Adam & Alif Belajar Kaedah Penanaman Hidroponik Bersama GROW Di Tropicana City Mall

Adam & Alif Belajar Kaedah Penanaman Hidroponik Bersama GROW Di Tropicana City Mall

Ruby
0

Adam & Alif Belajar Kaedah Penanaman Hidroponik Bersama GROW Di Tropicana City Mall. Assalammualaikum semua. Jarang betul ruby nak menulis tentang anak-anak. Kadang-kadang memang teringin nak berkongsi perkembangan mereka. Tapi ibu tak sempat nak snap gambar. Zaman sekarang kalau penulisan blog tiada gambar macam hambar je kan. Hehe. Jadi, ibu pun redha anak membesar dengan pantas. Adam kini berusia 4 tahun dan Alif 2 tahun. Cepatnya masa!

Adam & Alif Belajar Kaedah Penanaman Hidroponik Bersama GROW Di Tropicana City Mall

Anak-anak ruby jarang berkebun, mereka hanya tahu pokok tu tinggi dan besar. Tetapi mereka tidak tahu sayuran hanya tanaman yang mudah dan selepas 44 hari sudah boleh dituai. Contohnya sayuran bayam ni. Hehe. Tunggu tinggi sampai 20cm dan usia 44 hari. Dah boleh ambil dan masak. Mudah je, tambahan menggunakan kaedah Hidroponik. Jimat ruang, jimat masa dan tenaga. Hehe

GROW Di Tropicana City Mall GROW Di Tropicana City Mall GROW Di Tropicana City Mall GROW Di Tropicana City Mall GROW Di Tropicana City Mall

Mudah je proses yang dilakukan. Tapi Adam dan Alif masih sangat baru berkebun. Dia punya taknak cuba tu jenuh ruby memujuk. Pujuk pelan-pelan baru la nak pegang pokok. Hahaha. Mula-mula tuai pokok bayam. Pokok bayam boleh di tuai selepas 44 hari atau melihat ketinggian 20 cm – 24 cm. Sudah tuai, kita boleh bersedia untuk sediakan tanaman seterusnya. Mudah sangat, tanah, bekas dan biji benih. Kemudian letak dalam tempat hidroponik. Pastikan ada air yang mencukupi di bahagian bawah. Mudah kan?

Pusat Beli-Belah Tropicana City dan pusat membeli-belah The Mines (The Mines) dengan sukacitanya mengumumkan mengenai pelancaran Kempen GROW di Tropicana City Mall yang mensasarkan untuk memupuk generasi muda mengenai perubahan iklim dengan menjadikan mereka terlibat dan direndam ke realiti faedah dari alam sekitar dengan itu membangunkan kemahiran berkebun di kalangan kanak-kanak dan cinta kepada alam semula jadi.

GROW

Aktiviti GROW melibatkan siri penanaman organik di rumah hijau masyarakat oleh kanak-kanak, makan sihat dan memelihara alam sekitar sepanjang tahun di mana pembeli muda dan pelajar dari sekolah akan dijemput ke mel untuk menanam dan menuai sayuran melalui Kaedah Hidroponik. Aktiviti ini juga menumbuhkan kebiasaan untuk memberikan kembali kepada masyarakat di kalangan generasi masa depan kerana penjualan dari hasil akan disumbangkan kepada organisasi amal.

Kempen GROW Hari ini dilancarkan di Tropicana City Mall yang diadakan bersempena dengan Hari Bumi dan sebagai sebahagian daripada siri pertama kempen GROW sepanjang tahun yang melibatkan anak-anak pembeli ‘menuai sayur-sayuran dan menanam sayur-sayuran baru di rumah hijau.

GROW Di Tropicana City Mall

GROW Di Tropicana City MallTerdahulu semasa Earth Hour pada 24 Mac di The Mines menyaksikan 50 pelajar berusia 5 hingga 12 tahun dari Global Modern International School dan Wendy Montessori menanam benih di rumah hijau masyarakat menggunakan sistem hidroponik. Tutorial dan demonstrasi dijalankan oleh landscaper profesional; Profesor Kajendiran Latchmanan. Kempen GROW di The Mines siri kedua telah diadakan pada 20 April dengan anak-anak yang sama kembali semasa menuai dan dengan bantuan dari kedai runcit tempatan Oliver Gourmet mengemas sayur-sayuran untuk dijual di Oliver Gourmet dan penjualan dari hasil akan disumbangkan kepada sebuah amal organisasi.

Pengurus Komunikasi Pemasaran; Paulin Lim berkata pusat membeli-belah The Mines dan Tropicana City Mail dengan sukacitanya akan bekerjasama dengan kedai runcit tempatan Oliver Gourmet dalam kempen GROW sepanjang tahun ini yang mensasarkan untuk memupuk generasi muda mengenai perubahan iklim dengan menjadikan mereka terlibat dan tunduk kepada faedah sebenar dari alam sekitar dengan itu mengembangkan kemahiran berkebun dan cinta alam.

Hasil Tanaman dijual di Oliver Gourmet

GROW Di Tropicana City Mall
Dari kiri Paulin Lim; Pengurus Komunikasi Pemasaran, Profesor Kajendiran Latchmanan; Landscaper Profesional dan Tham Oi Loon; Pengarah Urusan Oliver Gourmet

GROW Di Tropicana City MallPengarah Urusan Oliver Gourmet; Tham Oi Loon berkata sebagai penjual tempatan mereka bangga menjadi sebahagian daripada program yang memberikan kembali kepada masyarakat dan apa lagi untuk membantu golongan yang istimewa.

Mulai sekarang hingga 31 Disember 2018, ahli CapitaStar akan diberi ganjaran sebanyak 500 STAR$ dengan perbelanjaan minimum sebanyak RM30 termasuk sebarang produk GROW dari Oliver Gourmet di Tropicana City Mall dan The Mines. Pertama kali ruby masuk Oliver Gourmet, suka dengan pastry panas-panas dari mereka. Sayuran semua segar dan suasana membeli barang dapur yang aman!

GROW Di Tropicana City Mall

www.tropicanacitymall.com/en
www.facebook.com/tropicanacitymall
www.instagram.com/tropicanacitymall

Tags

Catat Ulasan

0Ulasan

PERHATIAN: Pihak RUBY.MY tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca. Sila pastikan anda fikir terlebih dahulu sebelum meninggalkan komen yang berbaur negatif. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Setiap penulisan dan komen adalah termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998. Akta ini merupakan undang-undang siber yang digubal di Malaysia pada 15 Oktober 1998, dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada 23 September 1998. Ia mula berkuatkuasa pada 1 April 1999.

Seseorang yang melanggar atau melakukan kesalahan akan disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan diteruskan selepas pensabitan.

Catat Ulasan (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !