Café Malaysia 2019 Sedang Berlangsung Di MITEC - RUBY.MY | Best Lifestyle Blog

Café Malaysia 2019 Sedang Berlangsung Di MITEC

Café Malaysia 2019 Sedang Berlangsung Di MITEC. Assalammualaikum semua! Bermula 17 hingga 18 Januari 2019 sedang berlangsung acara Cafe Malaysia. Buat anda penggemar kopi, pemilik kedai kopi atau suka ke acara pameran seperti ini. Jom datang ke MITEC pada 19 Januari 2019 iaitu esok! Sebab 19 Januari ia akan dibuka kepada orang awam dari 10 AM – 5 PM sahaja!

Café Malaysia 2019 Sedang Berlangsung Di MITEC

Siri Café Malaysia dianjurkan oleh Persidangan & Pameran CEMS (M) Sdn Bhd, dan dihoskan oleh Persatuan Kopi Khas Malaysia (MSCA) dan Café Owners Alliance Malaysia. MSCA adalah ahli ASEAN Coffee Federation (ACF). Pertunjukan ini juga disahkan oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Pembukaan rasmi Café Malaysia 2019 petang ini menandakan sambutan selama tiga hari budaya dan industri kopi Malaysia yang mantap, termasuk kejayaannya yang baru-baru ini di tempat kejadian kopi antarabangsa. Pelancaran di Pusat Dagangan & Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) yang dihadiri oleh pemimpin industri dan pemain utama industri kopi dan teh, telah dirasmikan oleh Guest-of-Honor, Y.B. Dr. Ong Kian Ming, Timbalan Menteri, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Pertunjukan kopi tahunan yang dinanti-nantikan akan mencatatkan sejarah kerana ia menjadi tuan rumah pakar kopi terkemuka ASEAN yang berasal dari Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura dan Vietnam dari ASEAN Coffee Federation (ACF). Mereka berada di sini untuk mengumumkan pembangunan Standard Kopi ASEAN sendiri. Memfokuskan pada biji kopi yang ditanam di rantau ASEAN, set Standard akan meningkatkan pertumbuhan industri kopi serantau, yang memaparkan perbezaan utama dari standard sedia ada yang berasal dari barat.

Pertandingan Barista

Rangkaian kejayaan baru-baru ini pada tahun 2018 yang dicatatkan oleh barista Malaysia dan artis latte di Kejohanan Seni Latte Dunia di Brazil (Irvine Quek, Juara Dunia), Kejohanan Piala Brewers Dunia di Brazil (Regine Wai, 1st Runner-Up) dan Kejuaraan Barista Dunia di Amsterdam (Keith Koay, kedudukan ke-10) adalah lebih banyak sebab untuk sambutan di Café Malaysia 2019. Kejayaan ini adalah petunjuk minat yang semakin meningkat dalam kopi istimewa di Malaysia yang didorong oleh minat pengguna muda untuk minuman terbaik. Kejayaan Malaysia di dalam adegan kopi antarabangsa turut disokong dengan peningkatan bilangan remaja muda yang berbakat di Malaysia yang mengasah kreativiti mereka dan mengekspresikan semangat mereka untuk kopi dengan menjadi artis kopi seperti barista, bir, roan kacang dan artis latte.

Acara tahunan yang juga merupakan perhimpunan terbesar pemain industri negara, baristas profesional dan artis latte, merekodkan penyertaan 180 peserta pameran dari 22 negara. Acara ini mempamerkan bekalan dan produk terbaru, pelbagai biji kopi dan daun teh dari seluruh dunia, peralatan, jentera, aksesori dan teknologi. Platform sehenti yang komprehensif juga akan menjadi tumpuan peluang perniagaan apabila pemain industri akan beralih dengan yang lain dalam perniagaan kopi dan teh serantau dan antarabangsa yang berkembang pesat. Acara itu diunjurkan untuk menyambut 10,000 profesional perdagangan kopi dan teh, perwakilan kongres, pemilik kafe.

Apa Sahaja Tentang Kopi & Bisnes Kopi Tersedia Disini

Bagi pelawat yang berminat untuk memperoleh pengetahuan mengenai topik seperti campuran susu, penciptaan minuman, sumber kopi hijau, kopi herba, dan cara mengekalkan daya saing dalam perniagaan berjalan kafe, mereka akan berpeluang menghadiri Kafe Seminar Malaysia 2019 yang akan berlangsung pada hari Jumaat, 18 Januari 2019.

Lebih tiga hari, pelawat juga dapat menangkap buzz yang tidak berkesudahan di kawasan pentas di mana barris terbaik negara dan artis latte yang berjaya akan bersaing untuk merangkul gelaran kebangsaan di tiga kejohanan kopi kebangsaan iaitu 2019 Malaysia Barista Championship (Kejohanan Barista Malaysia 2019) MBC), 2019 Piala Malaysia Brewers (MBrC), dan Kejohanan Seni Latte KL Club Malaysia 2019 (MLAC). Juara bertahan bagi pertandingan masing-masing akan mendapat penghormatan untuk mewakili Malaysia di pentas dunia.

Menurut laporan Februari 2018 mengenai industri kopi di Malaysia oleh Euromonitor International, jualan volume jualan kopi tahun 2017 terus meningkat. Sebagai pengguna bandar dan muda menjadi lebih berpengetahuan tentang kopi khusus, mereka lebih bersedia untuk menggembirakan saluran perdagangan seperti kafe rantaian dan kedai kopi pakar untuk menikmati kopi yang baru dibancuh. Looking forward, kopi dijangka mencatatkan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) yang lebih tinggi daripada prestasi yang dilihat pada tahun 2017. Lebih ramai pemain dijangka melancarkan perisa unik dan premium yang mensasarkan segmen pengguna yang berbeza, seperti milenium dan pertengahan kepada pengguna berpendapatan tinggi , yang menuntut minuman keras yang berkualiti kerana peningkatan pendedahan kopi khusus seperti espresso berganda.

Kongres Lori Makanan Malaysia

Café Malaysia 2019 akan diadakan serentak dengan Kongres Lori Makanan Malaysia yang pertama. Ia akan dibentangkan pada hari Sabtu, 19 Januari 2019 sebagai platform perniagaan bagi pembuat keputusan utama dan pemain industri untuk mengikuti perkembangan teknologi baru dalam sektor F & B Food Truck, serta untuk mengkaji perkembangan terkini dan trend pasaran. Delegasi di kongres akan diberikan peluang untuk bertemu, bertukar idea dan mengembangkan rangkaian profesional dan perniagaan mereka. Topik-topik yang diliputi dalam kongres ini termasuk pembelian borong, pemasaran, pelesenan, keselamatan trak makanan, dan peraturan industri yang pantas berubah.

Satu lagi acara serentak, edisi kedua Food Truck Show, akan berfungsi sebagai platform pendidikan komprehensif untuk membincangkan topik utama yang penting berkaitan dengan adegan trak makanan tempatan seperti perancangan, membenarkan, fabrikasi trak, keselamatan makanan, pengeluaran dan idea. Para profesional industri dan perniagaan juga akan hadir untuk bertukar idea dan pengetahuan.

Dalam dekad kebelakangan ini, trak makanan gaya moden menjadi pilihan bagi kebanyakan pencinta makanan di seluruh dunia. Disifatkan oleh millennials dan Gen Y, trak makanan yang berkembang pesat telah menjadi fenomena di sini di Malaysia dan industri Food Truck telah berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan. Pada bulan Februari 2018, industri itu mengetahui bahawa Kerajaan telah menyiapkan untuk mengeluarkan kira-kira 1,000 lesen kepada pengendali menjelang akhir tahun itu. Kini, terdapat lebih daripada 1,000 truk makanan di seluruh negara yang menghidangkan selera makan yang semakin meningkat untuk budaya makanan mudah alih yang popular.

Web : www.cafe-malaysia.com
Facebook : www.facebook.com/cafemsia
Instagram : www.instagram.com/cafemalaysia_

Tiada ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Dikuasakan oleh Blogger.