SAGACLOUD TAWAR PERKHIDMATAN PENGKOMPUTERAN AWAN MEMUDAHKAN ORGANISASI DAN PERNIAGAAN

SAGACLOUD TAWAR PERKHIDMATAN PENGKOMPUTERAN AWAN MEMUDAHKAN ORGANISASI DAN PERNIAGAAN

Ruby
0
SAGACLOUD TAWAR PERKHIDMATAN PENGKOMPUTERAN AWAN MEMUDAHKAN ORGANISASI DAN PERNIAGAAN | Assalammualaikum semua! Jika suatu masa dahulu kita kekurangan perkhidmatan simpanan data dalam bentuk "Cloud" kerana ia perkara baru. Bertambah risau tentang tahap keselamatan, bagaimana operasi servis untuk  pelanggan jika berlaku sebarang masalah dan paling membimbangkan apabila data kita digodam. Digodam dan hilang. Menakutkan? 

Sekarang, perkhidmatan pengkomputeran awan tidak perlu kita bimbang. Ini kerana melalui pengalaman dan kepakaran yang ada oleh pasukan SAGACloud, kesemua data anda selamat di simpan dan anda boleh akses dimana-mana sahaja. Malah di SAGACloud, kesemua data urusan organisasi dan perniagaan mempunyai "template" tersendiri untuk anda masukkan informasi. Lebih kemas dan praktikal. Setuju?

SAGACLOUD TAWAR PERKHIDMATAN PENGKOMPUTERAN AWAN MEMUDAHKAN ORGANISASI DAN PERNIAGAAN


Dari kiri En Ahmad Nizar, Deputy Ceo, The Eceo’s Sdn Bhd; Mr Lim Beng Cheang, Pengasas Dan Ketua Pegawai Executive Starvission Sdn Bhd; Datuk Samsul Bin Husin, Pengasas dan Pengerusi Executive SAGACloud; Datuk Sri Khanafi Bin Husin, Pengerusi, Dewan Perdagangan Islam Malaysia, Putrajaya; En Kamal, Ahli Lembaga Pengarah Leadcom Group of Companies dan En Mazlan, Pengasas Open Soft Technologies Sdn Bhd.

Teknologi maju merentasi sempadan berfungsi untuk memudahkan urusan perhubungan dalam menjalankan tugas harian dengan lebih efektif sert tanpa melibatkan kos yang tinggi. Kebanyakan negara di dunia kini memanfaatkan dengan sepenuhnya kemajuan teknologi yang terus berkembang pesat. 

Sistem pentadbiran kerajaan semakin mampu menyesuaikan diri dengan teknologi pada hari ini termasuk penyimpanan dan penggunaan data bersistem. Walaupun ia bergantung daripada sumber digital maklumat dan perkhidmatan organisasi atau perniagaan, cara ini lebih mudah untuk digunapakai.

Pada 2 Jun 2023 telah berlangsung pelancaran syarikat teknologi SAGACloud yang bertujuan untuk memenuhi keperluan negara yang sedang meningkatkan perkhidmatan e-kerajaan kepada rakyat dan merangka rancangan pembangunan ekonomi digital.

Pengasas SAGACloud, Datuk Samsul Husin, menyatakan bahawa teknologi pengkomputeran awan akan berfungsi sebagai salah satu pemboleh utama dalam peralihan ini. Ia membantu menyampaikan perkhidmatan kerajaan melalui saluran yang lebih pantas, berkesan, dan kos efektif.

Pengguna tidak perlu membeli sebarang bentuk perkakasan dan perisian, hanya perlu melanggan melalui pembayaran bulanan. Tiada perbelanjaan modal, tiada perbelanjaan penyelenggaraan, dan tiada perbelanjaan kemas kini setiap 5 tahun. Sagacloud akan diletakkan di pusat data di Malaysia dengan jaminan SLA 99.9%.

Modul-modul yang ada akan ditawarkan pula adalah secara ala carte, di mana pelanggan dapat memilih apa yang diperlukan mengikut keperluan mereka, dan juga secara berperingkat melaksanakan modul-modul baharu mengikut kehendak dan masa yang sesuai.

Datuk Samsul Husin menjelaskan bahawa objektif penubuhan SagaCloud adalah:

- Menyediakan pilihan terkini untuk Sistem Kewangan, Perakaunan, Pengurusan, dan Akruan.

- Membantu mengurangkan kos operasi bagi agensi dengan mengesyorkan sistem dengan modul yang bersesuaian.

- Membantu dalam menyebarkan amalan terbaik dan perkembangan terkini dalam perakaunan melalui teknologi awan.

- Bertujuan untuk mempromosikan penggunaan Teknologi Awan dalam SAGACloud.

Beliau menekankan bahawa pengkomputeran awan adalah model yang membolehkan capaian rangkaian atas permintaan di mana-mana tempat dengan mudah, kepada sumber-sumber pengkomputeran yang boleh dikonfigurasi seperti rangkaian, pelayan, storan, aplikasi, dan perkhidmatan.

"Penjimatan kos adalah salah satu faedah utama pengkomputeran awan kerana ia menyediakan lebih banyak ruang penyimpanan maklumat. Perisian dan sistem akan dikemas kini dengan kerap tanpa melibatkan kos penyelenggaraan yang tinggi," katanya.

Beliau menambah bahawa syarikat-syarikat besar semakin banyak menggunakan Cloud Computing sebagai ruang untuk para pekerja berkongsi data ketika mereka menjalankan tugas tanpa perlu bertemu wajah, tetapi tetap dapat berinteraksi dengan pihak-pihak yang berkaitan.

"Mereka juga menggunakan Cloud Computing sebagai tempat untuk menyimpan data-data penting. Ia mengurangkan penggunaan kertas, masa, tenaga, dan wang," katanya.

