Inisiatif Kemasyarakatan Ed Mun Dan NOBC Mahu Belia Memahami Peranan Mereka Demi Masa Depan Yang Cemerlang


Inisiatif Kemasyarakatan Ed Mun Dan NOBC Mahu Belia Memahami Peranan Mereka Demi Masa Depan Yang Cemerlang | Assalammualaikum semua! Masih ingat ketika kita muda belia suatu ketika dahulu? Ketika semuanya dipermudahkan untuk mengecapi cita-cita? Ketika kita berani melakukan keputusan untuk meneruskan pelajaran di peringkat Universiti? Masih ingat lagi ketika kita berani melakukan pembentangan bersama kumpulan pelajar di sekolah? Belia, anda adalah aset berharga kepada negara. Tetapi anda lebih berharga kepada diri anda. Betul tak? Kejayaan pelajaran dan taraf pendidikan anda adalah kunci kepada masa hadapan. Di Malaysia, belia ditakrifkan sebagai mereka yang berusia di antara 15 tahun sehingga 30 tahun. Jangan sia-siakan masa muda belia anda okay?

Inisiatif Kemasyarakatan Ed Mun Dan NOBC Mahu Belia Memahami Peranan Mereka Demi Masa Depan Yang Cemerlang


Belia pada masa kini sangat beruntung kerana didedahkan dengan teknologi maklumat tanpa sempadan. Dari peranti telefon pintar, komputer dan internet. Semuanya boleh diakses pada bila-bila masa. Tetapi, apakah yang belia kerap lakukan dengan kemudahan yang tersedia ini? Melalui pandangan Ruby, banyak inisiatif pendidikan dan galakan sosial berlaku dengan pantas. Jadi, belia perlu fikir apa yang terbaik untuk mereka. Belia amat memerlukan sumber rujukan untuk mencapai cita-cita dan jadi insan yang berguna. Kita perlu bantu mereka. Agar mereka tidak alpa dengan kemudahan yang tersedia atau mereka tidak tersasar dari landasan disebabkan keseronokan yang disediakan oleh teknologi. Bahagikan masa dan fokus kepada pelajaran. 



Perkara lain mungkin mengubah diri kita, tetapi kita bermula dan berakhir dengan pertumbuhan masyarakat. Belia merangkumi sekitar 60% Penduduk Malaysia dan merupakan pewaris masa depan negara. Semasa mereka membesar ingin menjadi pemimpin dan perintis pada masa akan datang, mereka pasti menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Insight Interior with Ed Mun berusaha untuk memberi inspirasi dan melengkapkan belia untuk mencapai tahap pencapaian diri yang lebih tinggi dengan kerjasama Nurturing Our Beloved Community (NOBC) untuk memberikan sokongan dalam aspek asas pembinaan keyakinan.

Wira Komuniti Tempatan


Berdaftar secara rasmi sebagai Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Terbilang Penyayang Selangor (PPM-024-10-27052014) juga dikenali sebagai Nurturing Our Beloved Komuniti (NOBC) mempunyai visi untuk memelihara dan mendidik masyarakat setempat. Belia perlu belajar membina gaya hidup yang seimbang dengan memperoleh kemahiran dalam meningkatkan keyakinan mental dan fizikal walau berada di dalam kekangan kemiskinan. NOBC bertujuan untuk mempromosikan dan memajukan kesejahteraan masyarakat yang kurang bernasib baik, terutama masyarakat yang berada di pinggir bandar, dengan tidak kira bangsa, warna kulit atau kepercayaan. Berpegang teguh pada tagline "Let's be the flowers of the garden of humanitarianism."


Dalam kajian pada tahun 2016, syarikat penilaian Wonderlic mendapati bahawa 93% majikan menganggap kemahiran insaniah sebagai faktor "penting" atau "sangat penting" untuk mengeluarkan suara keputusan. Walau bagaimanapun, melihat masalah kemahiran komunikasi, penampilan diri dan lain-lain masalah sosial yang timbul dalam kalangan belia masa kini. Isu-isu ini menjadi biasa, dan para belia kita bergelut dengan keadaan itu hari demi hari. Ketika kita melihat dunia berubah dan berkembang dengan kecepatan eksponensial, Ed Mun dan NOBC bersemangat memberikan sokongan untuk menolong belia mengharungi halangan dan terus berada di hadapan.

Program CSR Meraikan Pencapaian Belia


Pada 12 September 2020, Ed Mun dan NOBC dijemput untuk menghadiri sebuah Majlis Anugerah Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2019 kepada pelajar sekolah rendah SJK (T) Ladang Bidor Tahan dan SJK (T) Ladang Bikam. Kedua-dua sekolah ini adalah sekolah vernakular tempatan yang terletak di pinggir bandar Bidor di Perak. 


Pandemik global, Covid-19 telah mempengaruhi masyarakat di seluruh dunia tetapi lebih terkesan daripada itu adalah keluarga berpendapatan rendah. Sebilangan besar keluarga ini bergantung kepada seorang ketua keluarga. Semasa berlakunya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebahagian daripada mereka kehilangan pekerjaan kerana mereka kebanyakannya memperoleh gaji setiap jam. Tanpa sumber pendapatan, ketua keluarga ini tidak dapat menampung menyediakan keperluan asas. Oleh itu, NOBC dan Ed Mun bekerjasama dan menyumbang bantuan RM 3,000. Sumbangan itu disampaikan secara rasmi oleh Ed Mun semasa majlis anugerah yang diadakan di Bidor. Sebanyak 20 keluarga diberi RM150 dan sumbangan barangan keperluan harian turut diberikan seperti nasi, tepung beras, susu pekat, telur, sos cili, sos tomato, susu pekat, Milo, biskut Cream Crackers, pelbagai jenis biskut, marjerin, mi bukan goreng dan tong sampah.



Kerjasama di antara NOBC dan Ed Mun untuk menerajui program dengan harapan ikhlas untuk membantu belia dengan kemahiran insaniah yang berkesan dan terus membina keyakinan diri. Adalah perkara biasa bagi ramai orang untuk menganggap bahawa satu-satunya cara untuk berjaya adalah bermula dari pangkat dan fail. Walau bagaimanapun, tujuan kami untuk melengkapkan para belia hari ini untuk lebih bersedia menyelami kemungkinan baru. Kita semua telah memasuki era baru, "The Great Reset", buku peraturan lama tidak lagi diperlukan.

"Belia adalah pemimpin masa depan, mereka memainkan peranan penting dalam membangun negara dan membentuk negara. Melalui kemahiran yang betul, saya percaya pada mereka dan perubahan yang mereka dapat bawa." - Ed Mun, Founder & Design Director of Space Utilisation Analyst
(S.U.A)

Mengenai Nurturing Our Beloved Community (NOBC)



Didaftarkan secara rasmi sebagai Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Terbilang Penyayang Selangor (PPM-024-10-27052014) dan juga dikenali sebagai Nurturing Our Beloved Community (NOBC) adalah sebuah NGO tempatan yang didedikasikan untuk mempromosikan dan memajukan kesejahteraan masyarakat, terutamnya masyarakat yang di pinggir bandar, tanpa mempedulikan jenis bangsa, warna kulit atau kepercayaan. Organisasi ini fokus utama adalah untuk memupuk dan mendidik masyarakat bagi mengembangkan gaya hidup sihat dan bahagia secara mental dan fizikal walau di dalam kemiskinan tetapi ke arah kehidupan yang memuaskan. Untuk maklumat lebih lanjut, sila www.facebook.com/nobcselangor/

Mengenai Insight Interior with Ed Mun



Ed Mun adalah pakar kreatif dalam industri Reka Bentuk Dalaman Malaysia dengan pengalaman lebih dari 30 tahun yang mengkhususkan diri dalam mengekalkan reka bentuk dalaman korporat. Ed Mun adalah pengasas dan pengarah reka bentuk Space Utilisation Analyst (S.U.A) firma bebas Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1989. Ed Mun memiliki semangat untuk mencabar norma baharu dengan menciptakan ruang segar, dioptimumkan dan menginspirasi ramai orang. "Insight Interior with Ed Mun" adalah program Ed Mun berkongsi pengalamannya, pandangan, idea, dan pandangan peribadi mengenai cara reka bentuk dalaman. Perkongsian dalam taliannya adalah untuk kepentingan pereka baru mengejar karier mereka dalam industri reka bentuk dalaman dan merangkumi petua dan trik untuk pemilik harta tanah yang ingin meningkatkan kediaman, perniagaan atau ruang kerja mereka. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati www.facebook.com/insightinteriorem
 

Mengenai Space Utilisation Analyst 
(S.U.A)


Space Utilization Analyst (S.U.A) ditubuhkan pada tahun 1989. S.U.A menggabungkan pendekatan untuk merancang usaha, digabungkan dengan falsafah analitis dan estetik untuk ruang kediaman, korporat, dan awam. Beberapa pelanggan terkenal termasuk Samsung, Hong Leong Bank, Mary Kay, Volvo Malaysia, MURAD Beauty, Hong Leong Bank, Universiti Al-Madinah, dan Fuji Xerox untuk menamakan beberapa. Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari www.sua.com.my

Semoga perkongsian tentang acara amal ini dapat memberi kita satu ruang di hati untuk ambil tahu tentang masyarakat di sekeliling kita. Selamat beramal dan bersedekah. Ruby doakan semua urusan kalian dipermudahkan. Amin!

Catat Komen

21 Ulasan

  1. alhamdulillah.. bila ada program macam ni bagus sangat. masih ramai yang memerlukan bantuan . tambah-tambah dengan wabak yang melanda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha'ah kak. Sedih juga saya tengok. Mereka di sana ada ujian dan kita di bandar pun ada ujian. Moga dipermudahkan urusan mereka yang membantu orang susah. Nak memandu ke kawasan terpencil pun makan masa. Semoga adik-adik terus bersemangat utk belajar dan cemerlang.

      Padam
  2. wah! bagusnya ada CSR macam ini especially tengah gawat sekarang memang ramai memerlukan bantuan, #KitaBantuKita hope benda camni akan jadi rujukan buat pihak lain juga!

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah. Mana yang boleh di bantu, kami bantu. Bukan senang nak tahu keadaan masyarakat di luar, melainkan ada sumber statistik dari NOBC. Semoga dipermudahkan urusan mereka. Amin.

      Padam
  3. Bagusnya inisiatif diaorang ni. Sekurang2nya 20 buah keluarga dah terbela dgn bantuan yang disalurkan mereka. Maklum la dlm ekonomi yg semakin sakit skrg, bantuan mcm ni sgt2 meringankan beban

    BalasPadam
  4. this is such an awesome initiatives. thanks for letting us know!

    BalasPadam
  5. Memang sekarang IT semakin berkembang dan belia banyak terdedah pada pelbagai pengaruh. Moga kisah yang baik sebegini dapat menjadi ikutan belia harapan negara:

    BalasPadam
  6. such a good program. inisiatif yang bagus, cakna pada keluarga yang memerlukan

    BalasPadam
  7. alhamdulillah, inisiatif terbaik untuk mereka yang memerlukan. sekarang ni perlu lebih banyak inisiatif dan bantuan2 seperti ini . :)

    BalasPadam
  8. Bagus ada inisiatif begini. Anak2 muda kita ni sebenarnya banyak potensi, cuma mungkin kutang pendedahan atau takde platform yg sesuai.

    BalasPadam
  9. Satu inisiatif yang bagus daripada mereka. Sedikit sebanyak, dapat juga bantu ringankan beban sesiapa saja yang memerlukan bantuan.

    BalasPadam
  10. Alhamdulillah.. Beban mereka berkurangan bila dapat bantuan macm ni.. Memnag generasi sekrg bijak pandai tapi mudh trpengaruh.. Semoga dapat manfaat dari bantuan ni

    BalasPadam
  11. Program begini sangat membantu saat Covid ni. Bagus bila ada inisiatif yg melibatkan belia di jalankan. Semoga memberi manfaat pada yg terkesan.

    BalasPadam
  12. Tahniah Ed Mun dan NOBC buat program sebegini. Semoga dapat terus membantu kepada mereka yg memerlukan

    BalasPadam
  13. Bila ada collaboration macam ni, sedikit sebanyak, program gini dapat juga membantu mereka yang memerlukan..kadang ada orang yang susah anggap pelajaran tidak penting sebab di luar kemampuan, senang cakap tak celik minda, tapi bila ada yang support mereka, baru mereka tau mampu atau tidak, anak-anak perlu ada masa depan...

    BalasPadam
  14. Prog komuniti meraikan belia ni agak menarik. Inisiatif yg dapat sama-sama melibatkan belia dengan prog yg dapat memberi manfaat

    BalasPadam
  15. Rindu zaman belia yang sarat dengan pengisian program CSR especially time kat universiti dulu2.. Baguslah ada initiative macam ni.. When they feel appreciated, they will give you more.. Ni la youth kan..

    BalasPadam
  16. Bagusnya program csr yg melibatkan penyertaan golongan muda belia. Harap program ini diteruskan utk mssa hadapan

    BalasPadam
  17. Baguslah ada inisiatif macam ni. We need more people like this especially during rough times kan? Kadang2 orang2 yang betul memerlukan ni tak nak cakap they need help so ini sedikit sebanyak dapat membantu juga. Harap program mcm ni dapat diteruskan lagi in the future

    BalasPadam
  18. Bagus CSR ni dapat bantu belia buat perkara positif dalam masa sama bantu mereka yg terkesan dengan pandemic.

    BalasPadam
  19. Sangat sokong inisiatif Ed Mun Dan NOBC dlm membantu belia2 skrg dgn adanya program mcm ni

    BalasPadam

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.