FILEM SERAM TEMPATAN DON’T LOOK AT THE DEMON MENJADI SIARAN GLOBAL, MENJADIKAN FILEM MALAYSIA PERTAMA MEMASUKI PASARAN AMERIKA DAN DEBUT DI LEBIH 250 PAWAGAM DI AMERIKA UTARA

FILEM SERAM TEMPATAN DON’T LOOK AT THE DEMON MENJADI SIARAN GLOBAL, MENJADIKAN FILEM MALAYSIA PERTAMA MEMASUKI PASARAN AMERIKA DAN DEBUT DI LEBIH 250 PAWAGAM DI AMERIKA UTARA | YB Datuk Zahidi Zainul Abidin, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) meraikan tayangan global ‘Don’t Look at the Demon’ - sebuah filem seram tempatan yang unik menampilkan pelakon-pelakon Hollywood yang akan ke pawagam di lebih 20 negara.

‘Don’t Look at the Demon’ juga merupakan filem Malaysia yang pertama ditayangkan di Amerika Syarikat, sekali gus membuka jalan untuk kejayaan antarabangsa dalam produksi tempatan masa hadapan.

FILEM SERAM TEMPATAN DON’T LOOK AT THE DEMON MENJADI SIARAN GLOBAL, MENJADIKAN FILEM MALAYSIA PERTAMA MEMASUKI PASARAN AMERIKA DAN DEBUT DI LEBIH 250 PAWAGAM DI AMERIKA UTARAFilem ini mengikuti kisah sekumpulan penyiasat paranormal Amerika yang telah mengembara ke Bukit Fraser, Malaysia, untuk menyiasat kejadian ghaib di sebuah rumah yang dibina pada awal 1970-an. Apa yang lebih mengejutkan, kru mendapat lebih daripada yang ditawarkan sekiranya mereka berjaya membongkar rahsia gelap tentang rumah yang penuh dengan larangan ritual Thai kuno.

BARISAN PELAKON ANTARABANGSA MEMBERI KELAINAN


Penambahan bintang Hollywood membolehkan filem itu boleh dikaitkan dengan sebahagian besar orang di dunia dan menjana minat global dalam pendekatan uniknya untuk menggambarkan perspektif Amerika tentang cerita rakyat tradisional Asia.

Selebriti Hollywood - Fiona Dourif terkenal dengan peranannya dalam francais Chucky & BBC America's Dirk Gently, The Blacklist, Christopher Nolan's Tenet, dan lain-lain.

Harris Dickinson terkenal dengan wataknya dalam Maleficent: Mistress of Evil, The King's Man, Triangle of Sadness - pemenang Palme d'Or 2022, dan sebagainya adalah di antara personaliti terkenal lain yang turut menghidupkan filem itu dengan persembahan bertaraf dunia yang pasti memukau sesiapa yang menontonnya.

PENYELIDIKAN TELITI DAN NASIHAT DARI SAMI THAILAND


Berdasarkan peristiwa sebenar, pengarah dan penerbit filem 'Don't Look at the Demon', Brando Lee telah melakukan banyak perkara untuk meneliti dan memahami proses ritual purba untuk menggambarkan representasi yang paling tepat dari segi budaya bagi ‘hantu’ tersebut. 


Beberapa perundingan telah dibuat dengan sami Thai yang sangat berpengalaman dalam eksorsisme untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang prosedur dan ‘senjata’ yang digunakan untuk menghalau roh-roh itu. 

BAKAL DITAYANGKAN DI LEBIH 250 PAWAGAM DI AMERIKA UTARA


Selain itu, filem ini juga menetapkan penanda aras untuk produksi tempatan kerana ia membuat debut di Amerika, menjadikannya filem Malaysia pertama yang pernah ditayangkan di pawagam Amerika, dan lebih menakjubkan, ianya akan ditayangkan di lebih daripada 250 pawagam di rantau Amerika Utara.

Sememangnya, filem ini telah memikat penonton dari seluruh dunia dan akan ditayangkan di lebih 20 negara termasuk - Vietnam, Thailand, Filipina, Singapura, Mongolia, Kemboja, Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Poland, dan beberapa negara lain. 


YB Datuk Zahidi Zainul Abidin, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) berkata, “Filem ini memberi peluang kepada orang dari negara lain untuk mempelajari dan memahami budaya, tradisi dan tarikan pelancong di Malaysia, yang seterusnya boleh menyumbang kepada peningkatan sektor pelancongan. 

Memandangkan kami telah memasuki pasaran Amerika, kami boleh berusaha untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dengan menyasarkan untuk memperoleh anugerah seperti Oscar, Emmy, dan sebagainya, dalam masa terdekat.” Brando Lee, Pengarah dan Penerbit 'Don't Look at the Demon' berkata, "Dengan keluaran global 'Don't Look at the Demon' saya berharap dapat memberi inspirasi kepada pengeluar tempatan untuk mencapai bintang dan terus maju untuk mewakili Malaysia di peringkat antarabangsa. 

Penerbitan filem ini bukan sahaja kejayaan saya, tetapi ia adalah kejayaan kita semua di Malaysia, dan saya amat berbangga untuk menetapkan penanda aras ini dan membawa kebanggaan kepada negara kita. 

‘Don’t Look at the Demon’ selama-lamanya akan menjadi lambang untuk mengingatkan Malaysia bahawa tiada matlamat yang terlalu besar jika anda menetapkan fikiran anda kepadanya.”‘Don’t Look at the Demon’ berada di pawagam seluruh negara mulai 6 Oktober 2022, sila layari https://www.dontlookatthedemonfilm.com/ untuk maklumat lanjut.

Post a Comment

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Previous Post Next Post