Sini Ada Ayam! Nandos Malaysia Kini Berusia 20 Tahun

Sini Ada Ayam! Nandos Malaysia Kini Berusia 20 Tahun

Ruby
0

Sini Ada Ayam! Nando’s Malaysia Kini Berusia 20 Tahun. Assalammualaikum semua! Hari ini ruby ingin berkongsi dengan anda kisah ruby dan Nando’s Malaysia bersempena ulang tahun ke-20 mereka. Sejak kenal Nando’s, memang terus jatuh cinta. Ayam peri-peri memang dah terus jatuh cinta, tetapi ruby suka pilihan hidangan sampingan yang sentiasa diperbaiki. Tidak pernah bosan dengan Nando’s.

Sini Ada Ayam! Nando’s Malaysia Kini Berusia 20 Tahun

Masih ruby ingat pertama kali ruby mengenali Nando’s ketika tahun 2004, masa tu ingin mencari kerja sampingan dan bekerja separuh masa. Tetapi kawan ruby yang dapat pekerjaan itu di cawangan Nando’s Bukit Bintang. Ruby nak kerja di cawangan Nando’s Suria KLCC sebab mudah untuk berulang alik pergi kerja. Sayangnya Nando’s Suria KLCC dah ramai pekerja separuh masa. Jadi, ruby bekerja di Delifrance Bistro di hadapan Nando’s. Hari-hari dapat lihat Nando’s pun dah seronok. Restoran itu sentiasa penuh dengan pelanggan dan ayat ni “Welcome to Nando’s” sentiasa didengari. Sekarang dengar BOM DIA! Selamat sejahtera! Jadi ruby reply Ola! Obrigado!

Ayam Diperap 24 Jam

Sebaik sahaja restoran itu ditubuhkan di Malaysia, PERi-PERi Nando’s menjadi popular kerana setiap pelanggan mengalami kepedasan yang begitu enak. Nando’s menanam cili PERi-PERi sendiri dengan bantuan lebih daripada 1,400 petani bebas di Afrika Selatan. Mengadun keajaiban kecil dengan cili PERi-PERi, bawang, minyak zaitun, herba, lemon segar, bawang putih dan garam menghasilkan senjata rahsia jenama ini yang tiada tandingannya, iaitu sos PERi-PERi Nando’s.


“Kami memang teruja untuk mencapai detik penting ini di Malaysia. Apabila kami mula-mula memperkenalkan diri, saya percaya kami telah menarik perhatian para penggemar ayam di luar sana. Kami adalah unik serta menawarkan perisa baru kepada orang ramai dan ini menjadi satu pengalaman yang menarik untuk semua orang. 20 tahun telah berlalu dan kami masih menyemarakkan selera peminat kami yang menakjubkan di samping menarik minat beberapa pelanggan baru juga. Cili kecil ajaib kami yang dipanggil PERi-PERi adalah puncanya kerana ia adalah intipati serta sumber kepedasan kami dan ia benar-benar unik kepada Nando’s.” kata Stephen Chew, Ketua Pegawai Eksekutif Nando’s Malaysia.

Mengutamakan rasa diikuti dengan kepedasan, sos PERi-PERi Nando’s tidak bersifat pedas secara langsung seperti sos cili lain. Ayam-ayam itu diperap dalam sos selama 24 jam dan kemudian dilumur dengan pilihan tahap kepedasan bermula daripada Lemon & Herb hingga ke Super Hot. Jenama yang hampir mencapai status kultus di Malaysia turut menawarkan sos PERi-PERi yang boleh dibeli oleh peminat untuk kegunaan di kediaman mereka, kerana adakalanya, satu dos PERi-PERi amat diperlukan.

Fakta-fakta Menarik mengenai PERi-PERi

  • Cili PERi-PERi adalah unik kepada Nando’s
  • 42,000 cili diperlukan untuk mengisi satu beg 14kg dan 25,000 beg dipenuhisetiap tahun – jumlahnya adalah lebih daripada satu bilion cili!
  • Setiap kilang cili menghasilkan kira-kira 300 cili yang dipilih dengan tangan dan dipetik satu demi satu
  • Mereka juga diasingkan dengan tangan dan dikeringkan secara semula jadi di bawah sinaran matahari Afrika
  • Cili PERi-PERi mengandungi ‘capsaicin’ yang memberikan kesan “terasa baik” – anak mata anda akan membesar dan kadar metabolisme anda akan meningkat apabila anda merasakan peningkatan endorfin
  • PERi-PERi juga kaya dengan Vitamin A, B dan C

Nando’s Malaysia Sepanjang 20 tahun

1. Cawangan Pertama di Jalan Telawi Bangsar pada tahun 1998
2. Dihidangkan pada 4 tahap kepedasan tersendiri mereka – Lemon & Herba, Mangga
& Limau, Sederhana, Pedas & Ekstra Pedas
3. Sehingga March 2018, sebanyak 75 cawangan Nando’s di seluruh Malaysia dan yang terkini adalah di The Waterfront, Desa Park City
4. Acara tahunan Nando’s Malaysian Griller’s Challenge (2018 adalah tahun ke-7 acara ini akan berlangsung)
5. Malaysia’s Hottest Battle 2012

 

Suami ruby adalah pemenang Malaysia’s Hottest Battle 2012, DSLR dan 1 tahun kontrak sebagai Nando’s Chicken Dance Ambassador. Ruby jadi pasukan sorak di luar pagar. Wakakaka. Kenangan masa ni memang tidak boleh lupa. Sebab DSLR memang dalam wish list ruby. Kemudian setelah menang kamera ni, ia membuat ruby bersemangat untuk terus menulis blog. Sekarang dah tahun 7 Nando’s Malaysian Griller’s Challenge. Hehehe. Permulaan yang bagus kan? Baca di sini https://ruby.my/2012/06/gembira-menang-grand-prize-canon-dslr-dan-jam-adidas-di-nandos-we-grill-champions-macho-kai/

6. Nando’s Art Initiative (2018 adalah tahun ke-11 acara ini akan berlangsung)
7. Menu Baru yang sentiasa memikat hati pelanggan
8. Sos Peri-Peri yang boleh dibeli dimana-mana! Boleh dinikmati di rumah juga!
9. Kempen ayam yang mencuit hati, anda boleh lihat iklan Nando’s sangat kreatif. Sini Ada Ayam! di cawangan Nando’s Sg Wang Plaza papan tanda. Kalau naik Monorail mesti nampak. Tahun bila iklan tu ya? Lupa dah!
10. Hashtag Social Media yang kreatif! #cluckers #WeGrillTheChampion #TrySomethingNew #MengakuJeLah #CutiCutiAyam
11. Nando’s PERi-Vilege Card
12. Nando’s PERi-Vilege Apps
13. Nando’s Online Delivery
14. Nando’s Food Voucher! Seronok bila dapat baucar makanan dari Nando’s.

Sejarah Nando’s

Restoran ini diasaskan pada tahun 1987 di pinggir bandar Johannesburg Rosettenville apabila jurutera audio kelahiran Portugis, Fernando Duarte dan rakan usahawannya, Robert Brozin untuk membeli makanan Portugis yang dipanggil Chickenland. Setelah mencuba ayam, dimasak dalam piri piri, sos cili Portugis yang terbuat dari lada dengan nama yang sama di Mozambique, mereka membeli restoran itu untuk kira-kira 80,000 rand (bersamaan dengan kira-kira £ 25,000 (RM 135,085.27) pada masa itu).

Mereka menamakan semula restoran Nando selepas anak sulung Fernando. Selepas dua tahun, restoran itu mempunyai empat cawangan: tiga di Johannesburg dan satu di Portugal. Menjelang 2013, kira-kira 1,000 cawangan Nando berada di 35 negara.Pada tahun 2010, majalah Advertising Age menamakan Nando sebagai salah satu daripada 30 jenama pemasaran terhangat di dunia.Sehingga Julai 2014, kumpulan restoran Nando akhirnya dimiliki oleh ahli perniagaan Afrika Selatan Dick Enthoven dan keluarganya. Anak lelaki Enthoven, Robby Enthoven, bertanggungjawab memperluaskan rangkaian Nando di United Kingdom

Selamat Ulang Tahun Ke-20 Nando’s Malaysia!

https://www.facebook.com/NandosMY/
https://www.instagram.com/nandosmy/

Tags

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !