Tips Membeli Rumah Subsale Di Malaysia

Tips Membeli Rumah Subsale Di Malaysia

Ruby
1
Tips Membeli Rumah Subsale Di Malaysia


Tips Membeli Rumah Subsale Di Malaysia. Assalammualaikum semua! Hari ini ruby ingin berkongsi tentang  hartanah. Ya hartanah! Pertama kali ruby nak berkongsi tentang perkara yang sedang hangat diperkatakan. Ada yang jana pendapatan sebagai ejen, ada yang menjana pendapatan sebagai pemilik beberapa hartanah dan menyewakannya. Jadi untuk yang ingin memiliki hartanah sendiri walaupun hanya 1 biji rumah. Pasti itu sudah menjadi satu anjakan paradigma kepada kehidupan anda. Tapi! Bukan senang nak membeli rumah “subsale”. Banyak perkara perlu dikaji dan jangan malu bertanya!

Tips Membeli Rumah Subsale Di Malaysia

Membeli hartanah milik sendiri untuk rumah kediaman adalah satu lagi kejayaan yang dicapai dalam kehidupan anda. Sama ada untuk tujuan pelaburan atau penginapan sendiri, kebanyakan orang masih keliru dengan langkah membeli rumah di Malaysia. Membeli hartanah sendiri boleh nampak mudah tetapi apabila ia mula melalui prosedur membeli rumah, barulah anda sedar bahawa anda telah terlepas banyak langkah dan berharap anda tahu langkah-langkah itu sebelum ini. Supaya anda dapat mengelak masalah-masalah yang telah anda hadapi. Artikel ini akan membimbing anda melalui proses membeli rumah subsale di Malaysia : Sales & Purchase document, Stamp Duty, Memorandum of Transfer, Real Estate Agent’s fees dan Valuation Fees.

Sebelum anda mula merancang untuk membeli hartanah, fikirkan tahap belanjawan anda. Penting untuk mengetahui kemampuan anda. Anda pasti tidak mahu berakhir dengan hutang besar kerana membeli hartanah adalah komitmen yang besar dan ia melibatkan jumlah wang yang besar. Mempunyai belanjawan yang realistik dan berpegang kepadanya. Beli hartanah itu mengikut kemampuan tanpa mempunyai isu kewangan di kemudian hari. Berikut adalah yuran guaman yang anda perlukan untuk digunakan apabila anda membeli hartanah subsale :

1. Valuation fees and cost

Yuran penilaian adalah yuran yang dibayar kepada penilai profesional yang membantu untuk menentukan nilai hartanah di pasaran hartanah semasa.

2. Real Estate Agent’s fees

Yuran ejen hartanah adalah yuran yang dibayar kepada ejen hartanah yang membantu anda berurusan dengan semua dokumen dan mencapai persetujuan yang sesuai antara penjual dan pembeli.

3. Downpayment

Selepas membuat keputusan mengenai rumah yang hendak dibeli di Malaysia, di sini fungsinya bayaran pendahuluan.. Biasanya, bayaran pendahuluan hartanah akan ditetapkan pada 10%, bergantung kepada berapa banyak pinjaman bank yang anda terima. Dengan kata lain, jika bank menyediakan anda dengan 90% pinjaman, anda hanya perlu membayar bayaran pendahuluan sebanyak 10%.

4. Sale and Purchase Agreement Fees

Seterusnya, Yuran Perjanjian Jual Beli (S&P). Ini adalah dokumen penting dengan blueprint hartanah itu dan harga dikenakan dengan sewajarnya kepada tier harga khusus berdasarkan harga hartanah pembeli telah beli sebelum ini.

5. Memorandum of Transfer (MOT)

Yuran Memorandum Transfer akan menjadi yuran akhir yang akan dibayar oleh pembeli rumah apabila selesai pembangunan. Bayaran ini adalah untuk pemindahan pemilikan harta kepada pembeli rumah, juga dikenali sebagai pemilik yang sah, dan hanya akan bermula dipindahkan sekitar 6 bulan selepas selesai pembangunan. Bayaran ini juga, dikenakan berdasarkan harga hartanah, bersama-sama dengan 6% cukai kerajaan dan yuran pembayaran RM1,000 – RM1,500.