Dari segi fleksibiliti, beliau menyatakan bahawa pengkomputeran awan dapat mengurangkan kebimbangan kerajaan mengenai sumber-sumber yang terhad, seperti pelayan dan perkakasan, serta memperbaharui perisian dan menjaga keselamatan data dengan lebih mudah.


Datuk Samsul Husin menekankan bahawa pengkomputeran awan memudahkan proses penambahan dan perubahan perkhidmatan tanpa memerlukan penambahan atau pengalihan fizikal.

" Teknologi awan juga membantu meningkatkan kerjasama antara agensi kerajaan dengan menghapuskan had komunikasi model IT tradisional dan menjadikannya lebih pantas. Ia memudahkan perhubungan dan komunikasi antara pekerja yang bekerja di lokasi yang berbeza untuk mengakses maklumat, berkolaborasi dengan ahli pasukan, dan kakitangan utama." katanya.

Dengan pelancaran SAGACloud, negara kita kini mempunyai platform perisian akaun di dalam platform awan yang inovatif dan maju. SAGACloud memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan perkhidmatan rakyat e-kerajaan dan memacu pembangunan ekonomi digital negara.

SAGACloud bukan sahaja menyediakan pilihan terkini dalam sistem kewangan, perakaunan, pengurusan, dan akruan, tetapi juga membantu mengurangkan kos operasi agensi denganmenyediakan modul yang sesuai. Dalam masa yang sama, ia memperkemaskan penggunaan teknologi awan dan menyebarkan amalan terbaik dalam bidang perakaunan.

Dengan menggunakan teknologi pengkomputeran awan, SAGACloud memberikan manfaat penjimatan kos, fleksibiliti, dan peningkatan kolaborasi di kalangan agensi kerajaan. Ia juga memudahkan peralihan ke era digital dengan menyediakan saluran komunikasi yang lebih cepat, efisien, dan efektif.

Kami berharap bahawa SAGACloud akan menjadi pemangkin kepada transformasi digital negara dan memberikan impak positif kepada perkhidmatan awam dan ekonomi digital. Dengan adanya SAGACloud, negara kita akan terus maju dalam menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, efisien, dan berdaya saing kepada rakyat.

SAGACloud merupakan langkah ke hadapan dalam memanfaatkan potensi teknologi awan untuk membangunkan ekonomi negara. Jom kita melangkah ke era baru yang penuh dengan peluang dan inovasi. Mari bersama-sama mengembara di dalam pengkomputeran awan untuk mencapai kejayaan dan kemajuan yang lebih besar.

SAGACloud ERP
SAGACloud ERP menyediakan sistem perakaunan lengkap yang mematuhi Keperluan Jabatan Am perakaunan yang dikenali sebagai SAGA Compliant.  Pakej ini membolehkan agensi kerajaan menyediakan penyata kewangan yang lebih pantas, tepat dan dikemas kini.

SAGACloud HRMS
SAGACloud HRMS menyediakan sistem pengurusan sumber manusia yang lengkap yang mematuhi Keperluan Am Jabatan perakaunan yang dikenali sebagai Patuh SAGA. Pakej ini membolehkan agensi kerajaan menyediakan penyata kewangan yang lebih pantas, tepat dan dikemas kini.

SAGACloud e-perolehan

SAGACloud LMS

MENGENAI SAGACLOUD


SAGACloud adalah satu perisian atas awan yang membantu syarikat untuk menguruskan urusan kewangan mereka. Ia boleh membantu mengurangkan kesilapan dalam penyediaan akaun syarikat anda.

Di bawah ini terdapat beberapa cara sistem SAGACloud boleh membantu mengurangkan kesilapan dalam penyediaan akaun syarikat anda:

1. Automasi:
SAGACloud membolehkan anda mengautomasikan banyak proses. Ini termasuk penyediaan penyata kewangan, invois, pembayaran gaji dan banyak lagi. Dengan mengautomasikan proses ini, anda mengurangkan risiko kesilapan manusia yang boleh berlaku semasa proses manual.

2. Integrasi: 
SAGACloud juga membolehkan integrasi yang baik dengan sistem lain seperti sistem inventori dan sistem pengurusan perhubungan pelanggan. Ini membantu mengelakkan kesilapan yang berlaku semasa pemindahan data dari satu sistem ke sistem lain.

3. Pemantauan: 
SAGACloud membolehkan anda memantau transaksi kewangan syarikat anda secara langsung. Ini membolehkan anda untuk memantau pembelian, jualan dan pengeluaran secara langsung. Ini membolehkan anda mengesan kesilapan dengan cepat dan memperbaikinya sebelum ia menjadi masalah yang lebih besar.

4. Laporan: 
SAGACloud membolehkan anda menghasilkan laporan kewangan secara automatik. Ini membolehkan anda memantau keadaan kewangan syarikat anda secara langsung. Anda boleh membandingkan prestasi syarikat anda dengan prestasi sebelumnya dan membuat keputusan berdasarkan data kewangan yang terkini.

5. Keselamatan: 
SAGACloud mempunyai kawalan keselamatan yang ketat untuk memastikan data anda selamat dan terjamin. Ini membolehkan anda mengurangkan risiko kesilapan yang disebabkan oleh serangan siber dan penggunaan data yang tidak dibenarkan.

Secara keseluruhan, SAGACloud dapat membantu mengurangkan kesilapan dalam penyediaan akaun syarikat anda. Dengan mengautomasikan proses, integrasi sistem, pemantauan transaksi kewangan, pembuatan laporan automatik, dan kawalan keselamatan yang ketat, anda boleh memastikan bahawa akaun syarikat anda disediakan dengan betul dan telus.

Tags

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !