Lagoon Malaysia

πŸŽ‰ Semua kakitangan diminta untuk mengisi borang perisytiharan diri digital yang diperkenalkan secara berkumpulan luas.
πŸŽ‰ Semua kakitangan diminta untuk mengambil suhu badan mereka.
πŸŽ‰ Semua kakitangan wajib memakai topeng muka.
πŸŽ‰ Amalan menjauhkan diri di stesen, bilik persalinan, bilik mandi, surau, dan kantin kakitangan.
 πŸŽ‰ Kakitangan untuk meminimumkan hubungan fizikal dengan tetamu (cth: ucapan bukan hubungan secara sentuhan).
πŸŽ‰ Kakitangan Taman Hidupan Liar mengamalkan prosedur keselamatan bio dan dilengkapi dengan alat perlindungan semasa mengendalikan haiwan untuk mengelakkan sebarang pencemaran dari manusia ke haiwan dan sebaliknya.
πŸŽ‰ Lampu UV dan rawatan kuman juga telah ditingkatkan untuk menghilangkan virus yang tidak diingini.

2. Semua Pengunjung 

πŸ‘‰ Tetamu digalakkan untuk membuat pembelian tiket masuk mereka melalui dalam talian.
πŸ‘‰ Tetamu dikehendaki mengisi borang pengisytiharan diri digital sebelum memasuki Sunway Lagoon. Scan QR Code yang disediakan.
πŸ‘‰ Tetamu membenarkan suhu badan mereka diambil sebelum memasuki taman tema.
πŸ‘‰ Memakai topeng muka (topeng muka yang direka secara eksklusif juga tersedia untuk pembelian sebagai cenderahati).
πŸ‘‰ Menggamalkan Penjarakkan Sosial semasa beratur dan menunggu giliran. 
πŸ‘‰ Tetamu wajib membersihkan tangan apabila memasuki dan keluar dari mana-mana permainan
πŸ‘‰ Semua permainan akan dibersihkan dengan cecair pembasmi kuman selepas setiap penggunaan. 
πŸ‘‰ Tetamu dikehendaki menggunakan topeng muka dan memakai sanitasi tangan sebelum berinteraksi dengan haiwan dan membasuh tangan mereka dengan sabun yang disediakan. πŸ‘‰ Hand Sanitizers akan disediakan untuk tetamu untuk digunakan di semua kaunter tiket, lorong masuk & keluar, kedai makanan dan runcit, dan semua kaunter juruwang. 
πŸ‘‰ Kedai makanan dan runcit mengamalkan penjarakkan sosial, yang mengehadkan tetamu ke kedai-kedai dan meja kerusi akan dibersihkan secara berterusan dengan cecair pembasmi kuman.
πŸ‘‰ Pembersihan yang kerap akan dijalankan di premis surau. Terhad kepada kapasiti tertentu pada satu masa, kawasan solat yang ditetapkan akan ditandakan untuk memastikan jarak masing-masing. Para tetamu perlu membawa tikar berdoa mereka serta pakaian berdoa.
πŸ‘‰ Tetamu digalakkan untuk membuat pembayaran tanpa sentuh melalui pilihan e-pembayaran yang terdapat di taman seperti kad kredit, e-Wallet (Maybank QRPay, Alipay, Grabpay, UnionPay) dan Sunway Lagoon E-Load. 
πŸ‘‰ Loker akan dibersihkan selepas setiap penggunaan. 
πŸ‘‰ Semua kawasan kerap disentuh akan dibersihkan setiap 2 jam (ex: Escalator Rails, pemegang pintu, kawasan trafik yang tinggi).
πŸ‘‰ Kolam sentiasa diklorin dan kualiti air akan diperiksa secara konsisten setiap 2 jam yang memaparkan sistem dos auto yang digunakan untuk mengekalkan kimia air kolam pada parameter yang diperlukan.

Jom Ke Sunway Lagoon! 

Apabila membaca dan melihat sendiri bagaimana situasi di Sunway Lagoon. Ruby berasa lega dan teruja nak bawa anak-anak ke sana. Nantikan cerita pengalaman kami sekeluarga bercuti di Sunway melalui pakej Ke Sana Ke Sini Sunway RM 499 tu okay? 

Mengenai Sunway Lagoon

Sunway Lagoon, destinasi pelbagai taman utama di Malaysia yang terletak di tengah tengah Sunway Resort City, hanya 30 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Ia menawarkan lebih daripada 90 tarikan di enam tamannya - Taman Air, Taman Hiburan, Taman Hidupan Liar, Taman Ekstrim, Taman Scream dan Nickelodeon Lost Lagoon. Dinilai tinggi di kalangan masyarakat antarabangsa dengan tajuk "Tarikan Terbaik Asia" untuk empat tahun berturut-turut oleh Persatuan Taman Hiburan dan Tarikan Antarabangsa ("IAAPA"), taman tema seluas 88 hektar telah menggembirakan pengunjung dari semua peringkat umur. Taman ini juga menjadi tempat tarikan seperti World’s Largest Water Ride - Vuvuzela, World’s First Waterplexx 5D, World’s Largest Man-Made Sandy Surf Beach, Malaysia’s First Interactive Zoo and FlowRider, Malaysia’s First Surf Simulator.

SUNWAY LAGOON SDN BHD (211311-A)
3, Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, 47500 Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Theme park tel: +603 5639 0000
Fax: +603 5639 0050
Email: ask_lagoon@sunway.com.my

Waktu Operasi Taman Tema
Dibuka Setiap Hari: 10:00am - 6:00pm

Waktu Operasi Nickelodeon Lost Lagoon
Weekdays: 11:00am - 6:00pm
Weekends: 10:00am - 6:00pm


Lawatan ke Sunway Lagoon Malaysia adalah salah satu lokasi program anjuran Tourism Malaysia bersempena MEDIA TRIP POST MCO FOR Media KOL & Blogger pada 3-4 July 2020. Setiap lokasi yang kami lawati mengamalkan SOP yang ditetapkan oleh MKN & KKM. Malaysia selamat untuk Travel! InsyaAllah.

Catat Komen

11 Ulasan

  1. Masih belum ada keberanian nak pergi ke tempat macam ni. Walaupun dah ada sop, contact sekeliling tak boleh dipercayai. Huhu

    BalasPadam
  2. Wah......sronok Puan Ruby dpt gie zoo Sunway. Cantik lah gambar lion too. Hope you had fun and loads of laughter.

    BalasPadam
  3. Bestnya sunway lagoon, rindu nak main air diwaterpark, bawak family memang syok

    BalasPadam
  4. Bagus inisiatif Sunway Lagoon ni. Memang terkawal. So, parent yang nka bawa anak anak pergi tengok haiwan kena pastikan ikut sop. Norma baharu ni kita kena patuhi sop yang ditetapkan

    BalasPadam
  5. Sebenarnya jauh di sudut hati nak pergi ke Sunway Lagoon ni, teringin sangat... tapi takde sapa nak neman...anak-anak dah besar, kalau nak pergi sesaja dia taknak, kalau stay dan mandi sana seharian yee mereka mahu...aishhh bestnyaa kann..
    One day nak pergi juga... tunggu PKPP ni reda semua.. sebabnya Sis belum ada keberanian nak mandi tengah musim wabak ni..

    BalasPadam
  6. SOP norma baharu yang disediakan oleh Sunway Lagoon memang nampak terbaik cuma sbg pengunjung kita yg bertanggunjawab penjarakan sosial jika tak sia sia je usaha taman tema tu.

    BalasPadam
  7. nampaknya kita semua kena bercuti dlam Malaysia sambil support tourism Malaysia.

    Dan yang penting, kita patuh SOP ditetapkan..

    BalasPadam
  8. Bila pekerja rajin sanitize dan cuci semua attraction dekat sana baru rasa selamat nak pergi liburan dengan kawan-kawan ataupun family.

    BalasPadam
  9. Bila tengok SOP ni nampak ketegasan crew sunway lagoon jaga keselamatan org awam. Takdela riso nak bawa ank jalan2. Yang penting org awam pon sama2 bantu

    BalasPadam
  10. Kak pun dah pg sunway lagoon tempoh hari tgk xzoo dia tp masih lenggang lg mybe org ramai masih tak berani bwk anak2 dorang

    BalasPadam
  11. alaa.. syoknya kalau dapat bawak anak-anak pi Sunway Lagoon Theme Park Zoo , mesti happy sangat Budak-Budak kan ruby.. tapi bagus crew-crew kat sini bertugas dengan amanah, sanitize betul2 tu .. tak lah risau orang nak pi sana kan

    BalasPadam

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.