6. Loan Agreement Legal Fees

Selepas itu, pembeli hartanah perlu membayar yuran guaman. Bayaran ini dikenakan bergantung kepada masa dan kepakaran peguam yang terlibat, dan juga harga hartanah anda.

7. Lain-Lain

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa terdapat kos lain yang perlu diambil kira apabila anda membeli harta, seperti:

1. Mortgage Level Term Assurance
2. Fire insurance
3. Loan installment
4. Interest
5. Utilities deposit for electricity and water
6. Renovation and repairing costs
7. Maintenance fees

Kos-kos ini anda boleh rujuk pihak yang menguruskan kawasan perumahan tersebut semasa lawatan ke unit. Anda boleh perhatikan sekeliling anda seperti papan notis. Dari situ anda boleh tahu syarikat yang menguruskan kawasan tersebut. Disarankan datang melawat unit ketika waktu pejabat, jadi anda boleh ke pejabat pengurusan untuk bertanyakan status kediaman tersebut. Seperti rumah ruby, JMB yang menjaga segalanya. Ini kerana projek rumah ini adalah rumah terbengkalai dan di ambil alih pengurusan atas persetujuan oleh Majlis Perbandaran Ampang Jaya.

Jenis-jenis Pinjaman Bank

Tentukan jenis pinjaman yang akan anda pilih kerana terdapat pelbagai jenis pinjaman gadai janji untuk anda pilih apabila anda membeli sebuah rumah di Malaysia :

1. Standard Home Loan

Pinjaman perumahan yang paling biasa tersedia sebagai kadar faedah pinjaman adalah ditetapkan dari saat pembeli hartanah memperoleh pinjaman, tanpa menghiraukan Overnight Policy Rates (OPR) berubah atau perubahan pasaran. Manfaat pinjaman ini adalah pembeli hartanah yang memperoleh pinjaman ini akan mempunyai ketenangan fikiran ketika turun naik harga pasaran dan tidak akan menjejaskan kadar faedah

2. Flexi Home Loan

Pinjaman ini adalah satu lagi pilihan alternatif Standard Home Loan. Kepentingan Kadar lebih rendah kerana pembeli meletakkan lebih banyak wang ke dalam akaun. Oleh itu, adalah sesuai untuk pembeli hartanah dengan lebih banyak aliran tunai. Manfaat lain ialah jika ada perubahan di pasaran, peminjam dapat menikmati perubahan kadar juga. Seperti namanya yang disebutkan, ia juga fleksibel kerana ia membenarkan peminjam mengambil wang pada bila-bila masa.

3. Islamic Home Loan

Pinjaman ini khusus disesuaikan untuk umat Islam dengan kadar faedah yang sama seperti Standard Home Loan, bagaimanapun ia menggunakan Base Finance Rate (BFR) bagi menentukan berapa banyak pendapatan bank dari Islamic Home Loan.

MRTA/MLTA

Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) atau Mortgage Level Term Assurance (MLTA) adalah insurans perumahan yang ditawarkan oleh bank. Dasar-dasar ini akan meliputi harta atau pemilik rumah sekiranya berlaku keadaan yang tidak diingini seperti hilang upaya kekal atau kematian. Dasar-dasar ini juga akan mengurangkan beban kewangan dari keluarga anda supaya anda tidak perlu bimbang tentang bayaran gadai janji.

Anda juga perlu memutuskan beberapa faktor utama sebelum anda membeli rumah subsale Malaysia, seperti :

1. Lokasi
Lokasi adalah faktor penting kerana ia memberi impak besar dalam kehidupan harian anda. Pertama, anda perlu membuat keputusan sama ada hartanah itu adalah untuk tujuan pelaburan sendiri. Untuk tinggal sendiri, anda mungkin lebih suka tinggal di luar kesesakan trafik, bandar sibuk dan lebih suka tempat yang tenang. Tetapi untuk tujuan pelaburan, anda perlu mengetahui sasaran penyewa (pelajar, keluarga atau orang dewasa yang bekerjaya) dan keperluan khalayak. Sama ada lokasi harus di pusat bandar, atau berdekatan pengangkutan awam.

2. Institusi Pendidikan
Ini juga salah satu kriteria penting yang perlu anda pertimbangkan, sama ada hartanah itu untuk pelaburan atau penginapan sendiri. Jika hartanah itu untuk kediaman anda dan anda mempunyai anak-anak, ini akan menyelamatkan anda dari kesesakan trafik harian apabila sekolah berdekatan anda atau berdekatan dengan pengangkutan awam. Sekiranya untuk tujuan pelaburan, lebih banyak institusi pendidikan di kawasan anda, ia akan menarik lebih banyak lagi penyewa berpotensi iaitu pelajar.

3. Keselamatan
Ini akan menjadi kebimbangan utama pembeli hartanah tanpa mengira tujuan harta benda membeli, sama ada untuk tujuan pelaburan atau tinggal sendiri. Anda tidak mahu tinggal di kawasan di mana jenayah sebahagian besar dilakukan. Ruby lebih suka kawasan rumah yang ada pengawal keselamatan, tapak parkir khas dan akses kad digunakan.

4. Jarak ke Tempat Kerja
Jika anda membeli hartanah untuk penginapan sendiri, berdekatan dengan tempat kerja anda akan menjadi pilihan yang baik kerana anda pasti tidak mahu terjebak dalam julat lalu lintas yang besar setiap hari dalam perjalanan ke tempat kerja.

5. Kebolehcapaian
Kebolehcapaian adalah penting kerana anda ingin dihubungkan ke banyak lebuh raya utama untuk membawa anda dari satu tempat ke tempat lain dengan mudah. Kebolehcapaian buruk tidak membawa apa-apa manfaat kepada anda walaupun anda tinggal berdekatan dengan lebuh raya, contohnya KESAS, DUKE, NKVE, AKLEH atau NPE.

6. Kemudahan
Kepentingan kemudahan adalah berbeza mengikut individu bergantung kepada pembeli. Keluarga yang tinggal di kondominium mungkin memerlukan kemudahan yang berbeza seperti kolam renang dan gimnasium manakala jika ia adalah untuk tujuan pelaburan dan hanya menyewakan kepada pelajar, kemudahan sebegitu mungkin tidak diperlukan kerana kebanyakan pelajar lebih suka tinggal di bilik mereka sendiri. Jika anda bekeluarga dan inginkan persekitaran kolam renang, taman permainan, gimnasium, sila melawat persekitaran anda. Lihat sama ada ia diselenggara dengan baik atau tidak.

7. Usia Hartanah
Pembangunan yang lebih berusia secara semula jadi memerlukan penyelenggaraan tambahan berbanding dengan yang baru dibina. Oleh itu, usia memainkan peranan penting dalam menentukan sama ada untuk membeli hartanah subsale.

Kesimpulannya, prosedur membeli rumah sendiri tidak boleh diteruskan selagi anda tidak merancang atau set kemampuan anda. Ingatlah untuk sentiasa berfikiran realistik supaya anda tidak mendapat beban kewangan selepas mendapat rumah atau anda terlalu teruja dengan membeli rumah murah tetapi banyak perkara perlu diselenggara dan fasiliti kawasan tidak boleh digunakan. Harap-harap perkongsian ini bermanfaat.

Tags

Catat Ulasan

1Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

  1. Dapatkan pinjaman perniagaan anda daripada syarikat Planworth Finance di Malaysia dengan kadar faedah yang rendah dan kelulusan yang cepat dan meningkatkan perkembangan perniagaan anda.
    https://planworthfinance.com/sme-pinjaman-perniagaan/?lang=ms    BalasPadam
Catat Ulasan

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !