Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Ruby
0

Penginapan di hotel adalah perkara utama untuk keseronokan mengembara. Ramai yang beranggapan bahawa menginap di hotel murah sudah memadai kerana hotel hanya tempat persinggahan. Ingin menukar pakaian, membersihkan diri, makan dan tidur. Tetapi jika hotel tidak selesa, malah keselamatan tidak terjamin. Adakah anda akan travel dengan aman? Tetapi, ia terpulang kepada anda. Ruby suka menginap di hotel yang selesa. Alhamdulillah ruby berpeluang menginap di Royal Ambarrukmo Yogyakarta iaitu hotel bertaraf 5 bintang di bandar Yogyakarta. Ini adalah hotel yang memberi keselesaan maksimum kepada anda yang ingin bercuti bersama keluarga, rakan-rakan atau pun berbulan madu. Kenapa Royal Ambarrukmo Yogyakarta adalah destinasi pilihan Ruby?

Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Bilik penginapan yang luas!

Bilik-bilik Deluxe yang baru diubah suai dengan indah direka semula dan dihiasi dengan perabot yang bergaya. Bersaiz 40  Sq m / 431 Sq ft, luas dan selesa. Semua bilik mempunyai balkoni luas dengan pemandangan kolam taman, Istana Diraja, atau kawasan desa sekitarnya. ciri-ciri istimewa lain yang termasuk akses Internet wayarles percuma, televisyen LCD, kemudahan membuat kopi & teh, bersaiz komputer riba keselamatan di dalam bilik dan peralatan tempat tidur premium dengan alas-alas tilam.

Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Ruang makan dan pelbagai jenis makanan tersedia!

Sepanjang menginap di Royal Ambarrukmo Yogyakarta, pelbagai perkara membuatkan ruby teruja! Diantaranya adalah seleksi makanan di sini. Murah rezeki hotel, makanan macam-macam ada dan untuk mereka yang tiada selera makan akan tiba-tiba jadi nak makan! Hahaha. Siap ada jamu fresh lagi tau!

Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Mempunyai akses ke Plaza Ambarrukmo

Terletak hanya beberapa langkah dari Royal Ambarrukmo Yogyakarta, Plaza Ambarrukmo membeli-belah utama, makan dan gaya hidup destinasi di Yogyakarta. Selain lebih daripada 230 kedai-kedai jenama tempatan dan antarabangsa yang eksklusif, pusat membeli-belah mempunyai restoran premium dan pawagam. Terletak di kawasan yang kaya dengan budaya dan sejarah, Plaza Ambarrukmo mempamerkan gabungan konsep seni bina klasik dan reka bentuk dalaman moden yang sempurna mencerminkan semangat yang pelbagai dan meriah di Yogyakarta.

Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Kolam renang luas dan taman hijau

Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Pendopo Agung Ambarrukmo

The Kedaton Ambarrukmo (Royal Palace Residence) telah dibina di antara tahun 1857 dan 1859 dan dinamakan Pesanggrahan Arjapurna oleh Raja HamengkuBuwono VI. Ia berfungsi sebagai tempat pertemuan untuk The Gabenor Jeneral Hindia Belanda dan juga tempat berkumpul bagi keluarga kerajaan.

Dari tahun 1895 hingga tahun 1897, istana ini diubahsuai dan berfungsi sebagai tempat pertemuan untuk Raja HamengkuBuwono VII dengan raja-raja dari Surakarta Palace. Kemudian, istana menjadi rumah keluarga untuk Raja HamengkuBuwono VII.

Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Mempunyai Muzium Ambarrukmo

Tapak warisan Kedaton Ambarrukmo kini telah digiatkan semula sebagai destinasi pelancongan bersepadu, terdiri daripada sebuah hotel bertaraf dunia (Royal Ambarrukmo Yogyakarta), muzium warisan (Muzium Ambarrukmo) dan pusat membeli-belah up-pasaran (Plaza Ambarrukmo) di Yogyakarta. Dari tahun ini dan seterusnya, tapak warisan itu dijenamakan semula sebagai THE AMBARRUKMO.

Terletak di antara pusat membeli-belah dan hotel, Muzium Ambarrukmo menduduki bangunan utama Royal Residence, tepat di belakang Pendopo megah. Ia telah dirasmikan pada 28 Mei 2013 oleh Sri Sultan HamengkuBuwono X, Gabenor dan King of Yogyakarta Kingdom. Pada awal abad ke-19, ia berkhidmat sebagai kediaman rasmi lewat Sri Sultan HamengkuBuwono VII, tidak lama lagi selepas dia melepaskan mahkotanya.

Sebagai Royal Residence, ia mempunyai beberapa bilik besar yang akan digunakan sebagai ruang pameran untuk mempamerkan beberapa Legasi Kebudayaan Indonesia. Di samping itu, ia telah pun diisytiharkan dan tertulis sebagai Masterpiece of Intangible Heritage of Humanity by UNESCO : Keris, Batik dan Wayang

Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Royal Hi-Tea Ceremony

Ruby berpeluang menikmati Royal Tea Ceremony dan ketika itu pelayan diraja yang sedang melakukan isti adat minum petang diraja. Penuh teratur dan sopan. Gadri dianggap ruang makan untuk raja dan keluarganya. Terletak di belakang Dalem Ageng, kawasan suci ini kini boleh diakses untuk tetamu yang mahu pengalaman makan peribadi dengan sentuhan yang agung.

Royal Ambarrukmo Yogyakarta Royal Ambarrukmo Yogyakarta

Best kan? Banyak betul fasiliti yang ditawarkan oleh Royal Ambarrukmo Yogyakarta hotel. Penginapan satu malam dianggarkan bermula IDR 1,240,000.00. Tips untuk dapatkan harga promosi adalah menempah awal. Kemudian baru plan nak buat aktiviti apa. Nak sunrise di Borobudur ke? Nak melawat semua Candi ke? Nak makan-makan masakan di Yogyakarta ke? Hehehe. Best kan?  Pemilihan hotel memainkan peranan jika anda travel bersama pasangan atau bersama anak-anak.

Address: JI. Laksda Adisucipto No.81 Yogyakarta, Indonesia, 55281

T: +62 274 488 488

www.royalambarrukmo.com

www.facebook.com/RoyalAmbarrukmoYogyakarta

www.instagram.com/royalambarrukmo

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !